Ziua de 11 ianuarie a fost declarata, prin Hotararea de Guvern nr. 458/5 mai 2010, Ziua Artei Fotografice in Romania. 11 ianuarie reprezinta ziua de nastere a lui Carol Popp de Szathmary (1812-1887), recunoscut ca primul fotograf al Romaniei. Pictor si fotograf, Carol Popp de Szathmary s-a nascut la 11 ianuarie 1812, la Satu Mare.
A studiat la Seminarul Teologic din Blaj, dar l-a intrerupt, plecand sa studieze pictura la Roma. A imortalizat chipuri si scene din Razboiul Crimeii (1853-1856), devenind primul artist fotograf roman si primul fotoreporter de razboi din lume. In primavara lui 1854, artistul s-a deplasat pe malul Dunarii, in preajma Oltenitei si a Silistrei, unde se dadeau lupte, fotografiind bivuacurile, fortificatiile si combatantii. Stationarea trupelor rusesti, apoi a celor turcesti si austriece la Bucuresti i-a oferit artistului fotograf o neasteptata posibilitate de afirmare.
Acest pionier al fotografiei a realizat o bogata colectie de chipuri militare. La Cabinetul de stampe al Academiei Romane se pastreaza mai multe clisee pe sticla si fotografii cu ofiteri superiori din toate armele si din toate taberele. Lui ii apartine si portretul generalului rus, Mihail Dimitrievici Gorceakov, publicat in revista „The Illustrated London News” din 3 octombrie 1855.
A fost premiat in cadrul Expozitiei Universale de la Paris din 1855, unde a prezentat albumul care cuprinde imagini din Razboiul Crimeii. Pe langa acest album, Szathmary a oferit cate un exemplar imparatilor Napoleon al III-lea si Franz Iosif I, reginei Victoria, regelui Würtembergului si marelui duce Carl Alexander de Saxa-Weimar-Eisenach.
Bun desenator, specialist in tehnica acuarelei, a fost pictorul Curtii Regale din Cotroceni. A fost pictor si fotograf oficial al regelui Carol I (1866-1914).
In perioada 1860-1870, Carol Popp de Szathmary a publicat un volum cu 100 de fotografii. A fost printre primii 10 fotografi din Europa. A deschis expozitii la Bucuresti (1864, 1868). La Viena (1873) a expus, cu ocazia Expozitiei Universale, costume nationale si peisaje romanesti si a obtinut premiul al II-lea. A murit la 3 iunie 1887.
La 28 noiembrie 1956, a fost infiintata Asociatia Artistilor Fotografi, prin Ordinul nr. 1657 emis de Ministerul Culturii. Membrii fondatori au fost Aurel Bauch, ing. T. Silistrarianu, Eugen Iarovici, Hedy Löffler-Weiselberger, Vulpas Gh, Hananel Ion, Lovinescu Andrei, ing. Comanescu Silviu, dr. Spiru Constantinescu, Löwy Tibor, Gheorghe Serban, Kauffman Alfred, ing. Marculescu Herbert, ing Tomescu Nicolae, Marinov Iulian, Spitzer Clara, Grigorescu Dan, Bacal Lidia, Tadeu Cios, Mihai Popescu, Hausleitner Frederic, ing. Bubuleac A. si Cernescu Sever.
Asociatia Artistilor Fotografi din Romania a avut sediul, initial, in Bucuresti, Piata Scanteii nr. 1, Raion Stalin. In 1960, sediul Asociatiei s-a mutat la parterul Palatului ”Universul” din strada Brezoianu nr. 24, in care a fost amenajata o biblioteca si o Galerie de arta fotografica. Era singura galerie permanenta de acest fel din Romania, aici fiind organizate expozitii ale unor artisti fotografi din tara si din strainatate. Asociatia a obtinut, ulterior, un spatiu pe strada Schitu Magureanu, in care a fost amenajat un studio de creatie cu o dotare tehnica fara precedent la vremea respectiva: aparate de fotografiat, aparate de marit, lumini de studio, laboratoare pentru prelucrarea fotografiilor alb-negru si color si
Foto wikipedia
Sursa: Agerpres