Procurorii Parchetului General au pus sub acuzare opt persoane pentru abuz in serviciu si fals material in inscrisuri oficiale, in dosarul schimburilor de terenuri de la Nana. Potrivit unui comunicat al Parchetului remis joi Agerpres, Tudorita Niculae, Florian Decu, Gelu Marius Neagu sunt urmariti penal pentru conflict de interese, abuz in serviciu si fals material in inscrisuri oficiale.
Gheorghe Dobre si Georgica Stolea sunt acuzati de conflict de interese si abuz in serviciu, Alina Simona Manea de fals material in inscrisuri oficiale, Constantin Manea de abuz in serviciu.
„Din probatoriul administrat in cauza pana la acest moment al urmaririi penale a rezultat faptul ca suspectii, in perioada 2005-2010, in calitate de membri ai Comisiei de Fond Funciar a comunei Nana, au participat la analizarea, verificarea, solutionarea si inaintarea in vederea validarii cererilor depuse de catre ei insisi, rude ori afini ai lor, avand ca obiect constituirea ori reconstituirea dreptului de proprietate a unor suprafete de teren agricol. In aceeasi perioada, prin indeplinirea defectuoasa ori neindeplinirea atributiilor ce le reveneau, au fost emise titluri de proprietate pe numele unor persoane care nu erau indreptatite sa le primeasca, fiind prejudiciat in acest mod domeniul privat al statului cu valoarea terenurilor retrocedate cu incalcarea dispozitiilor legale. La baza emiterii titlurilor de proprietate au stat inscrisuri falsificate (printre care si certificate de stare civila), prin contrafacerea continutului si folosirea de formulare tipizate elaborate in afara cadrului legal”, sustin procurorii.
In acest caz, procurorii au deschis un dosar penal in aprilie 2014 in legatura cu reconstituirea dreptului de proprietate si arendarea unor terenuri de pe raza comunei Nana, judetul Calarasi. Dosarul a fost constituit in urma sesizarii transmise de Corpul de Control al premierului.
Corpul de Control a facut verificari la Primaria Comunei Nana care au avut ca obiect respectarea prevederilor legale in legatura cu reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri situate in extravilanul comunei Nana.
Potrivit raportului, terenurile in cauza au apartinut, incepand cu anul 1945, Intreprinderii Agricole de Stat Buciumeni, iar in 1999, prin privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri agricole sau terenuri aflate permanent sub luciu de apa, suprafetele de teren au fost preluate de catre Agentia Domeniilor Statului (ADS). Ulterior, prin concesiune, terenul agricol a revenit in exploatarea societatii Agromixt Buciumeni SA, in schimbul unei redevente, pana in 2004, cand contractul a fost reziliat.
In anii urmatori, ADS a cedat Comisiei locale de fond funciar Nana o suprafata agricola de 985,8912 ha, pentru reconstituirea dreptului de proprietate persoanelor indreptatite.
Raportul arata ca nu au fost respectate prevederile legale in ceea ce priveste organizarea si functionarea Comisiei locale de fond funciar in perioada 2008-2013, cu o alta componenta decat cea aprobata de Prefectura Calarasi. Modificarea in acte a comisiei s-a facut abia dupa initierea actiunii de control. Prin urmare, incepand cu 2008, o parte din membrii Comisiei locale de fond funciar Nana au participat la luarea deciziilor fara sa fi fost numiti ca membri prin ordin al prefectului, asa cum prevedeau dispozitiile legale.
Conform documentului, la Primaria Comunei Nana au fost inregistrate 957 de cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate, iar solutionarea acestora de catre Comisia locala de fond funciar Nana in perioada 1997-2005 s-a facut defectuos: nu a fost respectata ordinea de inregistrare; reconstituirea s-a realizat pe alte terenuri decat vechile amplasamente ale fostilor proprietari, fara obtinerea consimtamantului persoanelor indreptatite.
