Campania nationala de vaccinare impotriva HPV (virusul papiloma uman sau papiloma virus) a iscat polemici atat in Romania, cat si in strainatate. Vaccinarea elevelor de clasa a IV-a cu Silgard (Gardasil – cum este cunoscut in varianta americana), precum si cu Cervarix cu scopul prevenirii aparitiei cancerului de col uterin a inceput, oficial, in 24 noiembrie fara o pregatire prealabila a parintilor, care acum se vad pusi in fata unei decizii extrem de grele: Sa isi vaccineze sau nu fetitele?
Ministerul Sanatatii nu a venit cu informatii concrete despre cele doua vaccinuri, ci doar a alertat populatia cu statisticile care au scos in evidenta incidenta crescuta a cancerului de col uterin in Romania. Prin urmare, teama s-a cuibarit in sufletele parintilor, mai ales ca in strainatate eficienta vaccinarii este contestata cu putere, iar produsul farmaceutic a inceput sa fie interzis.
In SUA a aparut chiar un scandal imens dupa ce mai multe tinere au avut de suferit in urma adminsitrarii lui. S-au cerut studii suplimentare, iar institutiile statului au solicitat rapoarte. Unul dintre studiile efectuate recent de Vaccine Adverse Event Reporting System – sistemul de raportare a efectelor negative ale vaccinurilor de pe langa FDA, SUA – si care a fost facut public in data de 10 iunie 2008, a prezentat cifre destul de ingrijoratoare cu privire la efectele adverse ale vaccinului HPV. Astfel, au reiesit un total de 8864 cazuri (de reactii adverse) raportate, 7925 – reactii adverse usoare, 914 – reactii adverse grave non-fatale si un total de 25 de decese, in Statele Unite. De asemenea, in Europa au fost raportate doua decese. Moartea tinerelor carora li s-a adminsitrat vacinul nu a putut fi pusa in legatura directa cu acesta. Ar fi de precizat ca studiile au privit produsul Gardasil, care in Romania este comercializat sub denumirea Silgard.
Prof. dr. Pavel Chirila a vorbit despre pericolul vaccinarii impotriva HPV la o conferinta organizata de A.S.C.O.R. Iasi cu tema: “Provocarile contemporane ale Bioeticii“. (17 noiembrie 2008). Prof. dr. Pavel Chirila este medic primar boli interne, preda bioetica si este specializat si in fitoterapie si homeopatie. El a declarat clar ca nu si-ar lasa fetita sau nepotica sa isi faca vaccinul. O declaratie similara a facut si Molnar Geza, presedintele Societatii Romane de Epidemiologie. In schimb, dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals”, a aratat ca vaccinarea impotriva HPV nu reprezinta un pericol.
Romanii parca nu mai sunt atat de dispusi sa accepte tot ce e gratis, astfel incat tot mai multe persoane gandesc ca totul este o afacere pe seama unor biete suflete. Tinand cont de scandalurile care au implicat companii farmaceutice, numerosi romani au plecat de la premisa ca, pentru niste comisioane mari, statul ar fi uitat ca reprezinta interesele cetatenilor si a bagat ”pe gatul” romanilor vaccinuri pe care a cheltuit pana acum 23 de milioane de euro.
Initiativa autoritatilor statului de a recurge la o vaccinare in masa a elevelor de clasa a IV-a a fost privita cu suspiciune de la inceput. Fara a incerca o demolare a actiunii, ar fi de mentionat partile bune si rele, mai ales ca tocmai Ministerul Sanatatii – institutie care ar fi trebuit sa faca acest lucru – nu a comunicat suficient cu parintii fetitelor despre care chiar unii specialisti sustin ca ar putea fi nenorocite pe viata. De fapt, tocmai lipsa de comunicare a sporit temerile.
