Uneori simt că suntem singuri împotriva tuturor! Scriem despre subiecte care supără, care deranjează și majoritatea păstrează o anumită distanță când vine vorba de acțiunile comise de unii. Fie că vine vorba de colegii din presă, de instituțiile care ar trebui să aibă controlul în țară și județ: Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș, Inspectoratul de Jandarmi al Județului Maramureș, să nu mai vorbim de Instituția Prefectului care în acest județ nici nu există, dar și când vine vorba de voi, de marea majoritate a societății.
Probabil că știți mai bine ce faceți și cum faceți. Noi nu știm că suntem tineri, fără experiență și fără interese politice.
Totul a început de la scandalul în care a fost implicat domnul „senatoraș” Țâgârlaș. (VEZI MATERIAL). După care v-am prezentat pe scurt ce fac oamenii susținuți din umbră de acesta și cum sug din banii publici pentru a amenința cetățenii prezenți pe arenele sportive și se comporta ca ultimii golani cu cei care de altfel, le plătesc salariile. (VEZI MATERIAL).
Ce s-a întâmplat mai clar la meciul cu Progresul Spartac?
Controverse între suporteri, organizatori și fotbaliști la meciul de fotbal de Liga 2 dintre CS Minaur Baia Mare și Progresul Spartac. Firma de securitate angajată de CS Minaur pentru a asigura buna desfășurare a meciurilor, atât la handbal cât și la fotbal, solicită la intrarea ca spectatorii să nu aibă asupra lor obiecte contondente, făcând în acest sens un control amănunțit la intrare. Galeria Commando Buldogs a părăsit nemulțumită tribunele Stadionului „Viorel Mateianu”, după ce personalul firmei de securitate a solicitat ca acei câțiva suporteri din galerie, care aveau umbrele la ei, să părăsească stadionul sau să depună umbrelele la intrarea în stadion. În tot acest timp, reprezentanții firmei de pază aveau la ei umbrele și le foloseau.
„Ne simțim mai „acasă” când mergem în deplasări. Ni se oferă mult mai mult respect fața de ce ni se oferă in orașul nostru (aici vorbesc de partea de securitate). Tot noi suntem cei verificați la sânge, iar alții când vin la noi in deplasări, arunca petarde, aprind fumigene, fac ce vor. In cazurile acelea, întreb si eu, ce face firma de paza si jandarmeria? Stau si se uita la spectacol. Iar noi, suntem in continuare avertizați la fiecare meci, de parcă noi am fi cei din deplasare” – a fost reacția lui Rareș, un suporter băimărean.
Pentru că nu e normal ceea ce se petrece, continuăm! Și pe noi au încercat să ne tragă pe dreapta, să ne oprească, dar surpriză: Cel puțin încă nu le-a ieșit!
Am solicitat Inspectoratului de Jandarmi al Județului Maramureș o serie de informații cu privire la următoarele aspecte:
1. Care sunt obiectele interzise pe arenele sportive;
2. Referitor la spațiile în care se depozitează obiectele care sunt luate de la spectatori la intrarea în arene. Dacă nu sunt astfel de spații cine e sancționat și ce măsuri se iau pentru respectarea legii.
3. Îndatoririle Jandarmeriei la evenimentele sportive.
4. Dacă este legal pe arenele sportive, în aer liber ca firmele de securitate să vină cu paza canină?
5. Ce sancțiunile s-au aplicat în cursul acestui an de Jandarmerie pentru nerespectarea acestor aspecte.
6. La meciul de handbal cu Ferencvaros, ce sancțiuni s-au luat pentru abuzul jandarmilor și firmei de pază pentru agresarea unui suporter. (sunt imagini publice care au fost postate și care încă sunt publice.)
Mai departe, am stat de vorbă cu unul dintre cei mulți care au fost agresați sau lezați de angajații firmei de pază despre care este vorba și ne-a pus o întrebare firească, în spirit civic:
Ce caută la o firmă de securitate un om care are o sentință judecătorească pentru purtare abuzivă și disturbarea liniștii și ordinii publice? De ce mai are atestat și mai ales, de ce este trimis la astfel de evenimente în care relaționează cu sute, poate mii de oameni?
