Vezi VIDEO
Mai multe dosare ale unor maramureseni care au fost incadrati in grad de handicap au fost trimise spre reevaluare, dupa ce o comisie, formata din reprezentanti ai Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM), ai Directiei de Sanatate Publica (DSP) si ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), a facut verificari in judet. Pe de alta parte, in judet 1.399 de dosare pentru ajutor social au fost propuse sa fie suspendate in Maramures. Politistii maramureseni au confirmat ca au in ancheta mai multe dosare care privesc modul in care s-au facut incadrarile in grad de hadicap si s-au acordat pensii de invaliditate.
Inspectoratul de Politie al Judetului Maramures a confirmat, pentru eMaramures.ro, ca verifica dosarele aprobate. Potrivit unor surse neoficiale, membrii comisiei de control ar fi gasit in dosare documente medicale false. „Sunt in cercetare mai multe dosare penale privind infractiunea de fals intelectual, inselaciune si infractiuni in legatura cu serviciul. Acestea au ca obiect verificarea legalitatii eliberarii certificatelor de incadrare in grad de handicap, precum si intocmirea dosarelor de pensionare”, dupa cum a afirmat Dumitrita Hotea, purtator de cuvant al IPJ Maramures.
Bani dati de la buget pe boli inchipuite si anchete sociale false
Harababura intre documente, acte medicale false, anchete sociale sumar intocmite de persoane fara pregatire de specialitate, precum si documente contradictorii emise de medici diferiti pentru aceeasi persoana. Cam acestea sunt, pe scurt, concluziile la care au ajuns membrii comisiilor de control care au efectuat verificari in judet la dosare privind incadrarea persoanelor in grad de handicap, dar si in ce priveste acordarea ajutoarelor sociale.
„Ne referim in special la ancheta sociala care este foarte sumar intocmita, iar cantitatea si calitatea informatiilor nu sunt relevante privind starea socio-economica a persoanei singure sau a familiei. Nu exista informatii corelate in fisele de calcul a ajutorului social, a anchetei sociale, iar toate acestea nu sunt corelate cu documentele justificative depuse la dosar”, a declarat Cosmin Muresan, asistent social in cadrul ITM Marmures.
Potrivit acestuia, echipa de inspectie a propus suspendarea a 1.399 de dosare de ajutor social din judetul Maramures. „De asemenea, pentru sumele primite necuvenit cu titlu de ajutor social s-a propus emiterea dispozitiilor de recuperare, suma totala constituita ca debit si comunicata de catre primarii Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures fiind de 47.541 de lei”, a mai spus el.
Ilegalitati cu sutele gasite la Poienile de sub Munte
S-au aplicat amenzi contraventionale de 2.500 de lei. Situatia cea mai concludenta este la Poienile Izei, unde din 234 de dosare de ajutor social, doar 60 au ramas in plata, restul fiind propuse pentru o reevaluare mai atenta. Situatia nu este singulara in judet.
„Si la Poienile de sub Munte, s-a propus suspendarea tuturor dosarelor de ajutor social in numar de 511, din cauza faptului ca documentele justificative existente la dosar referitoare la componenta familiei, la veniturile realizate si la documentele intocmite de referentul social nu a fost actualizate din perioada 2005-2007”, a explicat Muresan.
Falsi handicapati gasiti la munca, pe camp sau in baruri
Si in ce priveste incadrarea in grad de handicap, concluziile sunt aceleasi. „In urma verificarilor, au fost propuse spre reevaluare 203 dosare, principalele motive fiind neconcordante intre diagnosticul medical si incadrarea in grad de handicap, documente medicale fara numar de inregistrare de la unitatea medicala emitenta, suspiciuni legate de valabilitatea unor documente medicale, bilete de iesire din spital care nu se regaseau in baza de date a spitalului sau documente medicale scanate, nerecunoscute de catre medicul emitent.
In urma vizitelor la domiciliu, s-a constatat ca, exceptand trei cazuri, niciun asistent persoanl in cazul persoanelor cu certificat de incadrare in grad de handicap grav cu asistent personal nu era la domiciliul persoanei asistate”, a precizat Augustin Avram, asistent social in cadrul ITM Maramures.
Acesta a mai precizat ca potrivit datelor DGASPC, la sfarsitul lunii mai, erau inregistrate 15.271 persoane incadrate in grad de handicap grav si accentuat. Pe parcursul acestei campanii au fost verificate 480 de dosare, din care 210 dosare ale persoanelor incadrate in grad de handicap grav si 270 ale persoanelor cu handicap accentuat.
Totodata, s-au efectuat 160 de vizite inopinate la domiciliile persoanelor incadrate in grad de handicap, insa 64 de persoane din acestea nu au fost gasite la domiciliu.
Sursa: Angela Sabau