Liderii europeni urmeaza sa completeze „puzzle-ul” institutiilor Uniunii Europene cu posturile strategice de presedinte al Consiliului European, sef al diplomatiei si presedinte al Eurogrup, dupa votarea luxemburghezului Jean-Claude Juncker la conducerea Comisiei Europene.
Agentia France Presse prezinta cele trei functii-cheie ale institutiilor europene si principalii favoriti pentru aceste posturi.
Diplomatia Uniunii Europene
Functia de „Inalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe” a fost infiintata prin Tratatul de la Lisabona, in 2009. Seful diplomatiei europene este numit pentru un mandat de cinci ani, iar rolul sau este de coordonare a politicii externe si de aparare a UE, o misiune sensibila in relatiile cu statele membre, in special cele mari, care doresc sa-si mentina prerogativele in problemele de politica externa.
Ministrul italian de Externe, social-democrata Federica Mogherini, este considerata favorita pentru a o inlocui pe Catherine Ashton la conducerea diplomatiei UE, dar este dezavantajata de lipsa de experienta si de pozitia Italiei, considerata de unele state din UE prea favorabila Rusiei in criza ucraineana. Un al nume mentionat pentru acest post este cel al comisarului european pentru Cooperare Internationala, Ajutor Umanitar si Gestionarea Crizelor, Kristalina Gheorghieva, apropiata de conservatorii din PPE.
Alegerea sefului diplomatiei europene va influenta numirea presedintelui Consiliului, functie revendicata de socialistii europeni.
Presedintele Consililui European
Social-democratii, mult mai numerosi in cadrul Consiliului decat in 2009, revendica postul, dar nu au reusit sa ajunga la un acord asupra unui nume. Premierul danez Helle Thorning-Schmidt, moderata si acceptata si de britanici, se afla in cursa pentru acest post, dar faptul ca Danemarca nu face parte din zona euro ridica probleme.
In consecinta, dreapta europeana este decisa sa lupte pentru acest post. Numele conservatorilor Enda Kenny, premierul Irlandei, si al lui Valdis Dombrovskis, fostul sef al Guvernului leton, sunt mentionate pentru presedintia Consiliului European. Liberalii, desi aflati in declin, doresc sa obtina un post, in schimbul sustinerii conservatorilor si socialistilor in Parlamentul European. Este mentionat, astfel, premierul olandez Mark Rutte sau fostul premier eston Andrus Ansip.
Presedintele Eurogrup
Primul presedinte al Eurogrupului a fost politicianul luxemburghez crestin-democrat Jean-Claude Juncker, viitorul presedinte al Comisiei Europene, care a detinut mandatul in perioada 2005-2013. Succesorul sau, politicianul olandez social-democrat Jeroen Dijsselbloem s-a confruntat cu dezbateri dificile in momentul crizei din Cipru, insa ulterior s-a impus. Simtul compromisului de care a dat dovada Jeroen Dijsselbloem este acum recunoscut.
Inlocuirea sa cu actualul ministru spaniol al Economiei, conservatorul Luis de Guindos, pare decisa. Provenit dintr-o tara care a aplicat un sever program de austeritate in schimbul planului de ajutor financiar pentru sectorul bancar, Luis de Guindos este sustinut de statele care au promovat reducerile bugetare, in special Germania.
Sursa: Mediafax