Mai multi politicieni din Maramures, din partidele Puterii si ale Opozitiei, au acceptat sa analizeze guvernarea “aparent nemuritorului” Boc, pentru a elucida dilema in care presedintele Traian Basescu i-a aruncat pe romani, dupa ce a prezentat despartirea de Guvernul Boc 5, ca pe o despartire de Mesia: “Exista viata dupa Boc?”.
“Vreau sa-i multumesc public premierului demisionar Emil Boc pentru profundul devotament pe care l-a avut in serviciul public. (…) Astazi, Emil Boc a lasat o Romanie cu crestere economica si a lasat o Romanie pregatita sa faca faca fata unui nou val eventual al crizei economice la nivel european”, declara, in 6 februarie, presedintele Traian Basescu.
Ingrijorarea presedintelui Romaniei la plecarea celui care ne-a fost prezentat ca un „Mesia new generation” a declansat o mare dilema: ce ne facem, noi, romanii, ca popor, ca natiune, fara cel care ni s-a dedicat „profund”? Mai exista viata dupa Boc? … aceasta e intrebarea.
Calendarul demisiei unui “profund devotat”
„Revolutia Facebook”, care a dus la caderea celui de-al cincilea guvern al nemuritorului mostenitor la tronul regatului PDL, Emil Boc, a fost generata tocmai de presedintele Traian Basescu. Era 9 ianuarie 2012, cand presedintele-jucator, dintr-un imbold greu explicabil diplomatic si politic, a intervenit telefonic intr-o emisiune a televiziunii Realitatea si i-a sugerat secretarului de stat din Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, sa plece din functie („Ghici ghicitoarea mea”) pentru ca a criticat deficientele noii legi a sanatatii.
Legea, cum a conformat presedintele Basescu, a fost pregatita in laboratoarele de la Cotroceni si nu la Ministerul Sanatatii. In 10 ianuarie, Raed Arafat isi depune demisia, iar in 11 ianuarie, in Targu Mures si Cluj-Napoca, zeci de persoane pornesc o actiune de sustinere a doctorului Arafat, initiata pe reteaua de socializare Facebook. De atunci, in fiecare zi, pe ger, ninsoare sau viscol, in zeci de orase si comune din tara au loc proteste de strada.
La 17 ianuarie, Basescu il recheama pe Arafat in functie, insa protestele oamenilor aveau deja o alta tinta: demisia Guvernului, a presedintelui si alegeri anticipate. In 6 februarie 2012, primul ministru Emil Boc a anuntat demisia intregului Guvern. Protestele au continuat.
Subalternii politici: “Boc, cea mai buna guvernare”
Emi Boc, prim-ministru din decembrie 2008, a facut lucruri bune, sunt convinsi subalternii politici ai acestuia. Unii chiar il considera… cel mai bun sef de guvern de dupa 1989.
„Guvernarea Emil Boc a fost, in contextul pe care l-a parcurs Romania, una dintre cele mai bune guvernari, daca nu cea mai buna, din cele pe care le-a avut Romania postdecembrista. Obiectivele in domeniul macroeconomic au fost atinse. Faptul ca Romania nu se afla in situatia Greciei, Italiei, a altor tari care dau deja semne de slabiciune datorita crizei, este meritul guvernului Emil Boc, cu consecintele scaderii de popularitate, datorita masurilor foarte dure, cu rasfrangere asupra nivelului de trai al unei parti din populatie. Au fost oameni valorosi in aceasta garnitura condusa de Emil Boc. Este aproape sigur ca vom descoperi meritele guvernarii Boc in anii urmatori”, e convins Vasile Zete, prim-vicepresedinte PDL Maramures.
Presedintele PDL Maramures incearca si el sa gaseasca „binele nemasurat” facut romanilor de Boc. „Omul Emil Boc, in onestitatea sa, fara a incerca sa-l scuz, dar cred ca este o datorie a mea, sufleteasca, sa spun ca nu este omul deciziilor Emil Boc. El, fiind un om de la tara, fiind un om care a stiut de mic ce inseamna sa muncesti, n-ar fi luat deciziile astea daca n-ar fi fost absolut obligatorii pentru Romania”, sustine Mircea Man.