Vaccinul contra HPV este singurul care se administrea sub semnatura
Inclusiv medicii din Maramures sunt impartiti in mai multe tabere cand vorbesc despre eficienta vaccinurilor Silgard si Cervarix. Firmelor producatoare ale vaccinurilor sunt Merck Sharp & Dohme (MSD) si GlaxoSmithKline (GSK).
Dr. Gheorghe Gradinaru, medic primar obstetrica-ginecologie la Spitalul Judetean Baia Mare, a declarat raspicat ca el nu recomanda vaccinarea, pentru ca eficienta produsului farmaceutic nu a fost suficient testata. El a spus ca nu doreste sa fie considerat un opozant, insa nici nu poate sa le sfatuiasca pe mamici sa accepte vaccinarea fetitelor, mai ales dupa ce a citit ca acestea peste ani ar putea sa ajunga la infertilitate pentru ca producatorii nu au avut rabdare sa il testeze.
“In penultimul numar al revistei «Farma» s-a scris intr-un articol ca vaccinul a fost interzis in Statele Unite ale Americii. De asemenea, in 17 tari din Europa chiar daca se recomanda folosirea lui pe diferite canale, nu s-a recurs la o campanie de vaccinare in masa. As vrea sa semanlez insa un lucru: acesta este singurul vaccin pentru care se cere o declaratie sub semnatura proprie. Pentru niciun alt vaccin care se administreaza nu se cere asa ceva, iar asta ridica deja un mare semn de intrebare. Oare Ministerul Sanatatii se teme sa nu fie tras la raspundere pentru eventualele efecte secundare, care au fost semnalate deja in strainatate”, a declarat Gheorghe Gradinaru. Medicul baimarean a spus, raspicat, ca el nu recomanda vaccinarea.
Preventia este mai buna decat tratamentul, sustin medicii
Pe de alta parte, Rakozi Francisc citobiolog principal in cadrul Centrului de Planificare Familiala Baia Mare, a precizat ca preventia este necesara pentru ca exista legatura intre infectiile cu HPV si incidenta crescuta a cancerului de col uterin. Cu o experienta indelungata in urmarirea acestui fenomen, acesta a spus ca vaccinarea este importanta si datorita faptului ca viata sexuala a tinerilor este cu mult mai activa decat acum 20-30 de ani. Totusi, si el a accentuat asupra faptului ca eficienta trebuie dovedita. ”Daca metodologia, daca vaccinul este bun atunci eu spun ca este importanta vaccinarea, pentru ca prevenirea este mai indicata decat tratarea bolii chiar si intr-o faza incipienta”, a declarat Francisc Rakozi.
Citobiologul a precizat ca a facut parte din echipa care a urmarit imbolnavirile de cancer de col uterin inca din anii ’70, cand in Romania a fost demarat un program de sanatate care a presupus ca toate femeile sa fie consultate periodic pentru depistarea unor boli cu transmitere sexuala si a unor infectii ginecologice.
VIDEO – VACCINARE HPV – Eficienta vaccinurilor Silgard si Cervarix a impartit medicii in mai multe tabere
Cancerul de col uterin, monitorizat si pe vremea lui Ceausescu
”Programul acesta a inceput in 1972 si a durat, cu intreruperi, pana in anul 1989. Am facut si eu parte din echipa de la Spitalul Judetean Baia Mare care a monitorizat femeile. Se lucra pe loturi de femei, se faceau programari din timp, astfel incat din trei in trei ani acesteau erau supuse unor consultatii complete. Pa baza statisticilor intocmite atunci s-a constatat o crestere a incidentei imbolnavirilor de cancer de col uterin. Initial am pornit de la cifre de 0,6 la mie, dar in timp de doi ani am ajuns la 4,8 cazuri la mie”, a spus acesta. Media stabilita la acea data, potrivit declaratiilor citobiologului, a fost undeva intre 5 si 8 cazuri la mia de femei care prezentau leziuni precanceroase si din care ar fi putut sa se dezvolte o tumoare.
