Cu o mapa plina cu acte s-a prezentat azi, 19 iunie, la Bucuresti, prefectul Sorin Rednic, care a avut de dat explicatii in legatura cu evenimentele recente de la Cuprom Baia Mare si de pe Craica. Reprezentantul Guvernului in Maramures a fost chemat la Ministerul Administratiei si Internelor, dar a avut discutii si cu presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, la care a fost chemat si primarul Baii Mari, Catalin Chereches, a carui decizie de mutare a romilor de pe Craica in cladirile dezafectate ale fostului combinat metalurgic au provocat un scandal national. Tema audierii a constat in cauzele care au facute posibile intoxicarea mai multor copii romi in seara zilei de 1 iunie, punandu-se la indoiala securitatea mediului in care traiesc acum familiile de pe Craica.
Prefectul Sorin Rednic a dus cu el diverse materiale rezultate din verificarile pe care institutiile din subordinea sa le-au facut dupa incidentul de la inceputul lunii, dar si ale organelor de ancheta. Intr-un comunicat de presa emis de Prefectura Maramures s-a precizat ca discutiile au privit “evenimentul produs in noaptea de 1 iunie a.c., cand mai multi copii au fost transportati la spital cu suspiciunea de intoxicatie cu substante necunoscute”.
Autoritatile au precizat ca la momentul respectiv au fost prelevate probe din subsolul cladirii si vopsea de pe pereti. ”Specialisti din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Maramures au efectuat analize de aer si lichid cu aparatura din dotare (laborator mobil CBRN), dar nu a fost semnalata prezenta unor substante toxice, respectiv agenti chimici sau gaze periculoase care sa puna in pericol viata persoanelor de etnie roma care locuiesc in imobil”. Prefectura Maramures a mentionat ca ancheta s-a desfasurat sub coordonarea Parchetului de pe langa Judecatoria Baia Mare.
”Inspectori de prevenire de la Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Gheorghe Pop de Basesti” au oferit consultanta pentru respectarea prevederilor legale pentru apararea impotriva incendiilor in cladirile societatii Cuprom: mentinerea in buna stare a instalatiilor si sistemelor de captare si scurgere la pamant a descarcarilor electrice atmosferice; verificari periodice a valorii de dispersie a prizelor de pamant; inlocuirea unor sigurante decalibrate din tablourile electrice; interzicerea utilizarii unor aparate electrocasnice sau electrice care sa depaseasca puterea nominala a instalatiei existente”, s-a mai indicat in comunicatul de presa.
Din informatiile prezentate a reiesit ca ”proiectul elaborat pentru construirea unui complex de locuinte de necesitate in fostele cladiri ale societatii Cuprom a fost suspus procedurii de evaluare sanitara”, iar comisarii de mediu au cerut reprezentantilor care detin platforma industriala Cuprom sa asigure ”paza si securitatea bunurilor, respectiv gestionarea, eliminarea sau valorificarea in conditiile legii”.
La momentul in care familiile cazate la Cuprom au cerut ajutor medical pentru copiii lor, in cladire s-au putut vedea zeci de recipiente, unele pline, cu substante chimice folosite in activitatea metalurgica desfasurata la Cuprom. Autoritatile au exclus ca acestea ar putea fi periculoase, desi multe dintre ele au fost plimbate din mana in mana ori chiar au fost deschise de catre noii locatari. In opinia lor, indepartarea materialelor chimice si a celorlalte echipamente ar fi trebuit facuta de catre actualul proprietar, S.C. Piraeus Leasing IFN S.A..
CITESTE SI:
- ACTUALIZARE 4 – ULTIMA ORA – Intoxicatie in masa printre locatarii blocului social amenajat la Cuprom Baia Mare (GALERIE VIDEO)
- RAZBOI PISE – CHERECHES – Primarul Baii Mari, acuzat de dare de mita si consum de droguri (GALERIE VIDEO)
- ACUZE – Regele Cioaba intentioneaza sa il dea in judecata pe Catalin Chereches pentru mutarea romilor „intr-o locatie contaminata”
Sursa: Anca Popescu