Sfarsitul primaverii vine cu o veste buna pentru angajatii CFR, mai ales pentru cei care se pregatesc sa iasa la pensie in urmatorii ani. Varsta de pensionare scade in cazul acestora de la 65 la 60 de ani, in urma unor demersuri initiate de sindicatele reprezentative pentru domeniul feroviar din Romania. Ar putea fi o veste buna si pentru calatorii CFR pentru ca un personal mai tanar ar putea avea ca rezultat imbunatatirea conditiilor de calatorie. Cei care planuiesc sa se deplaseze cu trenul si au nevoie de informatii despre programul trenurilor si despre rutele acestora de circulatie, pot accesa cu incredere si in mod gratuit aplicatia online mersul trenurilor la zi.
Beneficiile personalului feroviar
Ideea reducerii varstei de pensionare pentru angajatii CFR exista, la nivel teoretic, de sase ani, insa concretizarea ei a fost in repetate randuri amanata in Parlament, pana in acest an. Faptul ca angajatii CFR vor putea iesi la pensie la 60 de ani in loc de 65, cat este varsta standard de pensionare, inseamna ca este redus stagiul obligatoriu de cotizare de la 35 de ani la 30, fara sa fie aplicate ulterior penalizari la pensie. Aceasta nu poate fi decat o veste buna pentru personalul feroviar, mai ales pentru primii angajati care vor beneficia de aceasta modificare si care se gandeau, probabil, pana acum, ca mai au nevoie de cativa ani de munca pana la prima pensie.
Printre argumentele care au sustinut aplicarea acestei masuri s-a numarat faptul ca personalul cailor ferate este obosit si nu poate face fata activitatilor zilnice de lucru pana la varsta de 65 de ani, conform spuselor presedintelui executiv al Conventiei Nationale a Transportatorilor din Romania. Propunerea masurii face parte din planurile sindicatelor de modernizare a sistemului feroviar, prezentate Camerei Deputatilor, reducerea varstei de pensionare fiind una din cele mai importante prevederi.
La momentul actual, companiile feroviare se confrunta cu o situatie nu tocmai fericita din punct de vedere economic. CFR Marfa, de exemplu, figureaza cu pierderi financiare de 157 de milioane de lei conform ultimelor date existente la Ministerul Finantelor, date referitoare la anul 2017. In acelasi an, CFR Calatori a suferit pierderi de 20 de milioane de lei. Un personal mai tanar, ca rezultat al reducerii varstei de pensionare, poate ca va reusi sa restabileasca echilibrul economic in cadrul companiei CFR sau, cel putin, sa diminueze pierderile, care au existat anual in ultima vreme. Masura ar urma sa se aplice din 2021.