Codul de bare aniverseaza astazi, 7 octombrie, 57 de ani de cand a inceput sa fie folosit ca model general de identificare a produselor. Creatie a lui Bernard Silver si a lui Norman Joseph Woodland, codul de bare realizeaza o codare a datelor cu ajutorul unor serii de linii negre, de diferite grosimi, pe un spatiu alb. Altfel spus, codul de bare poate fi interpretat ca un cod morse optic. Aniversarea inventiei vine in Romania pe fondul unui val de indignare, starnit in randul credinciosilor de intentia autoritatilor de a introduce pasapoartele cu cip. Si la aparitia codului de bare, ca si la introducerea documentelor electronice s-a creat multa valva din cauza comparatiilor cu ”uneltele diavolului”.
Un cod de bare se regaseste pe aproape fiecare produs pe care il cumparam. Statistica spune ca in intreaga lume, in fiecare zi sunt scanate pestre zece miliarde de coduri de bare. Acest lucru se datoreaza, in primul rand, rapiditatii si usurintei cu care pot fi accesate datele stocate in codul de bare.
Citirea se face in cateva secunde cu ajutorul unui scanner care masoara reflectia luminii si interpreteaza codurile in litere si cifre.
Din cauza acestor cifre stocate in codurile de bare a aparut un curent contra folosirii acestei metode. Acesta s-a radicalizat cand in discutie au fost puse pasapoartele biometrice, care contin un cip pe care sunt stocate datele personale, amprentele si fotografia detinatorului. S-au organizat proteste de strada, diverse actiuni, iar Biserica Ortodoxa a trebuit sa iasa cu un mesaj prin care sa ii linisteasca pe credinciosi.
Desi exista oameni care sunt convinsi de prezenta numarului 666 in toate codurile de bare, respectiv in cip-urile pasapoartelor biometrice si care il vad pe diavol printre liniile codului de bare, oamenii de stiinta au precizat ca aceasta succesiune de cifre nu este prezenta in toate codurile de bare, iar aparitia acestui numar este aleatoare.
Sursa: Andrei Gherghel