ANI cere comisiei de specialitate a Curtii de Apel Bucuresti sa controleze averea Crinutei Nicoleta Dumitrean, dupa ce a constatat ca nu poate justifica peste 150.000 de euro, venituri realizate in perioada in care a fost presedintele ANRP, director adjunct la INA si director in cadrul APIA.
Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat existenta unei diferente semnificative, in cuantum de 627.105 lei (aproximativ 152.634,99 euro), intre averea dobandita si veniturile realizate de Crinuta Nicoleta Dumitrean in perioada exercitarii functiilor de presedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (8 octombrie 2009 – 5 octombrie 2011), director general adjunct in cadrul Institutului National de Administratie (30 aprilie 2009 – 8 octombrie 2009) si director in cadrul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (17 iulie 2006 – prezent).
Crinuta Nicoleta Dumitrean a fost informata in 30 mai 2011, 19 decembrie 2011 si, respectiv, 3 aprilie 2012 despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care beneficiaza, aceasta depunand la dosar un punct de vedere, se arata intr-un comunicat de presa al ANI transmis vineri.
ANI precizeaza ca Dumitrean a fost numita in 17 iulie 2006 ca director in cadrul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA). In perioada 30 aprilie 2009 – 8 octombrie 2009, Dumitrean a fost director general adjunct in cadrul Institutului National de Administratie (INA), cu rang de subsecretar de stat, iar din 8 octombrie 2009 si pana in 5 octombrie 2011 a exercitat mandatul de presedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), cu rang de secretar de stat.
In urma verificarilor, ANI a dispus sesizarea Comisiei de Cercetare de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, in vederea inceperii actiunii de control cu privire la averea dobandita si veniturile realizate in perioada exercitarii de catre Crinuta Nicoleta Dumitrean a functiilor de presedinte al ANRP, director general adjunct al INA si director in cadrul APIA.
Totodata, intr-un alt dosar de evaluare, inspectorii de integritate au constatat ca, in perioada 30 aprilie 2009 – 5 octombrie 2011, Dumitrean s-a aflat in stare de incompatibilitate, intrucat a exercitat, simultan, functiile de director (functie publica de conducere) in cadrul APIA, director general adjunct al INA si presedinte, cu rang de secretar de stat, al ANRP, precum si calitatea de comerciant persoana fizica, in perioada 7 martie 2008 – 3 februarie 2011.
„Persoana a carei declaratie de avere a fost supusa evaluarii, fiind identificate diferente semnificative, este considerata incompatibila. Persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani. In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate, interdictia de 3 ani opereaza, potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unei stari de incompatibilitate”, a precizat ANI.
Dumitrean poate contesta raportul de evaluare a incompatibilitatii in termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanta de contencios administrativ.
Crinuta Nicoleta Dumitrean a demisionat de la conducerea ANPR in octombrie 2011, dupa ce vicepresedintele institutiei Remus Baciu a fost arestat sub acuzatia de trafic de influenta, fiind acuzat ca ar fi primit peste 400.000 de lei in schimbul urgentarii solutionarii anumitor dosare de despagubire a unor fosti proprietari de imobile nationalizate.
La finalul anului trecut, aproape intreaga conducere a ANRP a demisionat dupa arestarea vicepresedintelui Remus Baciu. Astfel, de la ANRP au demisionat atat presedintele Crinuta Nicoleta Dumitrean, cat si vicepresedintele Catalin Teodorescu.
La inceputul lunii aprilie, premierul Mihai Razvan Ungureanu a dispus eliberarea lui Cristian Sebastian Mihai din postul de vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), acesta fiind ultimul reprezentant al vechii conduceri a ANRP.
In 13 martie, premierul Mihai Razvan Ungureanu anunta ca a sesizat Parchetul cu privire la neregulile constatate in cadrul auditului realizat la ANRP, unde peste 80% din dosarele solutionate pe fond funciar nu aveau atasate certificatele de mostenitor.
Sursa: Mediafax