Ideo Ideis Festivalul Național de Teatru Tânăr, cel mai mare eveniment dedicat educației alternative pentru liceeni, a ajuns la cea de-a 16-a ediție. Timp de o săptămână, în perioada 9-15 august, comunități de liceeni din 9 orașe, vor avea parte de o experiență intensă de explorări personale, prin teatru și arte alăturate. Pe lângă Alexandria, locul în care a luat naștere inițiativa, anul acesta se adaugă pe hartă București, Baia Mare, Botoșani, Buzău, Brașov, Constanța, Sibiu și Bacău.
Astfel, în Baia Mare, adolescenții se vor întâlni cu Andreea Grămoșteanu, mentorul de anul acesta, la Atelierele de Teatru Tânăr cu Gabi Costin, iar la Atelierele de Arte Alăturate- Dans cu Arcadie Rusu. Activitatea celor două tipuri de ateliere intensive are rolul de a dezvolta abilitățile creative ale participanților, într-un context complet de lucru și învățare.
Sâmbătă, 14 august, ora 19, pe scena Teatrului Municipal Baia Mare, va urca trupa de teatru tânăr, Silver, cu spectacolul Emigranții, care tratează subiectul piesei scrise de autorul polonez Sławomir Mrożek, povestea a doi emigranți din Polonia comunistă, stabiliți undeva în Germania, în pivnița unei clădiri. Spectacolul este în regia lui Han Andrei, iar din distribuție fac parte Teodora Țolaș, Ștefan Iulian Amarandei, Delia Heredea, Teodora Trufan, Erik Waltner și Alexandra Cirț. După spectacolul care va avea loc în fața comunității băimărene, va urma un artist talk cu mentorul Andreea Grămoșteanu.
După ce a absolvit studiile de licență și studiile masterale în Arta Actorului, la U.N.A.T.C. „I. L. Caragiale”, Andreea Grămoșteanu a devenit cunoscută în special ca actriță de comedie. Cele mai recente colaborări sunt cele cu Teatrul Mic din București: Ținutul din miezul verii (r. Vlad Massaci, 2017), Casa cu pisici (r. Radu Iacoban, 2015), Vania și Sonia și Mașa și Spike (r. Horia Suru, 2015) sau Pensiune completă (r. Gelu Colceag, 2012) și Teatrul Metropolis: spectacolele Romeo și Julieta (2015) și Titanic Vals (2017) – direcția de scenă Victor Ioan Frunză. Este cunoscută și din filme de referință, precum Restul e tăcere (r. Nae Caranfil, 2007), Jacquou le Croquant (r. Laurent Boutonnat, 2007) și Un acoperiș deasupra capului (2006) și Eva (2010), ambele în regia lui Adrian Popovici.
Gabi Costin a luat contact cu actoria în clasa a 11-a, iar în clasa a 12-a a intrat în trupa teatrului Podul, a lui Cătălin Naum. A studiat actorie la U.N.A.T.C. București și a jucat în spectacole din cele mai diverse genuri: de la comedie și teatru pentru copii la dramă, de la musical și teatru dans la teatru labirint și forum. În 2008 a început o colaborare cu cei de la Disney unde a dat voce multor personaje de desene animate, iar din 2016 este angajat la Teatrul Mic din București. Toate aceste experiențe i-au adus convingerea: „Fie că joci pe scândură, în fața camerei de filmat sau a microfonului, actoria nu e o meserie, ci un fel de a trăi lumea.”
Arcadie Rusu, coregraf și dansator, manager și antreprenor, e co-fondatorul Centrului Independent Coregrafic Linotip. Multe dintre producțiile centrului îi poartă regia, printre care Nesomn, BABEL sau BASMa Curată. Când nu creează lumi prin coregrafiile sale, îi susține pe alții să o facă, prin cursurile de dans pe care le predă în cadrul centrului.