Apoi, mai prezentăm un argument, ce-i drept, puțin mai vechi. Așa ne întrebăm dacă așa trebuie să se comporte reprezentanții unei firme de pază și securitate la o intervenție. Contextul intervenției lor are în vedere o mică ceară dintre doi prieteni de pahar.
Mai jos vă prezentăm răspunsul oferit de către Conducerea Inspectoratului de Jandarmi al Județului Maramureș
1. Obiectele interzise pe arenele sportive sunt cele prevăzute la art.10 alin. 2 lit. b) sau la alin. 1 lit. r); din Legea nr. 4 din 9 ianuarie 2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive;
2. „Spațiile în care se depozitează obiectele care sunt luate de la spectatori la intrarea în arene” sunt cele prevăzute în articolul 10 alin. 1 lit. x) din Legea nr. 4 din 9 ianuarie 2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive, pentru lipsa unor astfel de spații este sancționat organizatorul competiției în conformitate cu prevederile art. 26 alin. 1 lit. c) din același act normativ iar măsurile care se iau pentru respectarea legii în astfel de cazuri sunt cele prevăzute de art. 26 alin. 2 din lege;
3. Îndatoririle Jandarmeriei Romane la evenimentele sportive sunt prevăzute în Legea nr. 4 din 9 ianuarie 2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive la art. 2, art. 3, art. 4 alin.1), art. 5 alin. 5-8, art. 6 alin. 1), art. 7 alin. 5-6, art. 8 alin. 1) și art. 9 alin. 1), de asemenea competența de constatare a contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor este prevăzută la art. 28 alin. 1) din lege;
4. Dotarea personalului firmelor specializate de protecție și pază care desfăşoară activităţii de asigurare a ordinii şi siguranţei spectatorilor în arena sportivă este prevăzută de art. 16 alin. 2) din Legea nr. 4 din 9 ianuarie 2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive, care prevede: „(2) Dotarea personalului pentru fiecare activitate desfăşurată se stabileşte prin planul de acţiune, conform atribuţiilor fiecărui element de dispozitiv în parte” ;
5. În cursul anului 2022, cadrele Inspectoratului de Jandarmi Judeţean ,,Pintea Viteazul” Maramureş nu au aplicat sancţiuni contravenţionale, firmelor de securitate, cu ocazia competiţiilor sportive;
6. În ceea ce priveşte meciul de handbal masculin din cadrul Cupei E.H.F. European League dintre echipele C.S. Minaur Baia Mare şi Ferencvaros T.C. Budapesta, din data de 27.08.2022, vă comunicăm faptul că măsurile de ordine publică au fost asigurate de către Gruparea de Jandarmi Mobilă ,,Ştefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca.
Menționăm faptul că Jandarmeria Maramureș, conform atribuțiilor pe care le are pe linia asigurării ordinii și siguranței publice pe timpul desfășurării competițiilor și jocurilor sportive, în conformitate cu Legea nr. 550 din 29.11.2004, privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române și Legea nr. 4 din 09.01.2008, privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive, modificată şi completată cu Legea nr. 10/2012, este alături și sprijină organizatorii competițiilor sportive cu privire la desfășurarea în condiții de siguranță a acestora precum și cu privire la stabilirea unor relații constructive cu suporterii echipelor în vederea prevenirii și evitării producerii unor fapte de încălcare a legii.
Având în vedere cele prezentate mai sus, ne exprimăm aprecierea pentru spiritul civic manifestat și vă asigurăm în continuare de toată disponibilitatea în ceea ce priveşte oferirea de informaţii de interes privind activitatea instituției noastre, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.”
