Amiralul in rezerva Emil „Cico” Dumitrescu si Cazimir Ionescu, fost vicepresedinte CPUN, s-au prezentat joi dimineata la Parchetul General pentru a fi audiati in dosarul „Mineriada”. Tot joi la Parchet este citat sa se prezinte si Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului.
„Cico” Dumitrescu, fost sef al Directiei Cultura Presa si Sport din cadrul Ministerului de Interne, a declarat la intrare in sediul Parchetului ca nu a avut nicio implicare in acest dosar.
„Eu nu am avut niciun fel de amestec in chestia asta. Eu eram seful Directiei Generale Cultura Sport. Nu m-am intalnit cu revolutionarii, sa zic asa, decat cand au atacat Politia Capitalei. Ca atunci domnul presedinte Iliescu ii cauta pe Chitac si pe Diamandescu si nu i-a gasit. Si m-a sunat pe mine si m-a intrebat: ‘Mai, ce se intampla acolo?’. ‘Nu stiu, domnu’ presedinte’. Zice: ‘Du-te, ma, si vezi’! Cand i-am zis: ‘Dom’ne, astia cer arestati!’. Zice: ‘Du-te si vorbeste cu seful Politiei — era generalul Batlan — sa le dea drumul!’. I-am spus ca nu e, m-au luat, m-au batut, mi-au rupt uniforma. Si a doua zi i-am spus: ‘Domnu’ presedinte, eu ma duc la procuratura’. Cum adica, general sa fie batut, calcat, mi-au calcat ochelarii. Mi-a spus: „Asa se intampla, lasa-i, ma, in pace!”, a declarat „Cico” Dumitrescu.
Miercuri, fostul presedinte Ion Iliescu si fostul director al SRI Virgil Magureanu au fost chemati la Parchet, unde au fost anuntati ca sunt acuzati pentru infractiuni contra umanitatii.
„Prin ordonanta nr. 47/P/2014 din data de 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea incadrarii juridice si efectuarea in continuare a urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii prev. de art. 439 alin. 1 lit. a, g si j din Codul penal constand in reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din dimineata zilei de 13 iunie 1990, soldata cu decesul a patru persoane si ranirea prin impuscare a altor trei, precum si vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane in zilele de 14 si 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declansat de catre muncitori din unele centre industriale si bazine carbonifere din tara”, a anuntat Parchetul General intr-un comunicat de presa.
Prin aceeasi ordonanta s-a dispus extinderea urmaririi penale cu privire la participarea altor persoane la savarsirea acestor fapte.
„In perioada urmatoare vor fi audiate persoanele fata de care s-a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii prev. de 439 lit. a, g si j din Codul penal si care la data evenimentelor detineau functii de conducere la nivelul structurilor civile si militare ale statului, precum si in cadrul unor unitati economice”, se precizeaza in comunicat.
In luna martie, Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat decizia procurorului general Tiberiu Nitu de redeschidere a anchetei in dosarul „Mineriada din 13-15 iunie 1990”.
Sursa: Agerpres