Sectorul bancar european este supradimensionat si scoate din economie la fel de mult cat aduce, arata o analiza efectuata pentru Comitetul European de Risc Sistemic (CERS), un organism independent al UE responsabil cu supravegherea macroprudentiala a sistemului financiar, care propune majorarea rezervelor minime de capital, scrie Euractiv.
„Sistemul bancar european a ajuns la o dimensiune la care contributia sa marginala la cresterea economica reala este probabil nula sau negativa“, se arata in raportul de 50 de pagini, intitulat „Este sistemul bancar din Europa supradimensionat?“. Acesta mentioneaza o serie de politici menite sa aduca sectorul bancar intr-o forma mai buna. CERS este sustinut de Banca Centrala Europeana, dar BCE si mecanismul unic de supraveghere, care monitorizeaza sistemul bancar din Europa, nu sunt obligate sa urmeze recomandarile facute de CERS.
Analiza noteaza ca sectorul bancar european este asociat de opinia publica cu dezechilibre cum ar fi investitiile exagerate in domeniul imobiliar si indepartarea fortei de munca talentate din sectoarele nonfinanciare.
Aplecarea din ce in ce mai mare in ultimii 15 ani a structurilor financiare din Europa catre sistemul bancar si indepartarea de pietele de capital au determinat o schimbare de trend la nivel global.
„Aceasta este o chestiune ingrijoratoare, deoarece structurile financiare cu o aplecare mare spre finantarea bancara sunt asociate cu o crestere economica mai slaba“, arata sursa citata.
Sursa: Mediafax