Ziua mondiala a primului ajutor (World First Aid Day), aniversata in a doua zi de sambata a lunii septembrie, este celebrata in 2014 la 13 septembrie. Cu prilejul acestui eveniment Federatia Internationala a Crucii Rosii si Semiluna Rosie transmite urmatorul mesaj „Invata sa acorzi primul ajutor — fii tu eroul”, urmarind cresterea gradului de constientizare a modului in care primul ajutor acordat poate salva vieti. In aceasta zi oameni obisnuiti si voluntari participa la actiunile de mobilizare pentru acordarea asistentei primare in situatii de criza.
Primul ajutor este un gest de umanitate, care face diferenta intre moarte si viata, dar si intre indiferenta si solidaritate, intre apatie si actiune. De acest act umanitar ar trebui sa poata beneficia toti acei care au nevoie. Situatiile de urgenta pot aparea oricand, oriunde si pot afecta pe oricine.
Federatia Internationala a Crucii Rosii si Semiluna Rosie (The International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies — IFRC) a introdus in calendarul evenimentelor marcarea Zilei mondiale de prim ajutor, in anul 2000. In fiecare an, in aceasta zi, peste 100 de societati nationale ale Crucii Rosii / Semiluna Rosie organizeaza evenimente si ceremonii pentru a constientiza in randul opiniei publice importanta acordarii primului ajutor, care poate salva vieti in situatii de criza.
Un obiectiv important al zilei este de a promova posibilitatea de acordare a primul ajutor publicului larg, autoritatile locale organizand actiuni de instruire a voluntarilor. Un alt obiectiv major este de a intelege rolul crucial al primului ajutor in prevenirea accidentelor si a bolilor, dar si pentru integrarea grupurilor marginalizate in societate.
In raportul numit „Primul ajutor pentru un viitor mai sigur: Focus pe Europa”, publicat in 2009 de IFRC pentru a marca Ziua mondiala a primului ajutor se arata „ca in timp ce 95% din populatie, in Norvegia si 80% in Germania si Austria este instruita in acordarea primului ajutor, in multe alte tari europene doar 5-10 % din populatie are competentele necesare pentru a lua masuri imediate si de a aplica tehnicile necesare, in caz de accident.
” Raportul ofera cateva exemple pentru primele programe de formare pentru acordarea primului ajutor, care au fost adaptate la nevoile grupurilor vulnerabile (persoanele cu handicap si in varsta, tineri din mediul urban si a minoritatilor etnice).
Sursa: Agerpres