Scandalul legat de ancheta penala desfasurata de IPJ Maramures dupa ce a fost semnalata distrugerea ariei protejate din Parcul National Muntii Rodnei ia amploare. Dupa acuzele de azi, 21 octombrie, ale politistilor maramureseni indreptate impotriva Primariei Romuli, judetul Bistrita-Nasaud, edilul comunei a amenintat cu actionarea in instanta a acestora. Primarul bistritean Ioan Monita a declarat, pentru eMaramures.ro, ca ”o sa luam atitudine si ii vom actiona in instanta pe toti cei care ne aduc acuze”.
Biroul de presa al IPJ Maramures a revenit marti, 21 octombrie, cu lamuriri in ce priveste ancheta derulata in Parcul National Muntii Rodnei. Printr-un comunicat de presa, s-a precizat ca ”in urma investigatiilor efectuate, politistii Serviciului de Investigare a Fraudelor Maramures au constatat ca reprezentantii administratiei publice locale din cadrul Primariei Romuli, judetul Bistrita Nasaud, sunt suspecti de comiterea unei infractiuni la regimul ariilor naturale protejate”.
De asemenea, reprezentantii IPJ Maramures au mai informat ca ”se pare ca acestia (n.r. – reprezentantii Primariei Romuli) au dispus amenajarea a doua drumuri de acces in Parcul National Muntii Rodnei, in lungime de 2,5 km, fara sa detina autorizatie de mediu si avize de la Administratia Parcului National Muntii Rodnei”.
Politistii continua cercetarile pentru documentarea intregii activitati infractionale a suspectilor, identificarea tuturor persoanelor implicate si tragerea lor la raspundere pentru comiterea infractiunii de ”desfasurarea de activitati in perimetrele ariilor naturale protejate sau in vecinatatea acestora, ce pot sa genereze un impact negativ semnificativ asupra speciilor salbatice si habitatelor naturale pentru care au fost desemnate, in lipsa actelor de reglementare specifice”.
Primarul comunei Romuli, Ioan Monita, a spus ca nu stie de acuzele care ii sunt aduse, dar ca nu va sta indiferent la acestea pentru ca e vorba de imaginea institutiei. ”O sa luam legatura cu factorii responsabili si o sa ii actionam in instanta pe toti cei care ne aduc acuze, pentru ca suntem o institutie publica si nu putem sa nu luam atitudine”.
Acesta a mai declarat ca ”saptamana trecuta a venit la noi un ofiter de la IPJ, reprezentanti de la Parcul National si de la Garda de Mediu si ne-au spus de faptul ca s-ar fi intervenit cu lucrari in zona. Nici ei nu stiau foarte bine de ce s-a intamplat, doar ca la vreo 25 de kilometri de localitate s-ar fi lucrat la largirea unui drum”. Eu le-am precizat atunci ca nu s-a dat niciun aviz si ca nu avem cunostinta de cele semnalate.
”Eu nu inteleg cum nu s-a semnalat nimeni, iar acum ne acuza pe noi. Nu vad cine ar fi putut sa mearga sa faca drumul pentru ca avem experiente extrem de neplacute cu borsenii. Cand s-a facut retrocedarea, vreo 200-300 de localnici din Borsa ne-au amenintat ca ne taie capetele daca intram peste terenul lor. Amenintari sunt si acum”, a declarat primarul pentru eMaramures.ro.
El a spus ca terenul pe care s-au descoperit drumurile din Parcul National Muntii Rodnei este inscris in CF in proprietatea comunitatii din Romuli, iar suprafata este de 368 de hectare. ”Ne-au restituit terenul, dar nu putem sa facem nimic cu el. Avem doar obligatii. Platim circa 300 de milioane de lei vechi pentru paza. Pai de ce sa mai dam banii astia, daca tot nu a vazut nimeni ca se produc ilegalitati”, a intrebat Monita, care a spus ca vrea sa se faca lumina in acest caz.
CITESTE SI:
Sursa: Meda Muntean