Le vom lua la rând și facem treaba IJJ-ului și cu suport juridic din partea unui avocat, facem următoarele mențiuni:
drone; alimente de orice fel, cu excepția produselor necesare din motive medicale dovedite;
alcool, droguri și medicamente sau alte substanțe toxice sau periculoase, cu excepția substanțelor necesare din motive medicale dovedite; orice materiale jignitoare, rasiste, xenofobe, care promovează discriminarea sexuală, religioase, politice sau alte materiale ilegale/interzise, mesaje de propagandă discriminatorii; orice obiecte sau materiale promoționale sau comerciale, precum bannere, însemne, simboluri sau broșuri; cozi de drapel flexibile ce depășesc 1 (un) metru în lungime și 1 (un) cm în grosime; bannere sau steaguri mai mari de 2 (doi) x 1,5 (unu și jumătate) metri. Pot fi permise steaguri sau bannere de dimensiuni mai mici, cu condiția să fie realizate din materiale neinflamabile și care respectă legislația locală. Sunt permise toate bannerele mai mari de 2 (doi) x 1,5 (unu și jumătate) metri numai pe baza unei cereri scrise, aprobate de către Asociația-gazdă corespunzătoare; dispozitive care produc sunet, acționate electronic, mecanic sau manual, cum ar fi megafoanele; animalele, cu excepția câinilor-ghid/de asistență (cu condiția ca legislația în vigoare să permită accesul în incinta Stadionului a câinilor-ghid/de asistență);
Asigurarea măsurilor de ordine publică pe traseele de deplasare către stadioane, săli și alte locuri destinate desfășurării competițiilor sportive revine în mod nemijlocit organelor de poliție si jandarmerie competente teritorial, care acționează si pentru desfășurarea normală a circulației pe drumurile publice.
Asigurarea masurilor de ordine publica în zona stadioanelor, sălilor de sport si a altor locuri destinate desfășurării competițiilor sportive, până la perimetrul zonei delimitate de porțile unde se controlează biletele de acces, revine unităților de jandarmi competente teritorial.
Răspunderea pentru asigurarea ordinii si securității participanților în interiorul locurilor de desfășurare a competițiilor sportive – stadioane, săli de sport, patinoare, terenuri de sport si alte spatii destinate activităților sportive – revine organizatorilor, care vor încheia în acest sens, contracte de prestări de servicii, în condițiile legii, cu structuri specializate din M.A.I. sau cu societăți de paza si protecție si vor lua toate masurile ce se impun pentru prevenirea incendiilor, asigurarea cailor de acces si menținerea în stare de funcționare a tuturor instalațiilor specifice .
Masurile stabilite de organizatori pentru asigurarea ordinii si securității participanților, în interiorul locurilor de desfășurare a competițiilor sportive se avizează de către unitatea de jandarmi competenta teritorial.
Gradul de risc al manifestării sportive, va fi stabilit de către organizatori împreuna cu comandantul unității de jandarmi competente teritorial si va fi consemnat în documentele de organizare a manifestării sportive.
Cu ocazia desfășurării manifestărilor sportive cu grad ridicat de risc, asigurarea masurilor de ordine publica în interiorul locurilor de desfășurare a manifestărilor sportive, se poate face si cu structuri specializate ale Jandarmeriei în condițiile legii.
Restabilirea ordinii publice grav tulburată, în interiorul locurilor de desfășurare a competițiilor sportive, se face de către efectivele de jandarmi, din inițiativă comandantului unității, atunci când acesta constata ca în urma producerii unor acte de violenta între participanți sunt puse în pericol viața și integritatea corporală ale spectatorilor, jucătorilor, arbitrilor, oficialilor sau ale forțelor de ordine, precum si producerea de pagube materiale însemnate.
Concluzii
De acuma se pare ca vor fi Jandarmeria si Sica Guard in locul nostru 🤬
Hai Mineru Baia Mare , noi COMMANDO BULLDOGS suntem alături de voi 💪⚽️🙏” – se arată în informarea COMMANDO BULLDOGS
Vă dau și un exemplu de bună practică al celor de la CSM Oradea. Ei oferă inclusiv pahare în care spectatorii să-și pună apa și să poată intra în incinta arenelor.
Andrei BUDA
https://liga2.prosport.ro/seria-1/adi-popa-scandalizat-de-noile-metode-ale-jandarmeriei-de-a-lasa-galeria-stelei-in-ghencea-doreste-sa-goleasca-stadioanele-cum-sa-l-vada-copilul-pe-parinte-ca-il-dezbraca-la-chiloti-sau-la-19252884
Merita consultat materialul. Chiar isi doreste „Jandarmeria” sa vizoneze singuri competitiile sportive!
Să nu aibă asupra lor obiecte care ar putea fi aruncate în terenul de joc (briceaguri, bile etc.) și nici obiecte de dimensiuni considerabile care ar putea fi folosite ca arme (umbrele, suporturi pentru steaguri confecționate din orice alt material exceptând plasticul, căști moto, huse pentru aparatura electronică etc.) FRF