Pentru că avea telefoanele mobile închise, unii au speculat că viceprimarul ar fi fugit din ţară ca să scape de anchetatori! Ovidiu Ştefan era însă în concediu legal. El spune că s-a întors sâmbătă dimineaţa în Baia Mare, după ce un prieten l-a alarmat că situaţia e gravă şi că s-a început urmărirea penală împotriva lui în ”Afacerea Horea 46A”.
Ştefan aşteaptă o nouă citaţie de la DNA
“Nu am fost plecat din ţară, ci eram în concediu, într-o zonă fără semnal. Vineri seara un prieten a venit după mine şi mi-a povestit ce s-a întâmplat. Când am ajuns acasă, sâmbătă dimineaţa, am găsit în poştă citaţia de la DNA. În document se preciza că ar fi trebuit să fiu prezent marţea trecută la Bucureşti, dar, pentru că am fost plecat şi nu am ştiut de citaţie, nu am avut cum să mă întâlnesc cu procurorii”, a explicat viceprimarul.
Acesta susţine că a discutat telefonic cu reprezentanţii DNA, dar că nu i s-a precizat ce acuze îi sunt aduse. “Deocamdată nu ştiu nimic despre urmărirea penală şi despre acuzaţii. Mi s-a spus că se va stabili o dată la care să mă prezint în capitală şi la care vom discuta despre acest caz. La DNA nu te prezinţi când vrei, ci când ţi se fixează o întâlnire”, a mărturisit Ştefan.
N-a negociat, n-a semnat, dar totusi anchetat
La fel ca şi Cristian Anghel, vicele primăriei Baia Mare susţine că este curat ca lacrima. Mai mult, el crede că nu are de ce să fie acuzat în ce priveşte tranzacţia imobiliară de pe strada Horea din Baia Mare pentru că nu a fost la negocieri. “Iniţial am fost nominalizat în comisia de negociere, dar nu am participat la negocieri şi nici nu am semnat documentele. Nici măcar o scamă nu am.”
Scandalul legat de achiziţia blocului 46A a izbucnit în vara acestui an, după ce o parte dintre consilierii locali, care au votat (în unanimitate) pentru cumpărarea imobilului la preţul de 544.500 euro, au aflat că ar fi existat o ofertă prealabilă. Conducerea societăţii Cuprom, fostul proprietar al clădirii cu garsoniere, susţine că ar fi vrut să vândă blocul cu 150.000 de euro, dar că oferta a fost refuzată de autorităţi. În final, clădirea a fost cumpărată după ce a trecut prin proprietatea unei asociaţii familiale, AF Chira Liviu, diferenţa de preţ fiind de aproape 400.000 de euro.
Procurorii au actionat in mare viteza
Cazul a ajuns în atenţia DNA în luna septembrie a acestui an, când unul dintre consilierii locali, Vasile Vlaşin (PSD), a trimis la Bucureşti o plângere privind tranzacţia făcută de primărie. La doar câteva săptămâni, procurorii anticorupţie au descins în Baia Mare şi au adunat maldăre de hârtii şi dosare privind “Afacerea Horea 46A”.
Directorul Cuprom susţine că le-a înaintat inclusiv oferta de vânzare a blocului (la 150.000 euro) pe care afirmă că a trimis-o autorităţilor băimărene în 2005, dar despre care reprezentanţii primăriei spun că nu există nicăieri. Nu s-au luat încă declaraţii de la consilierii locali şi nici de la toţi membrii comisiei care a negociat tranzacţia de pe Horea. Cu toate acestea, se pare că procurorii au reuşit să strângă suficiente probe împotriva autorităţilor locale din moment ce i-au pus sub acuzare pe primar şi pe viceprimar.
Anticoruptie cu efecte electorale
Primarul Cristian Anghel a fost chemat vinerea trecută la sediul DNA din Bucureşti ca să i se comunice că s-a început urmărirea penală împotriva sa pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice (art.132 din Legea 78/2000). Procurorii au precizat că urmează să stabilească dacă edilul a “obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial” în urma tranzacţiei despre care spun că a fost făcută la “insistenţele” sale.
Acuzaţiile împotriva viceprimarului Ştefan nu au fost făcute publice până în acest moment deoarece legea impune ca mai întâi acestea să îi fie comunicate învinuitului. Din câte se pare va fi vorba despre acelaşi cap de acuzare – şi anume abuz în serviciu. Pe marginea acestui scandal au apărut şi speculaţiile, cum că de fapt ancheta DNA ar ţinti coborârea în preferinţele electoratului a primarului liberal Cristian Anghel, care conduce de aproape 13 ani destinele urbei.
Sursa: Larisa Tivadar