Cum se repercuteaza asupra maramuresenilor programul celui de-al treilea Guvern pe care l-a avut in primele patru luni ale anului Romania, cine si ce castiga, cine si ce pierde in judet?
In ultimele doua decenii, indiferent de partidul sau coalitia care a guvernat Romania, in Maramures s-a dezvoltat o frustrare sociala generata de stergerea de pe harta economica a principalei ramuri industriale, mineritul, si de lipsa alternativelor, determinata de esecul parlamentarilor locali, care nu au reusit sa se impuna in relatia cu gestionarii strategiilor de dezvoltare de la nivel central.
Asa a luat nastere sindromul “ignorarea Maramuresului”, pentru care ne-am obisnuit sa invinovatim Bucurestiul, pe principiul “de fiecare data altcineva e de vina”. Revenind la prezent, nu s-a schimbat mare lucru.
In programul de guvernare al noului Guvern, Maramuresul figureaza cu o singura investitie mentionata expres (reabilitarea garii din Baia Mare), insa alti 70.000 de maramureseni vor beneficia financiar, intr-o mai mare sau mai mica masura. Pentru asta insa, s-a spus ca trebuie depistate sursele, iar o masura anuntata a fost sistarea banilor virati unor primarii de fostul guvern.
“Dati inapoi banii care nu mai sunt”
In Maramures, in 6 aprilie, pe ultima suta de metri a Guvernului Ungureanu, 56 de primarii si Consiliul Judetean au primit din Fondul de rezerva bugetara sume cuprinse intre 24.000 de lei si 1 milion de lei. La vremea respectiva, s-a anuntat ca ajutorul pentru primarii va putea fi cheltuit fie pentru plata unor datorii, fie pentru cofinantarea unor proiecte din fonduri externe nerambursabile.
In schimb, presa mentiona ca e un cadou electoral facut primarilor din partidele de la putere: PDL, UNPR si UDMR. In Maramures, doar mai putin de jumatate din primariile care au primit bani, 22, sunt conduse de primari PDL si una de primar UNPR, 28 au primari din USL, patru au primari autodeclarati independenti, iar una are primar PNTCD.
Asadar legenda pare a fi infirmata, insa nu si daca urmarim drumul banilor: in total, in Maramures s-au dat putin peste 4 milioane de euro (17.948.000 lei), din care peste 2,3 milioane de euro (10.210.000 lei – 2.320.454 euro) – a fost dirijat catre cele 23 de primarii ale puterii de atunci, iar 1,7 milioane de euro catre celelalte 33 de primarii din judet. Alte 20 de primarii n-au primit niciun ban.
Acum, Guvernul Ponta a anuntat ca va retrage acesti bani si va creste salariile. Numai ca exista o problema. Mare. Desi imediat dupa anutul facut de noul prim-ministru fosta putere, PDL, a sarit ca arsa si a denutat ceea ce ei au numit “abuz grosolan, care impiedica derularea proiectelor de dezvoltare in folosul comunitatilor locale”, adevarul e altul.
Primarii fostei Puteri au cheltuit banii
Cea mai mare parte a banilor nu mai exista. Au fost deja cheltuiti. De pilda, in Farcasa, fief PDL, edilul spune ca nu mai are niciun ban.
“Noi am consumat cei 560.000 de lei primiti, pentru lucrari la scoala, primarie, ISU. Aveam datorii de anul trecut. Pot sa retraga ce nu s-a consumat, parerea mea, dar mi se pare corect. Tot Guvernul Romaniei a aprobat sa se dea, in baza unor solicitari si a unor documente si acuma… E o hotarare interesanta. Daca o sa ne ceara banii inapoi, o sa blocam alte plati, nu stiu… Sigur ca-i o treaba neplacuta. Dar daca e ceva ce ti-au dat legal si ai consumat legal, cum sa ti-i ia inapoi?”, se intreaba Ioan Stegeran, primarul din Farcasa.
Situatia e aproape identica in alt fief PDL, la Targu Lapus, primar care se declara campion regional la proiecte europene accesate si care spune ca 170.000 de euro primiti sunt o “bruma de bani” din care mai are doar un sfert, restul i-a cheltuit, distribuindu-i pentru cofinantarea unor proiecte europene.
„Chiar daca sunt in PDL, astia sunt bruma de bani pe care mi-o dat-o dupa patru ani de zile. Guvernul trecut i-a directionat la cofinantari europene si, cum stiti, eu sunt unul dintre campionii pe Regiunea de Nord-Vest la accesare de proiecte europene. Pe Hotararea de Guvern 255 din 2012 ni s-a repartizat 750.000 de lei, 7,5 miliarde in bani vechi. Toti erau repartizati pentru cofinantari, ca eu n-am avut datorii, facturi neplatite… Am facut plati de 542.083 lei, ramanand disponibili 207.917 lei pe care i-am tinut pentru plati cand se vor derula lucrarile, ca am trei proiecte in derulare, in valoare totala de 5 milioane de euro. Astia zice ca mi-i ia Guvernul inapoi”, a precizat Mitru Lese, primarul din Targu Lapus.
Primarii fostei Opozitii, principalii perdanti
Altfel sta situatia in unele primarii USL, unde oamenii s-au trezit cu niste bani, cadou neasteptat din partea puterii, e drept mult mai putini decat cei repartizati edililor PDL sau UNPR. Asa ca, din varii motive, i-au pus bine, la pastrare. Acum insa, Guvernul lor le cere sa-i vireze inapoi la bugetul statului pentru a putea creste salariile bugetarilor.
