Anul 2010 va fi unul mai dificil decat cel care tocmai se incheie este parerea oamenilor de afaceri din judetul Maramures. Chiar daca sustin ca sunt optimisti, oamenii de afaceri maramureseni nu vad o imbunatatire a situatiei pe plan economic si in domeniul afacerilor, cel putin nu in prima parte a anului 2010. Mai mult, unii dintre cei mai bogati maramureseni – potrivit topurilor revistelor Forbes sau Capital – spun ca vor fi afectate cam toate domeniile, iar oamenii isi vor dramui fiecare banut, astfel incat isi vor injumatati chiar si portia de mancare si vor renunta la numeroase lucruri pentru a putea supravietui.
Pesimismul pare sa fie starea de spirit care ii caracterizeaza pe cei mai multi dintre maramureseni la sfarsitul lui 2009. Nici macar oamenii de afaceri nu sunt mai optimisti, acestia sustinand ca 2010 va fi clar un an dificil si poate chiar mai greu decat 2009, cel putin in prima jumatate.
MIRCEA COZA – “O sa cantam si o sa fluieram cu burta goala’’
Nominalizat de Forbes Romania in topul celor mai bogati maramureseni in acest an, Mircea Coza este de parere ca 2010 va fi un an cam in acelasi “trend” ca si cel care tocmai se apropie de final sau… chiar “mai rau”. Acesta spune ca redresarea economiei depinde de “politica Guvernului”, dar si de “situatia economica mondiala”.
Pe de alta parte, Mircea Coza este de parere ca lucrurile vor merge spre mai rau, daca oamenii nu isi vor schimba atitudinea si vor continua sa reactioneze neadecvat la orice “tendinta a Guvernului de restructurare”. “Daca in continuare la orice tendinta a Guvernului de restructurare, bugetarii o sa faca greva si o sa iasa in strada, o sa ajungem cu totii sa iesim in strada si o sa cantam si o sa fluieram cu burta goala, si cei care muncesc si care produc ceva, pentru ca sunt trasi in jos”, spune Coza.
In opinia lui Mircea Coza, cele mai afectate domenii vor fi constructiile si metalurgia. Omul de afaceri estimeaza insa o revigorare pe partea de turism si chiar agricultura.
In ce-l priveste, Mircea Coza sustine ca prevede o usoara crestere si spune ca ar fi multumit daca s-ar mentine pe trendul din 2009. “Parerea mea e ca va fi o usoara crestere, pentru ca in 2009 am restructurat, vrand-nevrand, anumite activitati. Mai mult de restructurat nu se poate sau se inchide sau lasam sa mergem mai departe. M-as multumi daca m-as mentine pe trendul din 2009, efectiv undeva la linia de plutire”, a concluzionat Mircea Coza.
DUMITRU MATEI – O crestere economica intre 1 si 2%
Un alt om de afaceri maramuresean care s-a aflat in topul celor mai bogati romani al revistei Forbes Romania, Dumitru Matei, este mult mai optimist. Acesta sustine ca in unele domenii se va constata o crestere a cifrei de afaceri, insa altele vor fi intr-adevar afectate. Cei care lucreaza pentru exporturi vor avea de castigat, insa cei care lucreaza pentru intern nu au motive mari de bucurie, decat daca au castigat finantari europene, afirma Dumitru Matei.
“Unele domenii vor creste, altele vor scadea din punct de vedere economic. In primul rand vor creste cei care lucreaza pentru export si au parteneri traditionali si vor scadea cei care lucreaza pe intern, pentru autoritati locale, vor scadea ca si cifra de afaceri. Dar vor creste in continuare cei care lucreaza pe drumuri, pentru contracte guvernamentale si cei care au castigat bani pe proiecte europene”, a precizat Dumitru Matei, care a mers chiar mai departe cu previziunile optimiste, estimand ca se asteapta la nivel national la o crestere economica intre 1 si 2 % si chiar de 3-4 %, daca guvernantii vor lua masuri concrete de combatere a evaziunii si a muncii la negru.
