Numarul reclamatiilor primite la Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii /ANCOM/ a crescut de 7 ori in partea a doua a anului 2014, iar in primele doua luni si jumatate din 2015 cuantumul reclamatiilor a ajuns la cota inregistrata pe tot anul trecut, a declarat, vineri, intr-un forum de specialitate, Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii /ANCOM/.
‘In Romania, in anul 2013, au fost inregistrate la furnizori /de servicii postale, n.r./ 124.006 reclamatii, dintre care 24.815 s-au dovedit a fi intemeiate. Furnizorii de servicii postale au acordat despagubiri in valoare de 2.587.435 lei pentru un numar de 9.518 reclamatii. In urma raportarii traficului general total, de aproximativ 560 de milioane de trimiteri postale, la numarul de reclamatii rezulta ca in anul 2013 a existat o reclamatie la 4.550 de trimiteri postale, a existat o reclamatie intemeiata la 22.739 de trimiteri si o reclamatie neintemeiata la 5.689 de trimiteri. In medie, din aproximativ trei reclamatii intemeiate una s-a solutionat prin acordarea de despagubiri. Pentru 2014, am comparat martie-august cu septembrie-februarie, exista o crestere a numarului de reclamatii. Reclamatiile pe segmentul postal inregistrate la ANCOM au consemnat o crestere de 7 ori, in partea a doua a anului, fata de cele primite in prima parte a anului, mai ales in perioada Black Friday. In primele doua luni si jumatate ale acestui an, numarul reclamatiilor a ajuns la cota inregistrata pe tot anul 2014. Trebuie sa va ganditi cum sa oferiti o calitate mai mare a serviciilor’, a afirmat Marinescu.
Seful ANCOM a precizat ca, la nivel european, conform statisticii Comisiei Europene, se estimeaza ca, pana in 2016, comertul electronic va atinge o rata anuala de crestere de peste 10%.
‘E bine sa existe concurenta pe piata de curierat din Romania. Este o industrie care creste de la an la an si asta se vede si din numarul de sponsori la un eveniment dedicat. Trebuie sa se tina seama, insa, de calitatea serviciilor, un fenomen de care dumneavoastra trebuie sa tineti seama. Serviciile pe care le prestati contribuie la atingerea obiectivului Comisiei Europene, de coeziune sociala si teritoriala a Uniunii Europene. Comisia Europeana estimeaza ca, intre anii 2013-2016, comertul electronic va atinge o rata anuala de crestere de peste 10% in Europa. Conform obiectivelor Agendei Digitale, in 2015 aproximativ 20% dintre cetatenii europeni pot cumpara cumpara online cu livrare dintr-o alta tara a Uniunii Europene. De asemenea, Barometrul din 2013 arata ca 40% dintre cetatenii europeni care au facut cumparaturi online au achizitionat produse din tara si numai 11% de la comercianti dintr-un alt stat-membru’, a explicat Catalin Marinescu.
O serie de furnizori de pe piata de comunicatii electronice si de servicii postale au fost amendati, in 2014, cu suma de 450.500 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale, in urma a peste 5.300 de controale, potrivit datelor ANCOM, publicate la jumatatea lunii martie.
In cursul anului trecut, inspectorii ANCOM au efectuat 5.363 de controale pe piata de comunicatii electronice si de servicii postale din Romania, iar in urma acestora au fost transmise 305 notificari si au fost aplicate 495 de avertismente si 93 de amenzi.
Anul trecut, in piata de comunicatii electronice, Autoritatea a realizat 3.996 de actiuni de control, iar in urma acestora au fost transmise 304 notificari. In plus, au fost aplicate 374 de avertismente si 79 de amenzi, in cuantum total de 388.000 de lei.
Pe piata serviciilor postale, in 2014 ANCOM a efectuat 1.367 de actiuni control, fiind intocmita o notificare si aplicate 121 de avertismente si 14 amenzi, in cuantum total de 62.500 de lei. Dintre actiunile de control, 516 au vizat Compania Nationala Posta Romana S.A. (CNPR) in calitatea sa de furnizor de serviciu universal, in urma acestor controale fiind aplicate 14 avertismente si o amenda in cuantum de 5.000 de lei.
Cele mai frecvente nereguli intalnite au fost cele referitoare la nerespectarea obligatiilor impuse prin regimul de autorizare generala.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Agerpres