Vezi VIDEO
Ministerul Finantelor solicita recuperarea sumei de circa 10.000 euro pe care statul roman a pierdut-o in urma procesului castigat, anul trecut, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de jurnalistul Ioan Romeo Rosiianu.
In iulie 2014 CEDO i-a dat castig de cauza jurnalistului baimarean, obligand statul roman la plata sumei de 4.000 euro (reprezentand daune morale) si a sumei de 4.500 euro (reprezentand onorariul avocatului), ca urmare a incalcarii prevederilor legale privind drepturile omului si a libertatilor fundamentale.
Practic, in perioada 1993-2010, Ioan Romeo Rosiianu a adresat, in repetate randuri, mai multe cereri de informatii de interes public primarului de atunci, in speta lui Cristian Anghel. In urma refuzului de a i se comunica informatiile solicitate, cu privire la contractele de achizitii publice si administrarea patrimoniului public, jurnalistul s-a indreptat catre justitie. Dupa ce nici hotararile definitive ale instantelor, respectiv ale Tribunalului Maramures şi apoi ale Curtii de Apel Cluj, nu l-au impresionat pe Cristian Anghel, Ioan Romeo Rosiianu a ajuns la CEDO.
“Vorbim de circa cinci sentinte definitive si irevocabile sfidate de Primaria Baia Mare, condusa atunci de Cristian Anghel si de principalii exponenti ai acelei dinastii, care au refuzat, in repetate randuri, sa imi puna la dispozitie informatii de interes public. Eu nu il intrebam pe Cristian Anghel ce numar poarta la camasa sau cu ce femei umbla, ci il intrebam cum administreaza banul public. Fiind deranjat ca ma apropiam cu subiectele mele foarte tare de zonele care s-a dovedit ca nu au fost gri, ci de-a dreptul negre in activitatea domniei sale, a ajuns la concluzia ca este mai bine sa piarda un proces mic. Nu au luat insa in calcul tenacitatea mea si nebunia mea de a merge la CEDO sau pana la CEDO”, a declarat Ioan Romeo Rosiianu.
Pe 5 ianuarie, Ministerul Finantelor Publice a trimis catre Primaria Baia Mare o adresa in care se solicita o serie de verificari interne pentru identificarea persoanelor care se fac vinovate de prejudicierea statului roman. In adresa se mentioneaza faptul ca statul are dreptul de regres impotriva persoanelor care, prin activitatea lor, cu vinovatie, au determinat obligarea sa la plata a sumelor stabilite de instanta.
“Continua cu efecte pentru cei care se fac vinovati. Un lucru care mie mi se pare normal. Avem o astfel de lege, de vreo trei ani de zile, lege care stipuleaza ca functionarul public, indiferent de marimea sau maretia lui, daca greseste in exercitiul functiunii sale trebuie sa si plateasca. Este interesant cazul, pentru ca sunt socati oameni care nu ar trebui sa fie, deoarece ei stiu ca au gresit atunci cand nu mi-au pus la dispozitie niste informatii de interes public, stiu ca au fost o clica care nu a facut altceva decat sa-si apere interesele.
Ma doare acum ca vine CEDO si normativele europene si spun ca banii trebuie recuperati, pentru ca acum vor considera ca via Rosiianu li s-a facut un rau. Un astfel de punct de vedere nu este insa corect pentru ca ei si-au facut-o cu mana lor, au pactizat atunci, neoferindu-mi acele informatii de interes public, facand astfel ca povestea cu blocul de pe Horea, pentru care Cristian Anghel a ajuns pana la urma sa fie arestat, sa fie intarziata cu circa patru ani de zile”, a declarat Ioan Romeo Rosiianu.
In urma adresei venite de la Ministerul Finantelor Publice, primarul Catalin Chereches a dispus constituirea unei comisii de efectuare a verificarilor.
Sursa: Tania Purcaru