Francisc Rakozi a spus ca la Centrul de Planificare Familiala Baia Mare se fac de aproximativ doua luni teste Papanicolau complexe, iar din totalul de 1375 de persoane de la care s-au facut recoltari doar la 5 au fost depistate cu leziuni precanceroase. El a mentionat insa ca marea majoritate a celor cu care se lucreaza la centru sunt persoane tinere, iar cancerul de col uterin este o afectiune mai raspandita la femeile adulte.
Baimarencele au inceput sa isi faca in numar mare testul Papanicolau
Numarul persoanelor care se adreseaza la Centrul de Planificare Familiala Baia Mare pentru efectuarea testului Papanicolau a crescut fata de anii anteriori, ceea ce indica o preocupare a femeilor pentru sanatatea lor. Numai in 2008 la centru s-au prezentat pentru recoltari citologice circa 8.500 de persoane.
In anii precedenti, numarul a fost ceva mai mic, osciland intre 3.200 si 3.500 de examene citologice. Statisticile au relevat ca in 2002, din cele 3.510 examene citologice efectuate la 63 de femei au existat suspiciuni de cancer de col uterin. In 2003, totalul testelor a fost de 3.399 – 34 suspecte, 2004 – 2.349 – 16 suspecte, 2005 – 3.725 – 11 suspecte. Citobiologul a aratat insa ca suspiciunea nu inseamna neaparat si o tumoare canceroasa. In marea majoritate a situatiilor, cazurile au fost la femei de peste 30 de ani.
Circa 3.000 de fetite din Maramures sunt incluse in program
Ministerul Sanatatii a explicat ca nu ar fi putut administra vaccinul femeilor adulte pentru ca eficienta nu ar fi existat, mai ales ca se precizeaza ca patru femei din cinci ar fi, de fapt, infectate cu HPV, doar ca numai unele ajung sa se si imbolnaveasca ca urmare a contactarii viruslui. Specialistii au aratat ca vaccinul trebuie administrat fetitelor care nu si-au inceput viata sexuala. In Maramures sunt aproximativ 3.000 de copile, iar unii dintre medici chiar daca nu le privesc ca pe ”victimele sistemului”, precizand ca in cazul vaccinarii ar putea avea de suferit de pe urma gestului de ”bun samaritean” al ministrului sanatatii.
Dubii au aparut si pentru faptul ca Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Maramures a fost ocolit de catre responsabilii din sistemul sanitar. Purtatorul de cuvant al institutiei, Pavel Filip, a declarat ca ”in mod paradoxal, nu ne-a consultat nimeni, ci s-a mers direct pe structura de cabinete scolare si s-a apelat la invatatori”. El a spus ca responsabilii ISJ s-au asteptat sa fie contactati si, nu neaparat sa li se ceara vreun acord, ci macar sa fie informati despre actiune, mai ales ca, indirect, cadrele didactice sunt implicate in acest program pentru ca ele trebuie sa tina legatura cu parintii si tot ele sa adune declaratiile si sa semneze tabelele cu elevele pentru care se refuza vaccinarea.
Emisarii ministerului sanatatii s-au lovit deja de rezistenta parintilor la vaccin
In aceasta perioada, in mai multe scoli din judet au fost convocate sedinte cu parintii, in care s-a promovat actiunea. S-a spus ca vaccinul este gratuit si ca daca ar trebui cumparat parintii ar fi nevoiti sa scoata din buzunar peste 300 de euro, adica s-a incercat o manipulare pornind de la considerente financiare. Totusi, multi parinti nu au cedat la ideea ca ”tot ce e gratis, automat e si bun”.
