USL solicita consultarea Parlamentului cu privire la angajamentele asumate in cadrul Consiliului European si anunta ca este de acord cu modificarea Constitutiei doar dupa alegeri, mentionand ca revizuirea Legii fundamentale se poate face cu atat mai rapid cu cat vor fi organizate alegeri mai repede.
„Uniunea Social Liberala solicita consultarea Parlamentului cu privire la angajamentele asumate in cadrul Consiliului European. De asemenea, USL anunta ca este de acord cu modificarea Constitutiei doar dupa alegeri, cu un Parlament legitim. Uniunea Social Liberala a solicitat presedintelui Romaniei inainte de Consiliul European sa faca public mandatul cu care participa si pozitia pe care o angajeaza in numele Romaniei. Dat fiind ca este vorba despre un subiect cu implicatii majore pe termen lung pentru Romania, dar si pentru Uniunea Europeana, din care tara noastra este parte, consultarea cu toate fortele politice si institutiile relevante in materie ar fi trebuit sa aiba loc anterior deplasarii la Bruxelles. Ar fi fost din partea presedintelui Romaniei acea dovada de responsabilitate pe care o asteapta o societate intreaga, intr-un context economic si social dificil”, se arata intr-un comunicat semnat de presedintele PSD Victor Ponta, presedintele PNL Crin Antonescu si presedintele PC Daniel Constantin.
USL solicita presedintelui consultarea „de indata” a Parlamentului, ca organism reprezentativ suprem, cu privire la angajamentele asumate de statul roman prin Acordul convenit in cadrul Consiliului European.
De asemenea, USL reia solicitarea formarii imediate a unui comitet tripartit anticriza Putere-Opozitie-BNR, pentru a discuta solutii de depasire a actualei situatii.
„Uniunea Social Liberala a fost intotdeauna si este deschisa la consultari cu toate fortele politice si partenerii sociali, mai ales atunci cand este vorba de chestiuni care privesc viitorul Romaniei si implicarea deplina a Romaniei in procesele de la nivel european. Consideram ca este nevoie de un dialog transparent si deschis, de un acord politic si social larg, nu doar de o informare pe care presedintele o face partidelor politice”, subliniaza liderii USL.
In ceea ce priveste masurile concrete care ar urma sa rezulte din acest Acord, „USL sustine modificarea Constitutiei, atunci cand va exista un Parlament legitim, validat de votul popular, care sa realizeze acest proces si dupa o dezbatere care sa clarifice necesitatile de ordin constitutional ale statului roman”.
„Prin urmare, cu cat avem alegeri organizate mai rapid, cu atat vom putea modifica mai rapid Constitutia”, se mai arata in comunicatul semnat de Ponta, Antonescu si Constantin.
Liderii USL mai spun ca „marile datorii ale statului roman au fost create de actuala putere, aceasta avand responsabilitatea scaderii deficitelor, dar nu prin masuri de austeritate pe care sa le plateasca cetatenii, ci prin masuri de combatere a crizei, de relansare a mediului privat si de creare de noi locuri de munca”.
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Bruxelles, ca saptamana viitoare va informa partidele cu privire la concluziile summit-ului UE, precizand ca nu o va face prin hartii, pentru ca „oricum nu le citeste nimeni”.
Seful statului a spus ca Romania trebuie sa treaca in Constitutie, si nu in alt act normativ, prevederile privind bugetul si deficitul structural, din acordul convenit la summit-ul UE.
Presedintele Basescu a subliniat ca una dintre prevederile acordului se refera la obligatia statelor care adera la acesta de a include in legislatia nationala angajamentul pentru „buget national echilibrat si in surplus”, ceea ce inseamna ca deficitul structurat nu trebuie sa depaseasca 0,5% din PIB.
Seful statului a mentionat ca actul normativ prevazut in acord pentru inscrierea acestei prevederi, „in cel mai scurt timp”, este „Constitutia sau o lege echivalenta cu Constitutia”. El a precizat ca introducerea prevederii in Constitutie sau intr-un act echivalent va fi constatata de Curtea de justitie a UE.
„Marea problema legata de acest deficit structural de 0,5% este ca el trebuie introdus intr-un act normativ care se numeste Constitutie a statelor membre in cel mai scurt timp. Poate fi un substitut pentru Constitutie daca este vorba de o lege echivalenta cu Constitutia. Iar acest lucru il poate constata numai instanta Uniunii Europene – Curtea de Justitie a Uniunii Europene, daca prevederea legala a fost introdusa intr-un act normativ care poate fi Constitutia sau un act normativ echivalent”, a spus Basescu.
El a mentionat ca „Romania nu are un astfel de act normativ echivalent cu Constitutia”.
Sursa: Mediafax