In ciuda nemultumirii legate de banii alocati si de conditiile impuse pentru desfasurarea activitatii, lucratorii de la Ambulanta nu au putut sa protesteze pentru ca nu sunt constituiti intr-un sindicat. Ei au precizat insa ca problemele din restul tarii sunt aceleasi si in Maramures.
Cele mai multe critici se leaga de dotarea parcului auto. ”Serviciul judetean are sase ambulante a caror dotare este cat de cat corespunzatoare, insa norma de casare a acestora este depasita. Nu avem insa nicio masina de tip C, cu o dotare performanta”, a declarat Eugenia Tivadar, seful de la Ambulanta Maramures. Ea a precizat ca celelalte autovehicule pot fi folosite decat la transportul neasistat al bolnavilor, pentru ca nu au aparatura necesara.
Eugenia Tivadar a mentionat ca o alta problema deriva din lipsa de personal. In prezent, la serviciul judetean lucreaza 12 medici, prea putini in compratie cu numarul mare de cereri. Doar statia de la Sighet, a doua ca marime din Maramures, are insa doi medici angajati, pentru ca in celelalte orase – Borsa, Targu Lapus, Viseu de Sus si Somcuta Mare – asistenta medicala de urgenta este asigurata doar de cadre medii.
Angajatii si conducerile unitatilor de ambulanta au cerut in mod repetat innoirea parcului auto si cresterea numarului serviciilor de urgenta acordate de personalul de pe ambulanta. Maramuresul a fost, totusi, favorizat pentru ca in cursul anului trecut a primit mai multe masini din Ungaria, de la cateva unitati care si-au innoit parcul auto.
Sindicalistii de la Ambulanta au amenintat ca saptamana viitoare vor declansa o greva de avertisment de doua ore in cazul in care solicitarile nu le vor fi rezolvate si chiar cu intreruperea lucrului pe o perioada nelimitata. Ei cer imbunatatirea serviciilor de ambulanta si a conditiilor de munca.
Sursa: Meda Muntean