”Probabil s-a considerat de cuviinta ca nu e necesar ajutorul nostru”, a spus Pavel Filip, care a precizat insa ca o consiliere psihopedagogica ar fi fost indicata. El a mai spus ca pana in prezent nu s-a semnalat niciun caz prin care sa se fi fortat vreun acord din partea parintilor. ”Am aflat si noi de rezistenta parintilor. Este decizia lor, iar noi nu putem decat sa ii intelegem. Mai mult ca probabil ca rezistenta cea mai mare va fi la oras, unde posibilitatile de informare sunt mult mai multe. Exista temere, asta se poate spune”, a mai precizat purtatorul de cuvant al ISJ Maramures.
Vaccinuri ”cu dedicatie” pentru eleve direct de la Bucuresti
Situatia de fapt este ca Ministerul Sanatatii a platit 23 de milioane de euro pe vaccinurile HPV, din care poate multe nici macar nu vor fi folosite pentru ca tot mai multi parinti au anuntat ca refuza atata vreme cat au aflat ca perioada de testare nu s-a incheiat si ca, de fapt, copilele lor ar putea fi ”cobai umani”. Ciudat este ca nu s-a ales un singur produs farmaceutic, ci doua, nici macar similare – pentru ca unul apara impotriva a patru tulpini de virusi, iar celalalt impotriva a doua.
Prin urmare, aici a aparut si prima dilema: Cui i se va adminsitra un anume tip de vaccin si cui un altul? Pe ce criterii? La nivelul judetului, acest lucru nu este cunoscut. Carmen Sima, director adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Maramures, a declarat ca a primit de la responsabilii de program din Bucuresti repartizarea clara a vaccinurilor. ”Ni s-a trimis o baza de date prin Agentia de programe, in care se specifica repartizarea pe colectivitati. Nu stiu criteriile in baza carora s-a facut aceasta repartizare, insa am solicitat lamuriri. Noi asa le-am primit si asa le-am dat mai departe”, a spus Carmen Sima.
Medicii au primit de la Ministerul Sanatatii doar prospectul vaccinurilor
Oficialul ASP Maramures a mai precizat ca, oficial, vaccinarea nu a inceput in Maramures, pentru ca dozele abia acum se distribuie. Pana cel tarziu joi, 27 noiembrie, Carmen Sima a precizat ca vaccinurile vor ajunge la toti medicii care trebuie sa il administreze. ”Dozele au venit abia vineri, prin urmare am contactat medicii, i-am informat, iar acum asteptam ca toate sa fie ridicate. In unele cazuri, numarul dozelor, mai ales in unele localitati rurale, este mic”, a spus Carmen Sima
Cert este ca la debutul programului multi dintre medicii care trebuie sa administreze vaccinurile Gardasil si Cervarix nu aveau decat foarte putine date. Ministerul Sanatatii le-a trimis doar date sumare despre cele doua produse farmaceutice – adica prospectul si indicatiile de folosire, precum si modelul de formular pe care trebuie sa il semneze parintii care nu sunt de acord cu vaccinarea si unde cuvantul ”Refuz” apare scris cu majuscula, parca intr-o incercare de intimidare.
Argumentele Ministerului Sanatatii pentru obligativitatea vaccinarii
– ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca virusul HPV este responsabil pentru 99 % din cancerele de col uterin, iar derularea lui se impune tocmai pentru a preveni imbolnavirile.
– cancerul de col uterin reprezinta, in Romania, prima cauza de mortalitate prin cancer la femeile cu varsta cuprinsa intre 15 si 44 de ani.
Contraargumentele ONG-urilor si mai multor medici specialisti
– perioada de testare nu s-a incheiat
– s-au raportat numeroase efecte secundare
– s-au inregistrat decese ca urmare a adminisitrarii lui
– exista risc de infertilitate
Informatii despre vaccinurile Gardasil si Cervarix, asa cum au fost prezentate ele de Ministerul Sanatatii
Vaccin Silgard (Gardasil)
Producator: Merck Sharp and Dohme, Olanda
Vaccinarea cu Silgard are scopul de a proteja impotriva bolilor determinate de papilomavirusul uman (HPV), tipurile 6, H, 16 si 18.