Raportul mai arata ca majoritatea angajatilor din Primaria comunei Nana, precum si rudele si afinii acestora, au depus cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate. Printre acestia, primarul Gheorghe Dobre si mama acestuia, fostul primar Dumitru Budesteanu, fostul viceprimar Florian Decu, Vasilica Preda — contabil si fiul ei, Marian Dobre, agent agricol.
„Membrii Comisiei locale de fond funciar Nana au aprobat si propus reconstituirea dreptului de proprietate atat in baza propriilor cereri, cat si a celor formulate de rudele sau afinii lor, ceea ce reprezinta posibile situatii de conflict de interese”, se precizeaza in raport.
Corpul de control a constatat totodata ca au primit aproape 60 de hectare persoane care nu era indreptatite, care nu au avut teren in proprietate predat la cooperativa agricola de productie ori la stat sau care nu au avut asemenea mosteniri.
Mai mult, cererile aprobate de Comisia locala de fond funciar nu au fost transmise catre Comisia judeteana de fond funciar Calarasi in termenul legal, 45 de zile, si au fost inaintate in 197 pana la 1.268 de zile.
Inspectorii Corpului de control au mai constatat ca, in perioada 2006-2007, la Primaria comunei Nana au fost inregistrate mai multe contracte de arendare incheiate, in calitate de arendatori, de persoane care nu aveau calitatea de detinatori legali ai terenurilor agricole ce au facut obiectul acestor contracte, acestea obtinand titlurile dupa incheierea contractelor de arendare.
„La momentul incheierii contractelor de arendare, terenurile agricole, obiect al acestor contracte, faceau parte fie din domeniul privat al statului si administrarea Agentiei Domeniilor Statului, fie din domeniul privat al comunei, respectiv din rezerva Comisiei locale de fond funciar Nana. (…) In concluzie, contractele de arendare inregistrate, in perioada 2006-2007, (…) erau nevalabile si neopozabile tertilor”, indica raportul.
In anul 2009, a mai constatat Corpul de control, terenurile agricole care au facut obiectul arendarii in conditii nelegale au fost cumparate de societatea Berfige SRL de la mai multe persoane fizice, firma care a incheiat si alte contracte de arendare, unele cu angajati ai primariei.
„Prin aceste contracte, societatea Berfige a achizitionat un numar de 35 de parcele de teren agricol din extravilanul comunei Nana (…) in suprafata totala de 290,41 ha. Suma totala platita de catre societatea Berfige, in perioada 2009-2010, pentru cumpararea celor 35 de parcele de teren agricol a fost de 3.437.647,92 lei”, se mentioneaza in raport.
Conform datelor obtinute de inspectori, societatea Berfige a fost infiintata in 2009, asociati si administratori fiind cetateni italieni fara domiciliu sau resedinta pe teritoriul Romaniei.
„Obiectul principal de activitate al societatii l-a reprezentat ‘Cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii’ insa, potrivit datelor transmise Corpului de control al primului-ministru de catre Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Bucuresti — Administratia Sector 5 a Finantelor Publice, in perioada 2009-30.06.2013, societatea nu a inregistrat venituri din activitatea principala si (…) ‘nu functioneaza la sediul social declarat'”.
Societatea Berfige, la data de 9 septembrie 2013, a vandut Ioanei Basescu suprafata de 290,41 ha de teren agricol din comuna Nana, pentru suma de 5.844.864,26 lei.
„Pana la data formularii raspunsului catre Corpul de control al prim-ministrului, societatea nu depusese bilantul semestrial pentru activitatea desfasurata in perioada 31.06.2013 — 31.12.2013. De asemenea, societatea Berfige SRL nu a depus declaratia privind impozitul pe profit aferenta anului 2013, in vederea stabilirii valorii impozitului datorat statului pentru profitul obtinut in urma vanzarii terenurilor. Conform prevederilor legale referitoare la introducerea si depunerea situatiilor financiare anuale si a situatiilor financiare anuale simplificate, termenul de depunere a acestora, pentru societati, este de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar, respectiv pana la data de 30.05.2014″, se explica in raport.
Sursa: Agerpres