Vezi VIDEO
Complexul Astronomic Baia Mare este unicul centru din Romania selectat de NASA si Agentia Spatiala Europeana pentru a gazdui o serie de evenimente dedicate aniversarii a 25 de ani de existenta a telescopului Hubble. De la lansarea lui pe orbita, in 1990, acesta a devenit unul dintre cele mai importante instrumente din istoria astronomiei.
Pe 23 aprilie, pasionatii de astronomie sunt asteptati la Planetariul Baia Mare pentru dezvelirea printului aniversar oficial – HUBBLE 25, dar si pentru numeroase alte evenimente pregatite de organizatori. Cu aceasta ocazie va avea loc o expozitie digitala multimedia, proiectia filmului documentar Hubble, un spectacol special in cupola planetariului, concursuri surpriza si observatii astronomice.
“Pe 24 aprilie 1990 s-a lansat pe orbita telescopul spatial Hubble, astfel ca anul acesta sarbatorim 25 de ani de activitate a acestui important instrument. Complexul Astronomic Baia Mare este singura institutie din Romania care a fost selectate de ASE si Nasa, pentru a sarbatori, impreuna cu ei, acest eveniment. Astfel, pe 23 aprilie, vom avea, intre orele 18.00 si 24.00, un program special dedicat acestui instrument – proiectii de filme, expozitii, proiectie in cupola, concursuri pentru vizitatori si observatii astronomice. Din ceea ce am vazut, vremea pare ca va tine cu noi, astfel ca vom putea face aceste observatii”, a declarat Ovidiu Ignat, directorul Centrului Astronomic Baia Mare.
Intrarea la aceste evenimente este libera, iar vizitatorii vor putea face observatii din curtea planetariului, vizand indeosebi planetele din sistemul nostru solar.
“Observatiile astronomice se vor indrepta in primul rand inspre planete, iar daca cerul va fi foarte senin si conditiile foarte bune vom incerca sa vedem, bineinteles nu la aceeasi calitate, si ceea ce ne trimite telescopul Hubble de pe orbita”, a adaugat Ovidiu Ignat.
Situat la o inaltime de 589 km deasupra Pamantului, cu o orbita eliptica completata la fiecare 96 de minute, cu o masa ce depaseste 11 tone, acest telescop reflector cu diametrul de 2,4 m este dotat cu tehnologii de mare eficienta. Avand capabilitati de vedere in spectrul vizibil, in cel ultraviolet si o parte din cel infrarosu, telescopul Hubble a ajutat la scrierea unuia dintre cele mai importante capitole din istoria astronomiei.
Sursa: Tania Purcaru