Vezi VIDEO
Regionalizarea prin inglobarea Maramuresului intr-o structura administrativa care cuprinde cele sase judete din Regiunea de Nord-Vest nu va duce doar la disponibilizarea celor din institutiile deconcentrate din judet, ci si la o cadere dramatica a pietei imobiliare. Fostul subprefect al judetului Stefan Gonczi, doctor in stiinte economice, a facut o analiza a impactului regionalizarii asupra economiei din Maramures.
Desi Maramuresul face parte din judetele cu sold financiar negativ, dand la bugetul de stat mai putini bani decat primeste, alipirea sa la o regiune cu unitati administrative mult mai dezvoltate s-ar repercuta dramatic asupra economiei locale. Desfiintarea institutiilor judetene din Baia Mare va duce la numeroase disponibilizari, implict si la reducerea veniturilor.
„Baia Mare, prin faptul ca o sa piarda institutiile judetene, va ingrosa masa critica a somerilor din judetul Maramures, iar din punct de vedere economic acest fapt va reduce cererea. Cu alte cuvinte, reducandu-se numarul celor castiga venituri, cererea, de orice natura economica, se reduce. Efectul va fi ca piata se va regla imediat, conform cererii, iar oferta va scadea. Deci si ce producem in momentul de fata, pe teritoriul judetului, va scadea – oferta scade odata cu cererea”, a explicat Stefan Gonczi, doctor in stiinte economice.
Pe langa reducerea numarului de angajati, determinata de desfiintarea institutiilor deconcentrate judetene, care va genera cresterea somajului si, in lipsa ofertelor de pe piata muncii, migrarea personalului din institutiile administrative, va mai avea de suferit si un segment economic mai putin luat in calcul pana acum: piata imobiliara.
„In clipa in care va pleca administratia judeteana din Baia Mare, orasul acesta va fi un oras de asistati in care vor fi numai pensionari si someri. Fiindca daca va uitati la numarul intreprinderilor functionale din Baia Mare, va veti face semnul crucii vazand cine aduce bani in municipiu. In plus, valoarea apartamentelor, a caselor, a vilelor – cu alte cuvinte, piata imobiliara – va scadea semnificativ. Cand vii intr-un oras si iti cumperi un imobil o faci pentru un anumt motiv, te stabilesti altundeva si cu locul de munca… De ce sa-ti cumperi apartament in Baia Mare? Iar cei care vor pleca din oras vor vinde, insa cine sa cumpere? De ce sa vina cineva aici?”, a mai mentionat dr. Stefan Gonczi.
Declinul Maramuresului a inceput cu desfiintarea mineritului, insa existenta unui numar redus de structuri economice consolidate este cauzata de modul deficitar in care autoritatile au gestionat perioada 1999-2009, cand mai multe localitati din judet au fost declarate zone defavorizate. Din acest motiv, dupa eliminarea facilitatilor, cei mai multi agenti economici care au prosperat in acea perioada si-au intrerupt activitatea.
„Dezvoltarea Baii Mari si a altor localitati din judet s-a datorat unui singur lucru: declararea lor ca zona defavorizata. Insa nici acel moment nu l-am gestionat in mod corespunzator. Nu a fost exploatata facilitatea, intrucat cei care au avut initiative de a face afaceri in zonele respective nu erau localnici. Practic, i-am imbogatit, indirect, pe altii. N-am avut abilitatea sa convingem sa se dezvolte niste firme maramuresene care, dupa ce a fost scoasa facilitatea, sa ramana aici si sa produca mai departe. Uitati, dupa ce a disparut zona defavorizata am ramas cu… nimic”, a explicat Gonczi.
Fostul subprefect, acum conferentiar universitar, spune ca, din punct de vedere economic, regionalizarea are si un punct pozitiv: reducerea cheltuielilor cu functionarea statului, insa autoritatile judetene trebuie sa sa creeze facilitati pe care investitorii sa le considere mai atractive decat in alte zone ale tarii, altfel nu au niciun motiv sa investeasca in Maramures, in conditiile in care infrastructura este printre cele mai deficitare din tara.
Sursa: Catalin Vischi