Bazele sportive au ajuns o povara pentru autoritatile locale din Maramures, care se plang ca nu au fonduri sa le intretina si ca din cauza crizei economice vor trebui sa taie din bugetele alocate pentru intretinerea lor. Mai grav, bazele sportive aflate in administrarea Directiei Judetene de Sport (DJS) Maramures sunt in paragina, iar conducerea nu a putut nici pana acum sa le gestionze din lipsa de bani, astfel incat ii va fi si mai greu de acum inainte.
Cand Consiliul Local Baia Mare si-a manifestat disponibilitatea sa preia in patrimoniul municipalitatii bazele sportive conducerea DJS s-a impotrivit din rasputeri, acum insa oferta se pare ca nu mai este valabila pentru ca si autoritatile locale isi vor adapta bugetele la perioada de criza.
Primarul din Baia Mare, Cristian Anghel, a declarat ca municipalitatea ar putea renunta la ideea de a-si mai trece in patrimoniu bazele sportive din oras, pe care a promovat-o cu insistenta in ultimii doi ani.
”Trebuie sa vedem ce se va intampla, pentru ca im mod cert criza economica va afecta si bugetele locale. Trebuie sa facem niste calcule si sa ne stabilim prioritatile bugetare din acest an, pentru ca banii pe care i-am aloca pentru intretinerea bazelor sportive am putea sa ii directionam poate spre alte domenii, unde nevoia este mai mare. E nevoie de o analiza clara”, a declarat primarul Cristian Anghel.
Municipalitatea baimareana a avut mai multe tentative de a-si trece in patrimoniu bazele sportive din oras, care in prezent sunt in proprietatea si administrarea Directiei Judetene de Sport Maramures. Hotararea nu a mai fost luata, pentru ca reprezentantii Primariei Baia Mare s-au lovit de ostilitatea unora dintre consilieri, precum si a unora dintre administratorii acestora.
Obiectivele pe care municipalitatea a vrut sa si le treaca in patrimoniu au fost sala sporturilor, bazinul acoperit de inot, bazinul descoperit din imediata vecinatate, terenul de rugby, terenul de atletism, toate situate chiar in zona centrala a orasului si unde pretul metrului patrat de teren a fost pana inainte de prabusirea pietei imobiliare si de 500 euro, printre cele mai mari din Baia Mare. De asemenea, Primaria Baia Mare si-a manifestat intentia de a-si trece in proprietate si strandul municipal, precum si cateva baze sportive situate in zona stadionului ”Dealul Florilor” – singura baza mare care este in posesia municipalitatii.
Primarul Cristian Anghel a explicat ca trecerea in patrimoniul municipalitatii a bazelor sportive ar fi dat posibilitatea autoritatilor locale sa investeasca in refacerea si modernizarea lor, pentru ca altfel s-ar fi incalcat legea. Totusi, cateva lucrari de modernizare s-au facut insa, dar… ca in Romania.
De exemplu, in sala sporturilor din Baia Mare ploua ca afara. La aproape 40 de ani de cand a fost deschisa, in sala s-au facut cand si cand lucrari la izolatia acoperisului, s-au schimbat scaunele, s-au refacut vestiarele, instalatiile termice si electrice. Toate pe rand, cu firme de conjunctura, care au datorat bani de chirie la DJS in numele cluburilor pe care le-au sustinut. De multe ori s-au efectuat lucrari de mantuiala cu materiale de proasta calitate, astfel incat de mai multe ori in momentul in care s-au terminat reparatiile lucrarile au trebuit reluate. Acesta este doar un caz, insa si mai rau este la bazinul olimpic sau altundeva.
Oficialii DJS au precizat ca e nevoie de fonduri pentru modernizari, iar ei nu dispun de acestea. De altfel Calin Matei, care este atat vicepresedinte al Consiliului Judetean Maramures cat si presedintele clubului de rugby U Remin Baia Mare, a spus ca numai prin parteneriate publice si private se poate schimba situatia.
”Eu de doi ani incerc sa obtin fonduri pentru modernizarea terenului de rugby. Pentru o echipa din prima liga ar fi nevoie de un stadion cu 20.000 de locuri, dar constrangerile financiare sunt mari. Am umblat si pe la ANS si pe la Consiliul Local Baia Mare, pentru ca investitia este mare. Ar fi nevoie de vreo 2 milioane de euro, suma care nu poate fi suporata decat prin incheierea unui parteneriat public-privat”, a declarat Calin Matei.
El a spus ca din cauza subfinantarii si performantele sportive lasa de dorit. Echipa de rugby U Remin, de exemplu, nici macar nu are vestiar la terenul de sport, dar arena nu are nici macar toalete. Calin Matei a declarat ca problemele sunt numeroase, iar din discutiile avute cu primarii a tras concluzia ca acestea vor fi si mai multe.
”Singurele investitii facute in ultimii ani au fost facute in salile de sport ridicate in comunitatile locale. Primariile, mai ales cele din mediul rural, intampina dificultati legate de intretinerea lor, prin urmare si acestea risca sa se degradeze”, a spus vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, care a adaugat ca in acest fel va creste numarul bazelor sportive lasate in paragina.
CITESTE SI:
Sursa: eMM.ro