Chiar si recent inregimentatul intr-un partid din coalitia de guvernare, Mircea Dolha, a detectat faptele bune ale guvernarii Boc. „UNPR, asa cum este, a ajutat sa nu existe aceasta criza economica si a dus la stabilitatea Romaniei si la interesul national, acela de a avea o tara care nu intra pe urmele Greciei, Portugaliei, Spaniei etc. Printre lucrurile bune facute de guvernarea Boc, a reusit sa mentina cursul euro-leu – o sa spuneti: «Pai, stati putin, ca apartine de BNR, domnul Mugur Isarescu». Asadar, s-a pastrat un curs euro-leu adecvat, extraordinar de bun, pentru ca altfel toti romanii care aveau credite in euro, si sunt foarte multi, dar si mancarea noastra, ca Romania importa peste 70% din ceea ce mancam, avea un pret mai mare. Apoi, a mentinut Romania intr-o stare de atractivitate – titlurile de stat sunt bine vandute in Romania, deci putem atrage bani, alte tari nu pot face acest lucru”, crede uneperistul Mircea Dolha.
Asadar, Emil Boc, seful PDL, miruit lider al Guvernului, a actionat bine din punct de vedere macroeconomic, cred democrat-liberalii si uneperistii. Iar tara ii datoreaza stabilitatea.
Inamicii politici: „Boc, guvernare deplorabila”
Vicepresedintele PSD Maramures, Calin Matei, explica „multumirile prezidentiale” aduse lui Boc: „Trebuia sa-i multumeasca lui Boc, si protocolar, dar si pentru ca a fost Basescu 2 in Guvern. Nu stiu daca Basescu isi mai gaseste inca un bichon caruia sa-i dea ordine cum i-a dat lui Boc”.
Revenind la actualitate, relitatea are alt chip decat cel propavaduit de politicienii partidelor din coalitia guvernamentala. Institutul european de statistica, Eurostat, a raportat ca dintr-un total de aproape 9 milioane de romani care traiesc in saracie, peste 6,6 milioane de oameni sufera de lipsuri materiale severe, Romania fiind din acest punct de vedere pe ultimul loc din Uniunea Europeana.
Ni se explica faptul ca datorita lui Boc n-am ajuns ca Portugalia, unde doar 9% din populatie (fata de peste 41% dintre romani) sufera de saracie extrema, sau ca Grecia, unde doar 11% din populatie se incadreaza in aceasta categorie, sau Spania, unde doar 4% dintre locuitori sunt saraci. Fard politic, in continuare, pe chipul realitatii.
„Ei i-au impartit pe romani in doua categorii: portocalii si negri. Motivul care a dus la caderea lui Boc este aceasta cosmetizare a situatiei economice de fapt. Si acum au venit sa arunce praf in ochii oamenilor, sa le spuna ca au adus un guvern tineri, in frunte cu un reprezentant de seama al serviciilor secrete, care au inlocuit o gasca veche, de hrapareti pedelisti”, spune Gabriel Zetea, secretar general PSD Maramures.
Ce-a gresit Boc?
Daca in privinta performantelor guvernarii Boc, parerile politicienilor maramureseni sunt impartite, in functie de partea baricadei de pe care analizeaza, erorile fostei guvernari sunt recunoascute de toti.
„Anumite masuri luate de fostul guvern erau obligatorii, dar, recunosc cu amaraciune, ca foarte multe decizii au fost foarte prost gestionate, comunicate, chiar a fost o lipsa de dialog cu societatea civila. Cand discuti de pensii, de salarii, de reduceri de posturi bugetare, explicatiile trebuie sa fie foarte consistente, pentru ca sa-i faci pe oameni sa-nteleaga de ce ai luat masurile respective, dar, la un moment dat, a devenit obisnuinta si acele explicatii n-au venit. Acele miscari de strada, chiar daca n-au fost un numar impresionant de oameni, arata nemultumirile si situatia de intindere la maximum a posibilitatilor romanilor de a suporta masurile de reforma. Sigur ca presiunea strazii, sau a societatii civile devine mai consistenta in momentul cand nu exista dialog”, a admis seful democrat liberalilor maramureseni, Mircea Man.
„S-au luat masuri peste limita de suportabilitate. Veniturile oamenilor au scazut cu 40%. Guvernarea Basescu-Boc a taiat pensii, salarii, a marit TVA si n-a compensat cu nimic! Au taiat multe dintre drepturile elementare intr-o democratie. Insa lumea n-a iesit in strada sa ceara schimbarea guvernului, ci a capului tarii, care a fost vioara intai in toate aceste orchestratii, si sa traiasca cu speranta ca poate sa fie ceva mai bine pentru ei”, a precizat vicepresedintele PSD, Calin Matei.
Reprezentantul UNPR, Mircea Dolha, priveste erorile guvernarii Boc prin prisma sociala. „S-au atins de pensiile oamenilor, de salariilor functionarilor publici. Apoi, programul investitional nu a fost coerent. Nu s-a investit acolo unde banii se puteau reintoarce la buget, prin taxe si impozite, adica nu s-au creat locuri de munca”, declara Dolha.