Si in privinta propriilor afeceri, Dumitru Matei este optimist, considerand ca va avea o crestere a cifrei de afaceri in cazul societatii Ramira, insa pe de alta parte va fi vorba despre stagnare acolo unde se lucreaza pentru intern.
IOAN HOBAN – “Numai cu noi, cu ce ne dorim si cu ce va putea Guvernul sa faca, nu sunt sanse’’
Omul de afaceri Ioan Hoban este mai putin optimist, afirmand ca prima jumatate a lui 2010 va fi una dificila. In schimb, din vara sau cel tarziu din toamna, afaceristul estimeaza o crestere economica.
“Eu sunt o fire optimista, dar cu toate acestea prima jumatate a anului viitor va fi una dificila, va trebui sa ne obisnuim cu cresterea preturilor in primul rand la energie, cu o serie de oameni care isi vor pierde locul de munca, mai ales la bugetari. Trendul e spre o crestere economica, dar numai din vara incolo, spre toamna. Eu asa sper”, a spus Ioan Hoban.
Afaceristul spera ca redresarea economiei la nivel european sa avantajeze Romania, pentru ca in caz contrar nu sunt sanse ca situatia economica la nivel national sa revina la normal. “Sunt optimist ca la nivel mondial si pe plan european, lucrurile se vor regla si speranta mare e acolo. Prin revenirea lor, va spori exportul Romaniei. Daca isi vor reveni, vor avea din nou curajul sa vina in Romania sa faca investitii, altiminteri, numai noi cu ce ne dorim si cu ce va putea Guvernul sa faca, nu prea sunt sanse”, crede el.
Ioan Hoban a mai declarat ca toate domeniile vor fi afectate in 2010, asta si din cauza scaderii puterii de cumparare a populatiei, ceea ce a fost evident si in luna decembrie, cand oamenii au preferat sa-si dramuiasca fiecare banut, decat sa se lanseze in a oferi numeroase cadouri.
“Productia va fi afectata, apoi comertul. Practic, nu poti sa faci o ierarhie. De exemplu, si in luna decembrie, o luna plina in care lumea ar trebui sa se bucure de sarbatori, sa-si permita sa faca cumparaturi in diferite domenii, sa faca daruri, oamenii au ajuns sa-si dramuiasca fiecare banut, pe de alta parte se gandesc la nesiguranta locurilor de munca si sa nu-si cheltuiasca banii„, a concluzionat Ioan Hoban, care a explicat ca e nevoie sa creasca increderea populatiei in economie si in politicile economice, pentru ca sa poata participa la consum, pentru ca “daca nu e consum in tara, nu e crestere, nimic”.
AUREL BIZO – „Totul are o limita’’
In schimb, omul de afaceri Aurel Bizo nu intrevede lucruri pozitive pe plan economic si implicit in domeniul afacerilor in 2010. In opinia acestuia, toate domeniile vor avea de suferit, deoarece totul se invarte in jurul imprumutului de la Fondul Monetar International, iar pentru firmele private romanesti nimeni nu se gandeste sa faca ceva.
“Dupa cum merg lucrurile si dupa ce ne spun ai nostri guvernanti, cred ca va fi un an mult mai greu ca 2009, pentru ca 2009 a fost an electoral, s-au intins lucrurile in acest an. Toate domeniile vor fi afectate, pentru ca si acum se vorbeste doar despre acest lucru, se iau banii de la FMI, bugetul e facut sa nu se supere FMI, totul e facut pentru FMI, iar pentru firmele private romanesti nimeni nu se gandeste sa faca ceva. O sa dea bani la pensionari, o sa dea salarii la bugetari, dar in cazul firmelor private nu se gandeste nimeni la relansarea lor sau la a face ceva pentru ele”, a aratat Aurel Bizo.
Afaceristul nu prevede nici o crestere economica, pentru ca, spune el, “nu vad de unde. Daca nu se porneste niciun motor, de unde?”. Conform lui Aurel Bizo, lumea va resimti din plin criza economica anul viitor, astfel incat isi va injumatati chiar si portiile de mancare.
