In Parcul National Muntii Rodnei a fost demarata o ancheta dupa ce in zona destinata cercetarii stiintifice s-a descoperit realizarea a doua drumuri fara a exista vreun aviz in acest sens. Reprezentantii Parcului National spun ca este vorba despre cea mai grava incalcare a legii. Pe de alta parte, autoritatile maramuresene sunt convinse ca drumurile faciliteaza accesul la vanatoarea de capre negre.
La Prefectura Maramures a fost convocata azi, 20 octombrie, o intalnire cu comisarii de mediu, reprezentantii Parcului National Muntii Rodnei si conducerea Inspectoratului Judetean al Politiei. La intalnire a fost prezent pe langa prefectul judetului Maramures, Gyongyike Bondi, si supbrefectul Stefan Gonczi si prefectul judetului Bistrita Nasaud, Ioan Szilagy. Sedinta a fost convocata dupa ce a fost semnalata executarea a doua drumuri intr-o zona destinata cercetarii stiintifice.
Drumuri construite cu buldozerul in plina rezervatie
Comisarul sef al Garzii de Mediu Maramures, Claudia Simion, a declarat ca pentru realizarea lucrarilor respective nu exista niciun aviz sau solicitare. ”Am fost informati ca in perimetrul rezervatiei stiintifice din Parcul National Muntii Rodnei se executa niste lucrari indoielnice. O echipa formata din comisari de mediu din Bistrita Nasaud si Maramures, reprezentanti ai Parcului National Muntii Rodnei si IPJ Maramures au prelevat probe de sol. S-a constatat executarea unui drum in perimetrul rezervatiei de cercetare stiintifice de 2,5 km si a unui alt drum in exteriorul in zona de protectie speciala. Nu exista nici un act, aviz sau notificare pentru solicitarea sau executia acestui drum”, a relatat Claudia Simion.
Ea a mai aratat ca in nici intr-un caz in zona respectiva nu ar fi putut fi acordat vreun aviz pentru executarea unor astfel de drumuri, in conditiile in care e vorba despre o rezervatie in care se desfasoara o activitate de cercetare stiintifica, astfel incat prin lege sunt interzise orice fel de lucrari in zona.
Cea mai grava incalcare a legii semnalata in Muntii Rodnei
”Cu totii stim ca e vorba despre o zona de protectie integrala unde se realizeaza activitati de cercetare stiintifica avizate de Academia Romana sau Consiliul Stiintific al Parcului. In niciun caz nu se pot realiza alte lucrari. Ne-am mandrit si sper sa ne mandrim in continuare cu faptul ca avem prima rezervatie stiintifica din Romania”, a precizat Claudia Simion.
La randul sau, directorul din administratia Parcului National Muntii Rodnei, Doina Jeuca, afirma ca este vorba despre ”cea mai grava incalcare a legii”.
Drumurile au putut fi executate in decurs de 5-7 zile, cu ajutorul unui buldozer. Autoriatile judetene considera ca drumurile au fost construite pentru a fi facilitat accesul la vanatoarea de capre negre. Subprefectul judetului, Stefan Gonczi a atras atentia institutiilor implicate in ancheta sa nu ingroape acest caz si sa se ocupe serios de caz, astfel incat sa fie descoperiti vinovatii.
Subprefectul a cerut anchetatorilor sa nu ingroape dosarul
”E o coincidenta ca tocmai acum se vorbeste despre constructia acelui drum cand se face un inventar al speciilor rare din Muntii Rodnei. Drumurile duc tocmai acolo unde e concentratia cea mai mare de specii rare din zona. Tuturor institutiilor le spun sa nu se joace, sa nu incerce sa ingroape cazul, va fi unul de pe punctele de pe ordinea de zi a Prefecturii sa urmareasca pas cu pas acest caz, fiindca hotia, smecheriile nu pot fi tolerate”, a concluzionat Stefan Gonczi.
Comisarul sef al Inspectoratului Judetean al Politiei Maramures, Ioan Isac spune ca ancheta cu privire la acest caz este in plina derulare si ca dosarul penal a fost inaintat la Parchetul de pe langa Tribunalul Maramures.
Sursa: Camelia Tocaci