Peste 36 de milioane de alegatori sunt chemati la urne la 25 mai in Ucraina pentru a-si alege presedintele la cateva luni de la o criza care a dus la indepartarea de la putere a lui Viktor Ianukovici si a adus tara in pragul razboiului civil. Acesta este al saselea scrutin prezidential de la independenta acestei foste republici sovietice in 1991. Invingatorul, ales pentru cinci ani, va deveni cel de-al cincilea presedinte al Ucrainei.
Pe buletinele de vot sunt inscrise numele a 21 de candidati dar doi au anuntat deja ca se retrag din cursa prezidentiala.
Miliardarul prooccidental Petro Porosenko este considerat favorit de institutele de sondaje, fiind creditat cu aproximativ 30 la suta din intentiile de vot, devansand-o cu mult pe Iulia Timosenko, fost premier si una dintre figurile marcante ale „revolutiei portocalii” din 2004. In urma lor, ceilalti 14 candidati intrunesc mai putin de 4 la suta din intentiile de vot fiecare.
Daca numarul votantilor este de 36 de milioane, insurectia prorusa din estul tarii, in special din regiunile Lugansk si Donetk, ar putea impiedica aproximativ doua milioane de alegatori sa voteze.
Alegatorii din Crimeea, peninsula alipita la Rusia dupa ocuparea ei de catre fortele ruse si dupa un referendum pe care comunitatea internationala nu il recunoaste, pot in teorie sa paraseasca regiunea si sa voteze intr-un birou de vot din sudul Ucrainei.
Votul, calificat drept crucial de occidentali si criticat de Rusia, care il compara cu un exercitiu de democratie „in bubuit de tunuri”, va incepe la ora 08.00 (08.00 ora Romaniei) si se va termina la 20.00 (20.00 ora Romaniei).
Nicio participare minima nu este ceruta pentru validarea scrutinului, dupa ce in martie a fost modificata legea electorala. Altfel spus, imposibilitatea birourilor de vot de a se deschide in zonele controlate de rebelii prorusi nu este de natura sa invalideze alegerile.
Daca niciun candidat nu intruneste peste 50 la suta din voturile exprimate, este prevazut un al doilea tur de scrutin in trei saptamani, respectiv la 15 iunie, pentru candidatii clasati pe primele doua locuri.
Trei institute de sondaje independente vor publica, imediat dupa terminarea votului, primele sondaje realizate la iesirea de la urne. Primele rezultate oficiale vor fi anuntate in cursul noptii, incepand cu miezul noptii.
Sursa: Mediafax