Odata cu vacanta de vara soseste si eterna problema a atator parinti: cu cine sa-si lase copiii cat timp sunt la serviciu. Unii rezolva problema cu ajutorul bunicilor sau al persoanelor angajate in acest scop, dar sunt si alte optiuni, cum ar fi taberele. Totusi, multi sunt reticenti, mai ales daca este vorba despre copii mici, nu indeajuns de autonomi sau care merg pentru prima data in tabara, relateaza ABC.
Taberele nu sunt la fel, nici copiii nu sunt la fel si, prin urmare, nu toti accepta sa mearga in tabara. Isabel Carrasco Cabeza, de la cabinetul psihologic Cinteco din Madrid, avertizeaza ca „taberele de vara prezinta multe avantaje, dar trebuie sa stim sa o alegem pe cea adecvata pentru copilul nostru in functie de varsta sa si de activitatile care ii plac”.
Ofertele sunt variate — activitati sportive, limbi straine etc. — si se desfasoara in tara sau in strainatate. Indiferent de continut, taberele au in comun faptul de a oferi o serie de aspecte pozitive pentru dezvoltarea personala si emotionala a copiilor.
Cele mai insemnate avantaje constau in faptul ca in tabere se promoveaza valori precum munca in echipa; se faciliteaza independenta si autonomia, copiii invatAnd sa ia decizii si sa-si asume responsabilitati; copiii invata cum sa relationeze si isi imbunatatesc abilitatile de comunicare; cresc toleranta si respectul fata de persoane sau idei diferite, datorita convietuirii cu persoane de diverse rase, din locuri diferite si cu alte obiceiuri; copiii invata sa aprecieze mai mult familia, prietenii si chiar comoditatile pe care le au acasa, dar se si distreaza.
Mersul in tabara „permite cresterea aprecierii de sine si a sigurantei de sine atat de necesare in timpul copilariei”, aminteste psihologul.
Totusi, pot aparea si dezavantaje cand tabara aleasa nu este adecvata pentru copil fie din cauza varstei celorlalti participanti, fie din cauza activitatilor sau cand copilul manifesta o dependenta materna si este prima data cand se separa de parinti.
„In aceste cazuri, nu putem alege o tabara cu o durata mare, pentru ca, daca inainte copilul nu a dormit sau nu a stat decat acasa, este logic ca tabara sa devina un infern, mai ales la inceput”, potrivit psihologului.
Copiilor nu le putem impune sa mearga intr-o tabara care nu le place. „Trebuie sa fie ei cei care decid ce tip de tabara doresc”, pentru ca „trebuie sa fie o activitate de recreere, nu o obligatie”.
Cel mai bine ar fi ca parintii sa obtina cele mai multe informatii cu putinta despre tabara care ii intereseaza si sa asiste la reuniunile de informare, sa afle in ce constau activitatile, facilitatile, masurile de securitate, iar apoi sa se consulte acasa cu copiii.
Sursa: Agerpres