Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Maramureş, Mircea Onea, a precizat că ordonanţa de urgenţă adoptată de guvern vine în completarea Legii 202/2002 privind egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei.
El spune că angajatele care rămân însărcinate nu trebuie să se teamă că vor fi date afară chiar dacă au semnat un document în care spuneau că nu vor naşte pe durata de valabilitate a contractului individual de muncă. „Aceste acte aflate în posesia angajatorilor sunt nule şi nu pot fi folosite în instanţă”, a afirmat Onea.
Femeile care sunt în continuare supuse unor astfel de presiuni de către şefii de la serviciu sau de către administratorii firmelor la care vor să se angajeze pot să obţină daune substanţiale în instanţă. Mai mult, la sesizarea lor, inspectorii de muncă vor descinde în control şi îi vor amenda drastic pe patronii care fac discriminări.
“Până acum nu am primit astfel de plângeri. Nu au fost sesizări nici pentru discriminare religioasă, sexuală, rasială sau de altă natură. Probabil maramureşenii nu-şi cunosc aceste drepturi sau poate nu ştiu unde trebuie să apeleze. E suficientă o sesizare şi noi pornim verificările”, a mai spus purtătorul de cuvânt al ITM Maramureş.
În perioada care urmează, în Maramureş, ca şi la nivel naţional, vor fi implementate numeroase programe europene privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi. De gestionarea acestora se va ocupa Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse, respectiv comisiile judeţene din subordinea acestei instituţii.
Sursa: Larisa Tivadar