Doi fosti ministri, doi fosti parlamentari, membri ai PNL, dar si neafiliati politic, precum si un consilier de stat din actuala Administratie Prezidentiala se numara printre cei pe care Klaus Iohannis ar urma sa-i desemneze pentru a face parte din echipa sa de consilieri de la Palatul Cotroceni.
Presedintele ales, Klaus Iohannis, si-a definitivat cea mai mare parte a echipei de consilieri prezidentiali pe care ii va avea la Palatul Cotroceni, urmand ca dupa preluarea functiei de sef al statului sa-si completeze echipa cu noi nume, au declarat surse politice.
Intre viitorii consilieri prezidentiali se numara George Scutaru, fost lider al deputatilor PNL, va detine pozitia de consilier prezidential pentru probleme de securitate nationala. Scutaru a fost jurnalist al agentiei Mediafax din 1993 pana in 1998, cand a devenit consilier al presedintelui ApR, Teodor Melescanu, formatiune politica la care si-a depus si adeziunea. In 2001 Scutaru devine membru al PNL, in urma fuziunii cu ApR, si obtine in 2002 functia de presedinte al Biroului Politic Teritorial PNL Buzau. Din 2010 si pana anul acesta a condus organizatia judeteana a PNL Buzau. Scutaru a detinut trei mandate consecutive de deputat si s-a specializat in probleme de securitate, dupa ce a absolvit Facultatea de Istorie la Universitatea Bucuresti.
Leonard Orban, fost comisar european pentru multilingvism, va coordona in calitatea de consilier prezidential domeniul afacerilor europene. Orban a fost secretar de stat in cadrul Ministerului Integrarii Europene si ulterior a devenit ministru al Afacerilor Europene in Guvernul Boc, incepand cu septembrie 2011, mentinut in Guvernul Ungureanu si in primul Guvern Ponta. Orban a mai fost consilier prezidential pentru afaceri europene al presedintelui Traian Basescu intre 2010 si 2011.
Andrei Muraru, fost presedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), va detine pozitia de consilier prezidential pentru relatia cu societatea civila si autoritatile publice. Muraru este istoric si s-a remarcat prin demararea investigatiilor si initierea procedurilor judiciare impotriva tortionarilor regimului comunist. A fost timp de un an, intre 2006 si 2007, consilier in cadrul cancelariei premierului Calin Popescu Tariceanu. S-a aflat pe lista de candidati ai PNL la europarlamentarele din acest an, dar nu a obtinut mandatul, iar dupa congresul PNL a devenit consilier al lui Klaus Iohannis odata cu alegerea acestuia in functia de presedinte al partidului.
Lazar Comanescu, actual ambasador al Romaniei in Germania, ar urma sa preia pozitia de consilier prezidential pentru politica externa, fiind necesara declansarea de catre seful statului a procedurilor de rechemare din calitatea detinuta. Comanescu a fost ministru al Afacerilor Externe intre aprilie 2008 si decembrie 2008, in Guvernul Tariceanu. El si-a inceput cariera de diplomat in urma cu 42 de ani la Departamentul Organizatii Economice Internationale din Ministerul Afacerilor Externe, activand in Ministerul Afacerilor Externe in aproape toate functiile, de la consilier, consilier al ministrului, director de cabinet, director general sau secretar de stat. Comanescu are si titlul de doctor in relatii economice internationale la ASE Bucuresti.
