Viața este un dar inegalabil care trebuie prețuit. Mediul înconjurător este un factor de echilibru și de stabilitate, un mecanism viu cu o complexitate aparte. A înțelege natura și activitatea mediului înconjurător, care este influențată și de activitatea umană, înseamnă, de fapt, să înțelegem viitorul. Implicarea în păstrarea unui mediu curat și sănătos, dar și plantarea unui arbust de către fiecare dintre noi, poate contribui la dezvoltarea durabilă a societății. Trebuie să înțelegem că având grijă de natură ne protejăm și pe noi.
La inițiativa domnului prefect Vasile Moldovan, angajații instituției, colegii de la serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, împreună cu angajații de la Direcția Silvică Maramureș au plantat puieți de gorun și paltin pe raza Ocolului Silvic Tăuții Măgherăuș. Acțiunea a avut menirea de a aduce în atenție evidențierea și importanța rolului pădurii în menținerea echilibrului în natură. Manifestarea, cunoscută ca ”Sărbătoarea sădirii arborelui” a fost inițiată în țara noastră, în anul 1902, de către Spiru Haret. Acțiunile silvice și ecologice derulate în perioada 15 martie – 15 aprilie, au rol de a conștientiza oamenii, de a acorda grija cuvenită față de modul de exploatare a pădurii și de extindere a vegetației forestiere. Majoritatea ecosistemelor naturale din țara noastră, specifice pădurilor, prezintă o diversitate faunistică și floristică care este favorizată de condițiile geografice și de varietatea reliefului.
Acțiunea de plantare a puieților s-a desfășurat în Districtul Handal I, la Unitatea de Producție II Ilba, unde pe o suprafață de împădurire de trei hectare vor fi plantați 15.000 de puieți de arbori (gorun și paltin). Angajații de la Ocolul Silvic Tăuții Măgherăuș ne-au explicat detaliat cum se plantează puieții, dar și importanța respectării măsurilor de protecție a muncii în domeniul forestier.
Acțiunea de plantare a acestor puieți s-a dorit a fi una de conștientizare, dar și de promovare a voluntariatului în domeniul ecologic. Implicarea în activități de voluntariat dezvoltă competențe și abilități sociale (solidaritatea, încrederea, spiritul civic, responsabilitatea și toleranța), care pot face diferența în colectivitate și comunitate.
Protejarea mediului încojurător este fundamentală și pune accent pe dezvoltarea durabilă a pădurilor, dar și gestionarea lor, iar știința și tehnologia de astăzi pot contribui la îmbunătățirea condițiilor de viață și de trai ale omenirii.