Directia Nationala Anticoruptie (DNA) cerceteaza modul in care compania Romdidac, ce functiona pana in 1989 ca directie in Ministerul invatamantului, a primit dreptul exclusiv de a furniza diplomele scolare si universitare, girat succesiv, dupa 1990, de sefii acestei institutii.
„Pe rolul DNA exista o cauza in care se efectueaza acte de urmarire penala in rem (cu privire la fapte) referitoare la suspiciunea comiterii unor infractiuni de coruptie si de evaziune fiscala„, arata DNA.
Procurorii anticoruptie verifica modul in care Ministerul Educatiei a incheiat un contract cu actuala societatea pe actiuni Romdidac, in baza caruia compania a devenit unicul furnizor de diplome. in acest sens, sunt analizate conventiile incheiate intre institutie si firma.
Fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu spune ca toti ministrii postdecembristi, incepand cu Liviu Maior, Andrei Marga si Mircea Miclea, au avut conventii cu Romdidac, pentru furnizarea diplomelor de studii. Referitor la faptul ca nu s-a pus problema organizarii unei licitatii pentru acest serviciu, fostul ministru aduce ca argumente asigurarea elementelor de siguranta ale diplomelor de studii si confidentialitatea acestora.
„Cand vorbim despre diplome, vorbim despre o cutie a Pandorei, pentru ca aceste acte au un caracter special. Nu pot fi facute de oricine. Niciun ministru nu s-a angajat sa renunte la serviciile Romdidac, fiind vorba despre un document realizat pe un anumit tip de hartie cu filigran, cu elemente de siguranta, aceste elemente nefiind publice. Apoi, dupa ce erau tiparite, se depozitau la sediul societatii, de unde le luau unitatile de invatamant. Ministerul nu ar fi avut unde sa le depoziteze”, a declarat Andronescu.
Tot Ecaterina Andronescu a tinut sa sublinieze ca „niciodata in Romania nu a dat altcineva diplome”, ratiunea fiind tot ca acestea sa aiba elemente de siguranta. „In 2009, au fost gasite diplome false tocmai pentru ca lipseau elementele de siguranta, iar hartia era diferita. Pentru realizarea diplomelor Romdidac, se folosea un anumit tip de hartie. Societatea are o experinta de peste patru decenii in producerea diplomelor. Mai mult, cand au aparut diplomele false, am cerut Romdidac sa transmita Ministerului Educatiei numele de pe diplome, asa cum au fost transmise institutiilor de invatamant. In acest fel, Ministerul Educatiei a avut continuu evidenta repartizarii diplomelor. Mai mult, ministerul a interzis societatii sa elibereze numarul de diplome cerut de unele institutii, inainte de adoptarea cifrei de scolarizare”, a explicat Andronescu.
Printre sefii din Ministerul Educatiei care au girat, prin conventii sau note, colaborarea cu Romdidac se mai numara Daniel Funeriu (ministru), Catalin Baba (secretar de stat), Oana Badea (secretar de stat) si Sorin Ionescu (secretar de stat).
„Recomandam negocierea cu SC Romdidac SA Bucuresti, avand in vedere ca are o experienta de 40 de ani in domeniul mentionat, timp de 30 de ani a facut parte din structura ministerului nostru, avand acelasi obiect de activitate, are in stoc hartie cu filigran continuu, procurata cu aprobarea si la cererea ministerului de la unicul producator SC Letea SA Bacau, asigura tiparirea formularelor in conditii de maxima securitate la unitati abilitate pentru acest tip de acte (cu regim special) Regia Autonoma Imprimeria Bancii Nationale si la Regia Autonoma Posta Romana”, se mentiona intr-o nota aprobata de fostul ministru Mircea Miclea, referitoare la tiparirea, gestionarea si difuzarea formularelor actelor de studii pentru absolventii invatamantului preuniversitar.
Potrivit site-ului oficial al Romdidac SA, compania a fost infiintata in 1962. Pana in 1989, aceasta a functionat ca departament in subordinea Ministerului Invatamantului, avand ca obiectiv furnizarea de aparatura de laborator, truse, echipamente audiovizuale, modele, mulaje, material grafic, tipizate scolare si alte materiale necesare institutiilor de invatamant.
„Dupa 1990, s-a transformat in societate comerciala pe actiuni, sub denumirea actuala, diversificandu-si activitatea„, se arata pe site-ul companiei.
Contactat de Mediafax, directorul general al Romdidac, Nicolae Bolboasa, a spus ca nu poate da detalii privitoare la ancheta, avand in vedere ca dosarul este instrumentat de DNA.
„Firma Romdidac realizeaza formularele de peste 30 de ani, inca de pe vremea lui Nicolae Ceausescu. Este un fel de traditie pe care am realizat-o atatia ani si am realizat-o bine, pentru ca nu am avut niciun fel de probleme„, a declarat Bolboasa.
Sursa: Mediafax