“Lumea gandeste ca mancarea trebuie, paine trebuie sa mananci in fiecare zi. Sigur ca trebuie o paine, dar mananci o jumatate in loc de una intreaga, mananci o felie in loc de doua felii, inventam diverse lucruri. Nu mananc de aia sau nu fac de aia”, a spus Aurel Bizo, care a mai declarat ca e falsa conceptie aceea de a deschide afaceri in domeniul panificatiei si patiseriei, pentru ca “totul are o limita”.
Chiar si in privinta propriilor afaceri, Aurel Bizo este caracterizat de acelasi aer de pesimism, spunand ca in acest an a inregistrat o scadere a cifrei de afaceri cu 20-25%, scadere care in opinia lui va continua si in 2010.
MIHAI LUNG – „Primele patru luni vor fi extrem de grele’’
Cel mai instarit maramuresean, in anul 2009, conform Forbes Romania, omul de afaceri Mihai Lung, prevede un an 2010 extrem de dificil in prima parte, dar care se va redresa incet dupa perioada aprilie-mai.
“Parerea mea este ca undeva din aprilie – mai, va exista o crestere in acest domeniu.
Primele patru luni vor fi dificile, extrem de grele”, a spus el. Conform acestuia, domeniile de afaceri care au avut de suferit in 2009 vor fi afectate si anul viitor. Printre aceste domenii se numara cel al vanzarilor de autoturisme.
Referitor la propriile afaceri, Mihai Lung spune ca spera ca 2010 sa fie un an la fel ca si 2009 si mai ales un “an cu liniste”.
GUVERN – Crestere economica de 1,3% si o rata a inflatiei de 3,7% in 2010
Bunul mers al afacerilor in 2010 depinde in mare masura de capacitatea de reactie a Guvernului Boc, care in acest an nu s-a prea vazut. Masurile anticriza propuse de executiv au ramas in cele mai multe cazuri in stadiu de enunturi, astfel incat oamenii de afaceri au fost nevoiti sa se descurce si sa gaseasca solutii pe cont propriu.
Pentru 2010, Cabinetul Boc s-a aratat optimist, chiar daca ministrul finantelor a declarat ca inainte sa ne fie bine trebuie sa ne fie ceva mai rau. Oricum, in proiectul de buget pentru 2010 s-a luat in calcul o crestere economica de 1,3% si o rata a inflatiei de 3,7%.
Noul ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, a aratat, intr-o declaratie sustinuta la Guvern, ca nu el a fost cel care a lucrat integral la elaborarea bugetului, dar a precizat ca isi asuma prevederile documentului care poate asigura finantarea Romaniei in 2010, conform acordului incheiat cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, dupa cum precizeaza Mediafax.
„Romania va fi in 2010 un stat functional, cu economie stabila si in crestere usoara, care va putea sa isi relanseze economia in anul 2011, pe bazele de echilibru stabilite in acest an. Ne-a fost un pic prea bine pentru cat ne permiteam si, de aceea, poate acum ne va fi un pic mai rau. Ne-am permis niste cheltuieli care sunt excesive in raport cu capacitatile economei romanesti, trebuie sa ajustam aceste cheltuieli la nivul pe care economia romaneasca si-l permite si, ulterior, pe baza unei economii echilibrate si stabile, sa relansam cresterea economica. Sunt increzator ca, la un moment dat, pe parcursul anului 2010, vor fi posibile corectii pozitive, in special in favoarea programelor de investitii si de dezvoltare”, a spus Vladescu.
Parlamentul se va reuni in sedinta de plen din data de 11 ianuarie, in sesiune extraordinara, pentru dezbaterea proiectului de buget de stat pe anul 2010, a mai aratat Mediafax. La sedinta Birourilor Permanente comune ale Parlamentului s-a stabilit calendarul de dezbatere a proiectului bugetului de stat, astfel in perioada 4 – 7 ianuarie parlamentarii vor putea depune amendamente, iar in perioada 7 – 10 ianuarie comisiile de buget-finante ale Camerei Deputatilor si Senatului vor dezbate si vor elabora raportul la proiectul bugetului de stat pe anul 2010 si a celui al asigurarilor sociale.
Sursa: Camelia Tocaci