Ministerul Sănătății va demara 5 programe naționale de depistare precoce (screening) a cancerului de col uterin, cancerului de sân, tuberculozei, hepatitelor B,C și D, precum și pentru screening prenatal, precum și pentru formarea personalului medical din domeniile prioritare de sănătate.
„În primă fază, peste 64,7 milioane de euro din cele 191 milioane de euro vor fi utilizate pentru pregătirea a peste 14.000 de specialiști (ex. medici, medici radiologi, senologi, anatomopatologi, epidemiologi, tehnicieni de radiologie și anatomie patologică, fizicieni, manageri de date, asistenți medicali, asistenți medicali comunitari, psihologi implicați în furnizarea serviciilor de sprijin/ suport, biologi, tehnicieni de laborator, registratori medicali, mediatori sanitari, alt personal medical etc.) în domeniile programelor prioritare de sănătate. Peste 15 milioane de euro vor fi utilizate în domeniul tuberculozei, urmand ca 70.000 persoanesa beneficieze de servicii de sănătate de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculoze” se arata intr-un comunicat al ministerului .
Totodată, vor fi alocate 47 de milioane de euro pentru programul național de depistare a cancerului de col. Astfel, în prima fază vor fi alocate 5 milioane de euro pentru elaborarea metodologiei programelor de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin (HPV/ Babeș Papanicolau) și pentru formarea personalului medical care va fi implicat în derularea acestor programe.
Cea de-a doua etapă este dedicată implementării efective a programelor regionale de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin, în această fază fiind alocate 42 milioane de euro.
Aproximativ 21 milioane de euro vor fi alocate pentru programul național de depistare al cancerului de sân care se va desfasura pe 2 regiuni de dezvoltare: Nord Vest și Vest, respectiv Nord Est și Sud Est), Astfel peste 30.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 ani care au domiciliul într-una din aceste regiuni de dezvoltare vor beneficia, gratuit, de servicii de screening prin testare mamografică.
Peste 19 milioane de lei vor fi alocate pentru Programul Mama și copilul.
În ceea ce privește hepatita, suma de 25 milioane de euro va fi alocată pentru derularea programelor de depistare (screening), stadializare și acces la tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C.