Vezi VIDEO
Scolioza, diabetul sau anemia sunt cateva dintre cele mai frecvente probleme de sanatate descoperite in randul copiilor de catre medicii maramureseni. Acestia arata ca, la nivel judetean, controalele si analizele periodice la copiii cu varste mici scot la iveala numeroase boli care, daca sunt descoperite din timp, pot fi tratate mult mai usor. Noile norme din sanatate vin cu reglementari in ceea ce priveste preventia la copii, astfel ca incepand de la 1 iunie acestia trebuie dusi la medicul de familie periodic, tocmai pentru depistarea precoce a problemelor de sanatate.
Orice semn de boala trebuie descoperit din timp, pe aceasta idee se bazeaza introducerea vizitelor la medic cu scop preventiv din noile norme de sanatate. Asta cu atat mai mult cu cat boli grave precum diabetul sau rahitismul sunt descoperite la copii cu varste tot mai fragede.
„Pot sa depisteze precoce cazuri noi de diabet – si sa stiti ca, din pacate, sunt copii cu diabet – , pot sa depisteze precoce anumite modificari ale coloanei, de statura, de stat prea mult la televizor sau la calculator, cum se spune in momentul de fata, de scolioze sau lordoze sau alte afectiuni ale coloanei. Rahitismul este ceva mai rar, intr-adevar, dar se mai gasesc cazuri de rahitism, anemii sunt destul de multe la copii, pentru ca mananca copiii mai mult din supermarket si mananca produse cu foarte multe E-uri si foarte putine vitamine si minerale”, a aratat presedintele Societatii Medicilor de Familie Maramures, Gheorghe Lascu.
Controalele preventive incep inca din primele zile de la nastere si continua o data la cateva luni, pana la varsta de doi ani, dupa care copiii sunt monitorizati o data pe an pana la 18 ani.
„Vreau sa va spun ca aceste consultatii periodice la copii pentru servicii profilactice si preventive se intampla la externarea din maternitate, deci unul dintre controalele care se intampla, apoi la o luna de zile de la nastere, iar dupa aceea merge intr-o progresie asa: la doua luni, la patru, la sase, la noua luni, la 12 luni, 15, 18, 24 si 36 de luni. Pentru copiii care au implinit patru ani, deci de la patru la 18 ani, controalele sunt o data pe an”, a spus presedintele Casei de Asigurari de Sanatate Maramures, Viorel Deghid.
Medicii de familie atrag atentia ca vizitele periodice de preventie sunt foarte importante atat pentru adulti, cat si pentru copii. Pe langa posibilele boli care pot fi descoperite, in urma acestora se pot depista si anumite malformatii care, nedescoperite, pot duce la complicatii sau chiar la deces.
Sursa: Gabriela Kuhajda