Vezi VIDEO
Fostul primar Cristian Anghel a angajat avocati externi in “lupta” cu jurnalistul Ioan Romeo Rosiianu, care s-a dus atat la Tribunalul Maramures, cat si la Curtea de Apel Cluj, in perioada 1993-2010. Nicio urma a proceselor dintre cei doi nu se mai gaseste astazi in Primaria Baia Mare, iar dovezile acestor razboaie s-au pierdut prin birourile avocatilor si arhivele instantelor.
Timp de aproape 17 ani, Ioan Romeo Rosiianu a adresat, in repetate randuri, mai multe cereri de informatii de interes public primarului de atunci, in speta lui Cristian Anghel. In urma refuzului de a i se comunica informatiile solicitate, cu privire la contractele de achizitii publice si administrarea patrimoniului public, jurnalistul s-a indreptat catre justitie. Dupa ce nici hotararile definitive ale instantelor, respectiv ale Tribunalului Maramures şi apoi ale Curtii de Apel Cluj, nu l-au impresionat pe Cristian Anghel, Ioan Romeo Rosiianu a ajuns la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Aceasta i-a dat castig de cauza jurnalistului baimarean, obligand statul roman la plata sumei de 4.000 euro (reprezentand daune morale) si a sumei de 4.500 euro (reprezentand onorariul avocatului).
“Daca ar fi sa ne intoarcem la origini ar trebui sa stie toata lumea ca, desi primaria avea la vremea aceea un Birou Juridic format din 12 persoane, paradoxal, Cristian Anghel a gasit de cuviinta ca in periculoasele si extrem de complicatele procese cu mine sa angajeze avocati externi. Eu spun ca a-l angaja atunci pe Radu Stef, care era si consilier local si presedintele Baroului Maramures, a-l angaja pe Zamfir Ciceu, actualul presedinte al Consiliului Judetean, care a si primit pana la urma 680 de milioane de lei bani publici, el a reusit sa faca un lucru extraordinar de puternic.
Era diabolic in mutarile lui si nu exagerez cu nimic atunci cand spun asta. In momentul de fata, chiar daca Ministerul de Finante a dispus o ancheta pentru gasirea vinovatilor, nu se va gasi nimic. In momentul de fata, in Primaria Baia Mare nu exista niciun dosar. Cristian Anghel, in diabolismul lui, cu tot respectul de rigoare, a externalizat aceasta reprezentare juridica catre niste avocati, tocmai pentru a se sustrage obligatiilor ce ar fi revenit la urmatoarea vizita a Curtii de Conturi”, a declarat Ioan Romeo Rosiianu.
La inceputul acestui an, Ministerul Finantelor a solicitat recuperarea sumei de circa 10.000 euro pe care statul roman a pierdut-o in urma procesului castigat de jurnalistul Ioan Romeo Rosiianu la CEDO. Cu toate acestea gasirea vinovatilor pare o utopie.
“Pentru a fi sigur ca acea Curte de Conturi nu va gasi nimic, dosarele nu erau pastrate la Biroul Juridic, pentru ca nu faceau parte din inventarul primariei, pentru ca nu era reprezentata primaria de catre juristii platiti cu bani grei, ci de avocatii externi. Or Curtea de Conturi se opreste la usa unui avocat privat. In felul acesta, cand executorul Attila Simon facea demersurile lui si trimitea notificari in care cerea respectarea sentintelor, Anghel, ca sa pozeze in baiat bun, ardea o etapa si spunea sa se onoreze partile financiare. Bineinteles din bani publici, din banii comunitatii. In felul acesta Attila Simon era legat de maini si de picioare. Degeaba, ulterior, el a facut demersuri la Politie si la Parchet pentru a fi sprijinit sa obtina si documentele. Nu le-a obtinut. Asa de bine a facut Cristian Anghel aceasta caracatita, aceasta dinastie, acest sistem pe care l-a condus, incat in momentul de fata el nu are urme in Primarie”, a adaugat Ioan Romeo Rosiianu.
Executorul judecatoresc Attila Simon spune ca in perioada 2005-2006 municipalitatea baimareana, prin primarul de atunci Cristian Anghel, a fost somata in mai multe randuri sa respecte hotararile instantei, dar nici pana in ziua de astazi documentele solicitate nu au fost eliberate.
“In perioada 2005-2006 au fost inregistrate pe rolul biroului nostru mai multe dosare care vizau accesul liber la informatii, in baza unor sentinte judecatoresti de la Tribunalul Maramures si Curtea de Apel Cluj. Primaria, prin primarul de atunci, trebuia sa puna la dispozitia reclamantului mai multe informatii, conform punctelor stabilite de tribunal, prin sentinta. Au fost emise somatii atat de 10 zile, cat si de 30 de zile, dar nu am primit niciun fel de raspuns, nici oficial, nici neoficial. La noi la dosar nu exista niciun fel de dovada privind faptul ca informatiile ar fi fost furnizate reclamantului”, a declarat Attila Simon.
Pe 5 ianuarie, Ministerul Finantelor Publice a trimis catre Primaria Baia Mare o adresa in care se solicita o serie de verificari interne pentru identificarea persoanelor care se fac vinovate de prejudicierea statului roman. In urma acestei adrese, primarul Catalin Chereches a dispus constituirea unei comisii de efectuare a verificarilor.
Sursa: Tania Purcaru