Stefan Beres, Pavel Horj si Doru Lese Brasoan sunt in conflict de interese adminsitrativ constatat de Agentia Nationala de Integritate (ANI) pentru ca si-au angajat rudele la cabinetele parlamentare. Cei trei au detinut mandate de deputati din partea UDMR, respectiv PNL in mandatul 2008-2012. Potrivit ANI, valoarea totala a contractelor incheiate cu incalcarea regimului juridic al conflictelor de interese este de 182.807 lei, iar agentia va depune toate diligentele necesare in vederea anularii actelor emise, adoptate sau intocmite cu incalcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.
Stefan Beres, in calitate de deputat ales pe listele UDMR, a incheiat, in legislatura 2008 – 2012, doua contracte civile prin care si-a angajat sora in functia de consilier si pe fiul sau in functia de referent in cadrul propriului birou parlamentar, incalcand, astfel, dispozitiile legale. In baza contractului civil incheiat, sora sa a obţinut venituri salariale in cuantum total de 37.646 Lei, iar fiul sau a obţinut venituri salariale in cuantum total de 26.203 Lei, in total nu mai putin de 63.849 de lei.
Contactat telefonic, acesta nu a comentat invinuirile care i se aduc. „N-am cum sa comentez ca intru la o sedinta, sunt la Bucuresti si imi cer scuze dar nu pot acuma. Chiar nu pot. Alta data cu multa placere”, a spus Stefan Beres, fost deputat.
Pavel Horj, fost deputal PNL, a incheiat, in legislatura 2008 – 2012, un contract civil prin care si-a angajat sotia in functia de consilier in cadrul propriului birou parlamentar, incalcand, astfel, dispozitiile art. 70 si art. 71 din Legea nr. 161/2003. In baza contractului civil incheiat, sotia sa a obţinut venituri salariale in cuantum total de 26.515 Lei.
Horj nu a putut fi contactat pentru a comenta situatia in care se afla.
Doru Lese Brasoan, fost deputat PNL si el in legislatura 2008 – 2012, a incheiat un contract civil prin care si-a angajat fratele in functia de consilier in cadrul propriului birou parlamentar, incalcand, astfel, dispozitiile art. 70 si art. 71 din Legea nr. 161/2003. In baza contractului civil incheiat, fratele sau a obţinut venituri salariale in cuantum total de 92.443 Lei.
Contactat telefonic, Doru Lese a precizat ca nu a facut nicio ilegalitate. Mai mult, spune ca s-ar fi interesat de aceasta situatie inca de acum cinci ani.
„Da, in perioada cat am fost deputat fratele meu a fost consilier la biroul parlamentar din Targu Lapus cu contract civil de prestari servicii. Nu e un secret asta, n-am facut un secret din asta. M-a instiintat ANI, le-am trimis, le-am explicat ca este un contract civil de prestari servicii, am dus documente la Parlament. In 2010, cand au aparut primele conflicte cu angajatii chiar am intrebat la Resurse Umane, «deci domnule, stati putin ca e fratele meu, e acelasi nume, nu e o problema? Nu, nu-i problema cu conventiile civile ci doar cu cei care-s angajati cu contract de munca» spuneau ei. E in regula, s-a terminat mandatul si acuma ma trezesc ca-mi zic «domnule, ai facut nu stiu ce. Eu nu am facut nimic»”, a declarat Doru Lese Brasoan.
Mentionam faptul ca, in perioada 2011 – 2015, Agentia Nationala de Integritate a constatat alte 22 de cazuri la nivel national de membri ai parlamentului care si-au angajat rudele la cabinetele parlamentare, incalcand, astfel, regimul juridic al conflictelor de interese de natura penala si administrativa.
Sursa: Ana Pop