„Toate salariile s-au redus, vorbim de cele de la buget care s-au redus cu 25%, in unele situatii cu mai mult, vorbim de salariile care s-au redus in mediul privat, care depasesc 25%. N-au incurajat mediul privat sa produca valoare adaugata, ci au considerat ca acesta e calul lor de povara pe care sa-si faca politicile economice. Masurile lui Boc, inclusiv modificarile aduse Codului Fiscal, nu au facut decat sa impovareze agentii economici, care reprezinta in orice economie asezata motorul de crestere. Locurile de munca din Romania s-au redus substantial, somajul a atins cote-record. Daca nu dezvolti economia nu ai surse care vin la bugetul de stat ca apoi sa faci investitii in infrastructura, invatamant, sanatate, nu ai investitii private, nu ai nici buget de stat”, e convins social-democratul Gabriel Zetea.
Tot despre erorile guvernarii, vorbeste si unul din liderii PDL Maramures. Pentru prima oara, cineva aflat la Putere recunoaste ceea ce strada afisa cu dezgust: „Va rugam sa ne scuzati, nu producem cat furati!”.
„Sper ca noul guvern sa identifice locurile din care se cheltuiele inutil bani. Se scurg sume mari de bani in anumite domenii: inchiderea minelor, statii care nu epureaza ape si epureaza bani, imbunatatirilor funciare, sunt investitii ce pot fi amanate in perioada de criza. Ati putea sa verificati ce sume enorme se cheltuie! De asemenea, sper sa se identifice de unde pot fi date niste compensatii pentru populatie pentru ceea ce au pierdut in perioada de criza si sa aduca corectii la legislatia impusa intr-un ritm trepidant prin asumarea raspunderii, prin hotarari de guvern, prin ordonante”, a declarat democrat-liberalul Vasile Zete.
Rolul „strazii” in caderea Guvernului Boc
Rationamentul „guvernul demisionar a facut si bine si rau”, acceptat si de opozitie si de putere, fiecare avansand insa un alt rezultat al sumei faptelor Guvernului Boc, si-a produs efectul in 6 februarie, cand guvernul a demisionat. A decis sau n-a decis strada?
„Caderea guvernului s-a produs prin continuitatea protestelor din strada, coroborate cu masurile pe care le-a luat Opozitia, prin greva parlamentara, prin blocajul pe care l-a produs la Senat. Insa PDl nu a facut o schimbare de fond, iar minciunile pe care le spune PDL de atatia ani nu pot fi uitate doar scotand din manseta un alt guvern-marioneta”, crede social-democratul Gabriel Zetea.
„Nu sunt atat de convins ca aceasta demisie este urmare a faptului ca Basescu a fost impresionat de vocea strazii. El este un tip foarte greu impresionabil, care lasa lacrimi numai in momente-cheie, existentiale pentru el, vezi cazul Stolo, sau altele, cand trebuia sa vada poporul roman ca stie sa si planga. Acest Guvern Boc 5, care a cazut, este sacrificarea de catre Basescu a ultimului pion pe care-l avea pentru a-si mai drege imaginea”, a spus Calin Matei, vicepresedinte PSD Maramures.
„Decizia s-a luat si sub impulsul acesta al cresterii manifestarii din strada a cetatenilor. Este un semn al recunoasterii si al raspunderii pe care si-o asuma si presedintele si primul-ministru si Guvernul”, a acceptat Vasile Zete, prim-vicepresedinte PDL Maramures.
Exista viata dupa Boc?
La finalul analizei motivelor demisiei Guvernului multumirii prezidentiale, i-am intrebat pe politicienii maramureseni, din opozitie si de la putere: „Exista viata dupa Boc?”.
Vasile Zete, PDL Maramures: „Exista”.
Alexandru Deac, PDL: „Cu siguranta exista viata, pentru ca, vedeti, au fost altii inaintea noastra care au schimbat guvernele si primii ministri si viata merge inainte.”
Mircea Dolha, UNPR: „Dupa Boc sigur exista viata, asa cum exista dupa oricine. Nu exista persoana care sa nu poata fi inlocuita si daca unii spun ca maurul si-a facut treaba maurul sa mearga spre ghilotina, eu spun ca presedintele Basescu trebuia sa-i multumeasca pentru ca Emil Boc a fost constient de ceea ce a insemnat guvernul Boc si de masurile inpopulare care le-a luat stiind care va fi sfarsitul, urmarea.”
Gabi Zetea, PSD Maramures: „Inclusiv Traian Basescu are viata dupa Boc, pentru ca a trecut foarte repede de la o iubire clujeana la alta.”
Calin Matei, PSD Maramures: „Cimitirele sunt pline de oameni indispensabili. Exista viata dupa oricine.”
Sursa: Catalin Vischi