Procurorii DNA Cluj ancheteaza mai multi profesori maramureseni care au facut parte din comisia de examinare de la bacalaureat de la Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii Sighetu Marmatiei, cea mai mare din judetul Maramures. Acestia sunt suspectati ca ar fi primit mita peste 1 miliard de lei vechi de la mai multi candidati la bacalaureat, insa deocamdata nu exista decat informatii neoficiale despre caz. Nici DNA Cluj si nici Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Maramures nu au adus lamuriri in legatura cu ancheta si nici nu au facut publice numele persoanelor implicate.
Ancheta penala a inceput de la cateva informatii, potrivit carora elevii care au sustinut bacalaureatul ar fi cotizat cu 10 milioane de lei vechi ca sa isi treaca examenul, in total vehiculandu-se o mita exorbitanta, de peste 1 miliard de lei vechi.
Cercetarea penala a fost preluata de catre procurorii anticoruptie din Cluj, care au inceput ancheta la mijlocul saptamanii trecute intr-o discretie totala, printre cei direct vizati aflandu-se presedintele comisiei de examinare, precum si cei doi vicepresedinti. Potrivit unor informatii, care nu au fost confirmate insa, procurorii DNA Cluj chiar au emis mandate de retinere pe numele celor implicati, asta dupa ce au efectuat descinderi la locuintele lor in cautare de dovezi care sa sustina acuzatia de luare de mita.
La Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii Sighetu Marmatiei au fost inscrisi 546 de candidati, aici fiind examinati atat elevii unitatii de invatamant sighetene, cat si cei ai Liceului particular ”Gheorghe Pop de Basesti” din Ulmeni. A fost cel mai mare numar de candidati examinat intr-un singur centru din Maramures, potrivit directorului grupului scolar, Vasile Mich. Acesta nu a dorit sa declare nimic in legatura cu ancheta, precizand ca oficial nu i s-a comunicat nimic.
Directorul grupului scolar din Sighet a precizat doar ca el a fost delegat in comisia de examinare de la Borsa, astfel incat pe durata desfasurarii bacalaureatului nu a fost in unitatea de invatamant pe care o conduce. Vasile Mich nu a vrut sa spuna numele persoanelor care au facut parte din comisia de examinare, precizand doar ca sunt din Sighetu Marmatiei. El a spus ca identitatea membrilor comisiei trebuie comunicata de catre Inspectoratul Scolar Judetean ( ISJ) Maramures. Nici inspectorul scolar adjunct Mariana Pop, care a fost presedintele comisiei de bacalaureat pe judet, nu a oferit insa detalii despre aceste persoane, afirmand ca responsabilitatea este a directorului Mich. Mai mult, Mariana Pop a declarat ca nu are cunostinta despre acest subiect.
”Nu am informatii despre subiect. Nu stiu ce s-a intamplat la Grupul Scolar de Industrie Mica din Sighet. Pot sa va spun ca repartizarea membrilor in comisiile de examinare s-a facut conform metodologiei, iar la repartizare a fost prezenta si televiziunea. Directorul institutiei trebuie sa va spuna cine a fost presedintele comisiei, precum si ceilalti membri”, a declarat Mariana Pop.
Seful ISJ Maramures, Sandu Pocol, nu a putuit fi contactat telefonic pentru lamuriri in legatura cu ancheta penala de la Sighet a celor DNA Cluj, avand telefonul inchis, iar celalalt inspector scolar adjunct, Elisabeta David, este plecata din tara si, de asemenea, a spus ca nu stie nimic.
Inclusiv azi, 6 iulie, reprezentantii ISJ Maramures au precizat ca la nivelul judetului nu au fost semnalate decat probleme minore in desfasurarea bacalaureatului. Ancheta DNA Cluj i-a cam ”paralizat ” astfel pe conducatorii invatamantului maramuresean, care isi vad astfel posturile amenintate. De altfel, directorului Grupului Scolar pentru Industrie Mica si Servicii Sighetu Marmatiei, Vasile Mich, a declarat ca ”daca acuzatiile se dovedesc a fi reale, atunci este afectata imaginea intregului invatmant maramuresean, dar, e adevarat, in primul rand al institutiei noastre”.
Si la bacalaureatul de anul trecut au existat probleme in Maramures, dupa ce mai multi dascali au sesizat ca peste 200 de lucrari de la proba de limba si literatura romana de la unul dintre centrele de examinare din Borsa ar fi identice si ca situatia s-a datorat faptului ca elevii ar fi copiat dintr-o culegere. Cazul a ajuns pana la ministerul educatiei si chiar a fost formata o comisie de la centru care sa recorecteze lucrarile, insa subiectul a fost inchis cu explicatia ca elevii ar fi invatat pe de rost textele.
CITESTE SI:
Sursa: Meda Muntean