Codul muncii va fi modificat semnificativ, conform unei initiative legislative cetatenesti ce a fost adoptata tacit de Senat. Printre noutatile aduse de document se numara modificari legate de contractul individual de munca, durata concediului de odihna si sporurile pentru orele suplimentare. Initiativa este una apreciata de sindicalisti, care au aratat ca e nevoie de “o relaxare” a conditiilor de lucru pentru salariati.
Sindicalistii au semnalat in repetate randuri ca e nevoie de modificarea Codului muncii, in conditiile in care in unele domenii nu se ia in calcul programul de lucru suplimentar si nici macar concediul neefectuat. E cazul asistentilor maternali si asistentii persoanelor cu handicap, despre care se stie ca au un statut special. Actualul cod al muncii nu face diferenta insa dintre aceste categorii de personal si angajatii din alte sectoare de activitate.
“In primul rand, suntem nemultumiti de programul de lucru, care nu se respecta. Si avem pe plan local exemple despre activitatea unor sectoare in care noi lucram opt ore si avem responsabilitate 24 de ore din 24. La inceputul anului s-au facut modificari in privinta concediului de odihna, dar nu este suficient sa marim perioada in care putem acorda concediul neefectuat intr-un an pentru ca daca nu avem si personal care sa ne inlocuiasca nu am facut absolut nimic”, a declarat liderul Cartel Alfa Maramures, Florin Hossu.
Liderul de sindicat a aratat ca e nevoie sa se faca schimbari in privinta contractului individual de munca. Un astfel de act ar trebui sa asigure linistea sociala, au mai aratat sindicalistii. “Principalele modificari sunt in legatura cu contractul individual de munca ce nici in prezent nu e respectat, cu delimitare clara a ceea ce inseamna opt ore, sporuri pentru ce se lucreaza peste opt ore. Codul muncii ar trebui sa asigure linistea sociala. Daca contractul colectiv de munca la nivel national a disparut si se vad efectele negative, Codul muncii are prevederi minime care trebuie respectate pentru a nu ne face nostalgici dupa anii comunismului”, a adaugat Florin Hossu.
Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat si a ajuns la Camera Deputatilor, care este for decizional. Documentul introduce obligatia angajatorului de a comunica in scris salariatului orice propunere de modificare a contractului individual de munca. Alte noutati fac referire la munca suplimentara care va fi compensata prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile, fata de 60, cat este in momentul de fata, plus ca se va acorda automat si un spor de cel putin 75% din salariul de baza.
De asemenea, initiatorii propun si acordarea unui spor pentru perioadele in care salariatul se afla la dispozitia angajatorului in timpul sau liber. In aceasta situatie, activitatea va fi remunerata asemenea muncii suplimentare.
Sursa: Camelia Tocaci