Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica din Constanta au anuntat, astazi, 4 iulie, ca probele recoltate pana in prezent din apele Marii Negre, pe teritoriul litoralului romanesc, sunt in conformitate cu legislatia in vigoare, iar calitatea apei este ”excelenta”.
„DSP Constanta a inceput monitorizarea calitatii apei de imbaiere in acest sezon pe litoral din data de 15 mai. Pana in prezent toate probele recoltate s-au incadrat in valoarea de referinta a standardului, in conformitate cu legislatia europeana si romaneasca in vigoare”, spun reprezentantii DSP Constanta intr-un comunicat transmis vineri.
Conform ultimului raport intocmit de specialistii DSP Constanta pentru perioada 23 – 27 iunie, calitatea apei de mare in zona Mangalia, care cuprinde statiunile Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai si Vama Veche, este ”excelenta”.
Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica mai spun ca, in urma unei solicitari a Ministerului Sanatatii facute ca urmare a alertei privind posibila contaminare a apei marii cu virusul hepatic A in zona litoralului bulgaresc, a fost suplimentata recoltarea de probe de apa de mare in zona limitrofa frontierei cu Bulgaria. Astfel, o echipa de inspectori sanitari a mers pentru a recolta probe din ape marii in zonele Vama Veche, 2 Mai, Mangalia si Saturn, rezultatele urmand sa fie prezentate dupa analizarea acestora.
De asemenea, conform sursei citate, din datele inregistrate la Serviciul de internari al Spitalului de Boli Infectioase Constanta, in ultimele cinci zile nu s-au inregistrat cazuri de suspiciune de hepatita de tip A la turisti sau localnici din zona litoralului romanesc.
Intr-un comunicat de presa transmis astazi dimineata, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informeaza cetatenii romani care intentioneaza sa calatoreasca in Bulgaria sau care se afla deja pe litoralul bulgaresc al Marii Negre ca, potrivit informatiilor publicate de specialistii bulgari in hepatologie, in urma inundatiilor provocate de ploile puternice care au afectat Portul Varna si unele statiuni bulgaresti la Marea Neagra exista riscul ridicat ca apa marii sa fie infectata cu virusul hepatic A.
Sursa: Mediafax