Contraindicatii sau precautii in utilizarea Silgard:
Nu utilizati Silgard daca persoana care va fi vaccinata:
– este alergica (hipersensibila) la oricare dintre substantele active sau la oricare dintre celelalte componente ale Silgard
– a prezentat o reactie alergica dupa administrarea unei doze de Silgard
– are o boala care se manifesta cu febra ridicata. Cu toate acestea, o febra mica sau o infectie moderata a tractului respirator superior (de exemplu, o raceala), nu reprezinta un motiv pentru a amana vaccinarea.
Reactii adverse posibile la Silgard:
Ca toate vaccinurile si medicamentele, Silgard poate cauza reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Dupa utilizarea Silgard pot fi observate urmatoarele reactii adverse:
– Foarte frecvente (la peste l pacient din 10 pacienti), reactiile adverse la locul injectarii includ: durere, inflamatie si roseata. S-a inregistrat si febra.
– Frecvente (la peste l pacient din 100 pacienti), reactiile adverse la locul injectarii includ: vanataie, mancarime.
– Rare (la mai putin de l din 1000 pacienti) s-au raportat cazuri de urticarie usoara (urticarie).
– Foarte rare (la mai putin de l din 10000 pacienti) s-au raportat dificultati de respiratie (bronliospasm).
Reactiile adverse care au fost raportate in timpul utilizarii dupa punerea pe piata includ:
Au fost raportate stari de ameteala, greata si varsaturi, lesin. Chiar daca episoadele de lesin sunt mai putin frecvente, pacientii trebuie supravegheati timp de 15 minute dupa administrarea vaccinului HPV. Au fost raportate reactii alergice care pot include dificultate in respiratie, respiratie suieratoare (bronhospasm), urticarie si eruptii pe piele. Unele dintre aceste reactii au fost severe.
Similar altor vaccinuri, reactiile adverse care au fost raportate in timpul utilizarii includ: marirea ganglionilor (gat, axila sau abdomen), sindromul Guillain-Barrd (slabiciune musculara, senzatii neobisnuite, furnicaturi la nivelul bratelor, gambelor si partii superioare a corpului) si dureri de cap.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului sau farmacistului.
Vaccin Cervarix
Producator: GlaxoSmithKline, Belgia
Vaccinarea are scopul de a proteja impotriva bolilor determinate de papilomavirusul uman (HPV), tipurile 16 si 18.
Contraindicatii sau precautii la utilizarea Cervarix:
– Hipersensibilitate la substantele active sau la oricare dintre excipienti
– Administrarea Cervarix trebuie amanata la subiectii cu boala febrila acuta grava. Totusi, prezenta unei infectii minore, ca de exemplu o raceala, nu constituie o contraindicatie pentru imunizare.
Atentionari si precautii speciale pentru utilizare cu Cervarix:
Similar altor vaccinuri administrate intramuscular, Cervarix trebuie administrat cu precautie la pacientii cu trombocitopenie sau cu orice alte tulburari de coagulare, deoarece la acesti subiecti poate apare hemoragie dupa administrarea intramusculara.
Reactii adverse posibile Cervarix:
– Tulburari ale sistemului nervos
– Foarte frecvente: cefalee
– Mai putin frecvente: ameteli, tulburari gastro-intestinale frecvente – incluzand greata, varsaturi, diaree si durere abdominala
– Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat: frecvente mancarimi/prurit, eruptie cutanata, urticarie
– Tulburari foarte frecvente: mialgii, altralgii
– Infectii ale cailor respiratorii superioare – mai putin frecvente
– Tulburari generale si la nivelul locului de administrare
– Reactii la nivelul locului de injectare incluzand durere, eritem, edem; oboseala – foarte frecvente
– Febra (>38°C) – frecvente
– Alte reactii la nivelul locului de administrare ca induratie, parestezii locale – mai putin frecvente
Sursa: Meda Muntean