|
Un proiect imobiliar care i-a adus o multime de bani deputatului Catalin Chereches a ajuns in atentia procurorilor DNA, care au inceput o ancheta in acest caz, iar azi, 22 iulie 2009, au chemat pentru declaratii la sediul din Cluj-Napoca trei consilieri din Baia Mare. Viceprimarul Mircea Dolha si consilierii Radu Stef si Stefan Pop au fost citati ca martori de catre procurorii anticoruptie. Ancheta are legatura cu deputatul Catalin Chereches, dar si cu mama acestuia, Viorica Chereches, cea care in cursul anului 2007 a vandut imobilul ajuns in atentia DNA.
Ancheta DNA a pornit de la mai multe sesizari, unele semnate, altele anonime – trimise inca de la inceputul anului 2008. Acestea priveau complexul rezidential de pe strada Avram Iancu din Baia Mare, aflat pe terenul fostei fabrici Uto Valco, ”mosit” de Catalin Chereches pe vremea cand nu era nici consilier municipal si nici deputat, dar care la scurta vreme de la obtinerea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) a fost instrainat catre o firma, despre care s-a spus ca este cu capital portughez.
Potrivit documentelor, vanzarea imobilului de pe strada Avram Iancu cu noile constructii incluse in PUZ, care au iscat numeroase scandaluri in urma cu aproximativ doi ani, a adus un castig de aproximativ 1,6 milioane de euro familiei Chereches. Mai exact, proiectul imobiliar a fost vandut la sfarsitul anului 2007 catre firma Maexpa SRL din Baia Mare, care i-a platit lui Viorica Chereches suma de 6.996.240 de lei, dupa cum reiese din contractul de vanzare-cumparare incheiat intre cele doua parti. Au existat informatii ca tranzactia s-a facut pentru mai bine de 2,5 milioane de euro, insa… documentele sunt documente, iar in actele notariale s-a trecut doar suma de aproape 7 milioane de lei.
Profitul a fost ”gras”, iar despre el s-a discutat pe la colturi de strada, mai ales in perioada campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, cand s-a spus ca o parte din costurile pentru alegerea ca deputat a lui Catalin Chereches au fost platite de pe urma acestei tranzactii. Fireste ca informatiile de pe la colturi au ajuns si la urechile anchetatorilor, care s-au aratat mai interesati nu de aceasta vanzare, ci de modul in care s-a reusit obtinerea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru complexul rezidential de pe strada Avram Iancu, mai ales ca locatarii din zona au scris zeci de reclamatii si au organizat mai multe proteste dupa ce au aflat ca ”blocul lui Catalin Chereches” va avea 8 etaje, asta intr-o zona in care imobilele au cel mult doua nivele.
Potrivit unor surse, procurorii anticoruptie suspecteaza faptul ca proiectul imobiliar ar fi fost votat in Consiliul Local in urma unor presiuni, iar acum incearca sa afle ale cui. Cert este ca pe numele lui Catalin Chereches, pe atunci reprezentant al firmei VDC Holding – initiatoarea complexului rezidential, nu s-a emis vreo acuzatie. La aceasta ora se fac doar actele premergatoare deschiderii dosarului penal pentru fapte de coruptie care nu au fost facute publice. De altfel, nici despre aceste demersuri nu s-a spus nimic.
Nici macar alesii baimareni care au fost citati azi, 22 iulie, la DNA Cluj nu au stiut exact pentru ce au fost chemati. Potrivit lui Stefan Pop, discutiile au fost scurte. ”Pe mine m-au intrebat de ce am votat proiectul de avizare al PUZ-ului si daca s-au facut presiuni asupra mea. Le-am explicat ca nu sunt eu omul care sa cedeze la presiuni, dar le-am mai spus ca prima data am votat impotriva proiectului tinand cont de reclamatiile oamenilor. Initial, in proiect s-a stabilit sa fie ridicat acolo un bloc turn. Dupa ce am discutat cu oamenii si dupa ce proiectul a fost refacut la 4+M (n.r – patru nivele plus mansarda) am votat «pentru». Decat sa fie acolo o fabrica de alcool, mai bine niste locuinte frumoase, mai ales ca se afla in centrul orasului”, a explicat Stefan Pop, consilier local PDL.
La DNA Cluj a fost citat azi, 22 iulie, si viceprimarul Mircea Dolha, care a spus si el ca a avut o discutie extrem de scurta cu procurorii. ”Mai mult am asteptat pana sa intru. Discutia nu a durat mai mult de 20 de minute, timp in care am fost intrebat ce stiu despre proiect si daca s-au facut presiuni pentru votarea proiectului de hotarare. Am inteles ca fiecare dintre consilieri a fost intrebat daca are cunostinta daca votul a fost influentat”, a spus Dolha, care este coleg de partid cu Catalin Chereches.
Procurorii DNA urmeaza sa discute si cu alti consilieri, in afara lui Stefan Pop, Radu Stef si Mircea Dolha, pe lista fiind cel putin inca doi alesi, Istvan Ludescher si primarul Cristian Anghel.
Proiectul de hotarare privitor la aprobarea PUZ-ului de pe Avram Iancu a nascut multe tensiuni, iar aprobarea sa nu a fost usoara, survenind dupa incercari repetate. In cele din urma voturile au fost date nu doar de consilierii PSD, ci si de reprezentantii PNL si PDL. Ulterior trecerii PUZ-ului prin CL Baia Mare s-a primit si autorizatia de constructie, semnata de primarul Cristian Anghel, dar care a fost retrasa prin sentinta judecatoreasca.
Deputatul Catalin Chereches a declarat ca nu a fost informat despre ancheta si nu i s-a comunicat nimic. ”La vremea aceea eu am fost doar un investitor. Nu am fost membru in Consiliul Local in momentul in care a fost aprobat proiectul, iar eu sunt convins ca toti consilierii au votat in interesul orasului si spre binele orasului. Eu sunt deschis sa vad cum se vor desfasura lucrurile. Pana la urma, proiectul a fost o oportunitate pentru Baia Mare, care arata asa cum arata”, a declarat parlamentarul.
Acesta a mai spus ca nu are cunostinta despre sesizarile facute la DNA impotriva lui, dar a spus ca ”in Baia Mare se practica o politica a sesizarilor la DNA, pe care stie toata lumea cine a inventat-o”. Catalin Chereches a aratat ca aflat despre cercetari de la colegul sau de partid, Mircea Dolha, care l-a anuntat despre faptul ca a fost citat ca martor, iar ulterior i-a spus si in legatura cu ce.
Sursa: Meda Muntean