In Recea au fost repartizati 50.000 de lei, iar contabilul sef al Primariei spune ca au fost repartizati pentru plata unor datorii, fapt care nu s-a mai produs, iar oficialii din administratia publica locala nu stiu ce sa faca: le-au fost alocati, i-au repartizat, dar nu au apucat sa-i cheltuie si acum le sunt ceruti inapoi.
„Nu i-am cheltuit. Am facut hotarare de Consiliu Local si au fost repartizati pentru plata unor arierate – energie electrica etc. Noi am mai avut venituri proprii si atunci n-a fost asa mare urgenta. Am zis ca-i lasam pentru zile negre si uite ca ne-am fript. Deocamdata nu se stie ce se-ntampla cu banii aceia, am vorbit prin Trezorerie, prin Finante, toata lumea era foarte bulversata, nu se stia nimic”, a declarat Vlad Burzo, contabil sef la Primaria Recea.
Tot bani primiti si necheltuiti – putini, e drept, 24.000 de lei, cea mai mica suma din judet – sunt si in Viseu de Sus, o alta primarie a fostei opozitii, insa acolo motivul pentru care banii au ramas in conturile din Trezorerie si vor fi luati inapoi e unul special, explicat de edilul orasului.
„Am primit banii – de obicei, puterea nu m-a servit pe mine in ultimii patru ani -, dar nu i-am putut cheltui pentru ca la noi Consiliul Local n-a aprobat rectificare de buget. Asa ca pot sa-i ia din cont, fara probleme”, spune Vasile Ciolpan, primarul din Viseu de Sus.
Cam asa sta situatia cu una din sursele detectate pentru cresterea salariilor bugetarilor cu 8%, anuntata deja de Guvernul Ponta. Din banii dati de Guvernul Ungureanu pentru primarii au ramas putini prin conturi. Cel mai probabil, se va apela si la alte surse, mai ales ca majorarea a fost deja acceptata de FMI.
Cati maramureseni vor beneficia de cresterea salariilor si pensiilor
In Maramures sunt 92.200 de salariati, conform conducerii Directiei de Statistica. „In sistemul bugetar lucreaza 21.100 de persoane, respectiv 22,8% din angajatii din judet. Acestia activeaza in trei mari domenii: in administratie, aparare si asistenta sociala din sistemul public – 3.800, in invatamant – 8.900 si in sanatate – 8.400”, a explicat Vasile Pop, directorul Directiei de Statistica Maramures.
In fine, o alta masura a noului Guvern de care vor beneficia, de aceasta data mai multi maramureseni, este recalcularea contributiei de asigurari sociale de sanatate, incasata abuziv timp de un an si patru luni, pe principiul “bugetul statului are nevoie de bani si nu conteaza prin ce mijloace ii obtine”. Practic, decizia apartine magistratilor Curtii Constitutionale a Romaniei si a fost emisa la jumatatea lunii martie, insa nu a fost aplicata pana acum.
„Pe parcursul a 16 luni, celor care au pensii de peste 740- de lei li s-a retinut contributia de 5,5% la asigurari sociale de sanatate din cuantumul total al pensiei. S-a decis ca a fost un calcul eronat, in sensul ca ar fi trebuit sa se retina 5,5% doar din suma care depaseste 740 de lei. In urma deciziei noului Guvern, din luna mai CAS-ul se va retine la pensionari doar din ceea ce depaseste 740 de lei”, a declarat Lucica Pop, directorul Casei de Pensii Maramures.
Aproape 40% din pensionarii din Maramures vor beneficia de acesta masura, in fapt o indreptare a unui abuz facut de Guvernul Boc 4 si continuat de guvernele Boc 5 si Ungureanu. „In judet sunt aproximativ 123.700 de pensionari si fac obiectul acestei discutii in jur de 48.900 de pesionari, un procent destul de mare”, a confirmat sefa Casei de Pensii Maramures.
Cand li se vor inapoia pensionarilor banii retinuti ilegal nu se stie inca, pentru ca modul de ramursare a sumelor nu a fost stabilit printr-un act normativ, insa conducerea Casei Judetene de Pensii le cere celor furati de stat timp de 16 luni sa intrerupa asaltul asupra institutiei si sa astepte aparitia legii care va reglementa modul de rambursare a banilor.
„Intentia este de a se restitui aceste sume in transe egale, in 16 transe, exact cum au fost ele retinute. La noi s-au depus pana acum 2.400 de cereri de restituire, insa ii rog pe pensionari sa nu mai depuna cereri, pentru ca situatia se va rezolva la nivel central, prin aplicatii informatice, nu personal, dupa aparitia actului normativ”, a mai explicat directorul Casei Judetene de Pensii.
La nivel “micro”, acestea sunt implicatiile noului program de guvernare asupra Maramuresului, capitol la care poate fi mentionata si inlocuirea reprezentantilor Guvernului in judet, prefectul si subprefectul. Cat va reusi sa schimbe noul guvern fatalistul si axiomaticul “Maramuresul este ignorat de Bucuresti” nu mai e doar problema celor de la Palatul Victoria, ci, in principal, a parlamentarilor pe care i-am delegat sa ne reprezinte si care in toamna ne vor cere din votul de incredere. Pentru ca altfel degeaba cresc salariile si pensiile, daca nivelul de viata al maramuresenilor continua sa scada, ramanand la coada tarii, ca-ntr-un judet al nimanui.
Sursa: Catalin Vischi