Unul dintre motivele principale pentru care mancam produse organice este acela de a evita substantele chimice utilizate pentru producerea hranei. Pesticidele sunt asociate problemelor de crestere la copii si pot actiona ca agenti cancerigeni sau afecta sistemul endocrin. Pentru a ajuta consumatorii sa faca cea mai sanatoasa alegere, organizatia Environmental Working Group (EWG) a publicat o lista a celor mai contaminate produse, noteaza huffingtonpost.com. Folosind informatiile puse la dispozitie de Departamentul american al agriculturii, referitoare la urmele de pesticide depistate in 48 de fructe si legume, EWG a publicat Ghidul anual al fructelor si legumelor ce contin pesticide.
Reziduuri de pesticide au fost depistate in cazul a doua treimi din fructele si legumele testate, merele fiind in fruntea clasamentului pentru al cincilea an consecutiv.“Premiza este ca oamenii nu vor sa manance pesticide impreuna cu fructe si legume.+”, declara Ken Cook, presedintele si cofondatorul EWG.
Cei care critica organizatia neguvernamentala EWG se tem ca lista fructelor si legumelor contaminate va determina consumatorii sa nu mai cumpere aceste produse. Lista produselor curate, care cuprinde produsele ce nu contin pesticide, poate influenta deciziile luate la cumparaturi. “Noi va spunem sa mancati fructe si legume, dar, stiind care sunt cele care au o concentratie mai mare de pesticide, puteti opta pentru variantele organice, daca sunt disponibile sau vi le permiteti sau puteti sa folositi lista produselor curate”, explica Sonya Lunder, analist in cadrul EWG.
Cele 12 fructe si legume care contin concentratii mai mari de pesticide
12. Cartofii: S-a descoperit ca un cartof obisnuit contine o cantitate de pesticide mai mare decat oricare alt produs testat.
11. Mazarea: O singura mostra contine 13 tipuri diferite de pesticide.
10. Rosiile cherry: O singura rosie continea 13 tipuri diferite de pesticide.
9. Castravetii: Nu foarte multe s-au schimbat in privinta castravetilor, acestia ramanand pe acceasi pozitie ca in clasamentul de anul trecut.
8. Gogosarii: Un numar de 15 pesticide au fost depistate intr-un singur gogosar.
7. Spanacul: Frunzele sale verzi au coborat pe locul sapte anul acesta, de pe pozitia a sasea, ocupata anul trecut.
6. Telina: Telina ocupa locul al saselea in clasamentul din 2015
5. Strugurii: O singura boaba de strugure contine 15 pesticide
4. Capsunile: La fel ca in cazul rosiilor cherry, intr-o singura capsuna au fost depistate 13 tipuri diferite de pesticide.
3. Nectarinele: Un procent de 97% din toate exemplarele de nectarine importate in SUA si analizate de EWG contineau cel putin un tip de pesticid.
2. Piersicile: Cel putin un tip de pesticide a fost identificat in 98% din piersicile supuse testelor.
1. Merele: Acest fruct ocupa prima pozitie din acest clasament. Aproape toate mostrele (99%) contineau cel putin un tip de pesticide.
Sursa: Mediafax