Dan Mihalache, actual secretar general adjunct al PNL pe probleme de strategie si analiza politica, ar putea prelua pozitia de consilier prezidential, sef al Cancelariei. Mihalache a fost ziarist la inceputul anilor ’90 si ulterior s-a implicat in partidul Alianta pentru Romania. Intre 2001 si 2004 a fost consilier al premierul Adrian Nastase, din 2006 observator la Parlamentul European, iar din 2007 europarlamentar. Mihalache a fost ales deputat pe listele PSD in legislatura 2004 – 2008, iar in 2009 a devenit consilier al presedintelui PNL Crin Antonescu. Mihalache a fost secretar general adjunct al Guvernului Ponta, parasind insa aceasta functie in urma unor declaratii controversate in privinta Agentiei Nationale de Integritate si a parteneriatului cu SUA. El a fost cercetat de inspectorii ANI pentru incompatibilitate, intocmind un raport pe care Mihalache ulterior l-a contestat in instanta si a avut castig de cauza.
Cosmin Marinescu, conferentiar universitar la Academia de Studii Economice, ar putea deveni consilier prezidential pentru mediul de afaceri. El a fost consilier al ministrului Finantelor, Daniel Chitoiu, si secretar general adjunct al PNL. In urma ruperii de PNL a aripii Tariceanu, Marinescu a ramas in PNL si s-a ocupat de coordonarea programelor economice promovate de liberali. Este fondatorul cursului de Economie Institutionala din cadrul ASE Bucuresti si coordonator al Centrului pentru Economie si Libertate – ECOL.
Tatiana Niculescu Bran, scriitoare si fost jurnalist la BBC, a fost anuntata de catre Klaus Iohannis in calitatea de purtator de cuvant si consilier prezidential. Ea a fost intre 1995 si 2004 redactor la Radio BBC World Service, Sectia Romana de la Londra, iar intre 2004 si 2008 a condus biroul BBC World Service de la Bucuresti. Niculescu Bran a publicat, in 2006, primul roman non-fictional din literatura romana, ”Spovedanie la Tanacu”, urmat, in 2007, de ”Cartea Judecatorilor”. Cele doua romane, in dramatizarea autoarei, au devenit piese de teatru. ”Spovedanie la Tanacu” a avut premiera la New York in 2007, in regia lui Andrei Serban. Acelasi volum a inspirat, de asemenea, filmul ”Dupa dealuri” al lui Cristian Mungiu, film dublu premiat la Festivalul de la Cannes 2012.
Delia Dinu, actual consilier de stat al presedintelui Traian Basescu, ar urma sa fie pastrata in aceasta pozitie si de presedintele Klaus Iohannis. Ea coordoneaza compartimentul pentru protocol al Administratiei Prezidentiale si este originara din Sibiu, unde a absolvit Facultatea de Drept. Dinu a fost ofiter in cadrul Serviciului de Protectie si Paza din 2000 pana in 2012, iar in 2009 a fost decorata de presedintele Traian Basescu cu Ordinul National „Serviciul Credincios” in grad de Cavaler.
Simina Tanasescu, profesor universitar, doctor in drept constitutional, va deveni consilier prezidential coordonator al departamentului constitutional-legislativ. Tanasescu este prodecan al Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti, a fost judecator intre 1991-1993, profesor la Institutul Natinal al Magistraturii, implicata in numeroase proiecte europene si organizatii de profil. In 2009, Tanasescu a fost numita membru al CSM din partea societatii civile pentru un mandat care s-a incheiat in 2011.
Laurentiu Stefan, care a activat in calitate de consilier politic al ambasadei SUA, ar putea deveni consilier prezidential pentru analiza politica al presedintelui Klaus Iohannis. El este profesor colaborator al Facultatii de Stiinte Politice din cadrul Universitatii Bucuresti din 1999 si doctor in stiinte politice din 2003. Laurentiu Stefan este fondator si presedinte (2000-2005) al Societatii Romane de Stiinte Politice. A lucrat in cadrul Agentiei Mediafax si a colaborat la Ziarul Financiar, urmand ulterior studii postuniversitare politice la Cambridge -1998 si apoi bursa oferita de Colegiului Noua Europa (1999-2002). Este autor si coordonator al unor volume, lucrari si articole despre politica romaneasca, recrutarea elitelor politice, atat la nivel national si local.
Sursa: Mediafax