Celebra competitie de gatit MasterChef, un clasic al micului ecran, implineste la 2 iulie un sfert de secol de la lansare, timp in care a mai ramas putin din formatul britanic original propus de BBC in 1990, relateaza EFE. Acest concurs cu ritm trepidant si cu un marcat simt al competitivitatii a sedus audienta cu o formula ce se poate vedea in peste 40 de tari, din Argentina in Bangladesh, din China in Peru sau din SUA in Columbia.
Aspirantii la titlu trec la bucatarie, in timp ce adevaratul „chef” este noul spectator, dar cu puterea de a-i scoate din program pe cei care nu corespund. Parintele acestei idei „revolutionare” este britanicul Franc Rodamm, regizor („Quadrophenia”, 1979), scenarist si producator, care cu noul sau program dorea sa „democratizeze” gatitul.
Franc Roddam obisnuieste sa gateasca in fiecare sambata pentru cei sapte copii ai sai si vorbeste cu usurinta despre compatibilitatea dintre rosii si votca sau tequila in cursul unui interviu intr-un club londonez. Ideea de MasterChef a aparut pe vremea glumelor despre bucataria britanica pe care i le spuneau colegii de la Hollywood, unde se instalase in anii 70 datorita succesului filmului sau Quadrophenia. El, care inca isi amintea de mancarurile pregatite de mama sa, stia ca respectivii colegi americani „aveau dreptate”. „In fata lipsurilor si rationalizarii din anii de dupa razboi, guvernul (britanic) a decis sa industrializeze mancarea” si, pe parcurs, „s-au pierdut simtul si esenta unei placeri rezervate de atunci pentru un grup de privilegiati”, a relatat Franc Roddam, potrivit El Pais.
La inceputul anilor 90, MasterChef semana foarte putin cu concursul actual si nu exista nici celebrul sau logo format din litera „m” in interiorul a doua cercuri, amintind de @. Era prezentat de americanul Loyd Grossman, caruia saptamanal i se alaturau doi oaspeti cu rol de jurati: un bucatar de profesie si o celebritate. Fiecare concurent putea sa-si aduca ingrediente si instrumente proprii si explica deciziile luate. Intre timp, se prezentau mici reportaje dedicate unor restaurante celebre si interviuri.
La ora adevarului, departe de stresul si devastatoarele critici carora trebuie sa le faca fata astazi unii concurenti, aspirantii asteptau verdictul stand de vorba amical. Acest format s-a mentinut pana in 2001. Un nou format a aparut in 2005, sub titlul „MasterChef Goes Large”, mai apropiat de cel actual, iar din 2008 se numeste MasterChef .
Programul a fost exportat in alte tari si au aparut diferite versiuni: pentru bucatarii de profesie (MasterChef: The Professionals), pentru copii (Junior MasterChef) si pentru celebritati (Celebrity MasterChef).
Pasiunea pentru gatit a urmat o linie ascendenta si, pentru fiecare noua editie a concursului, sute de aspiranti se prezinta la preselectie. „Oamenilor carora le place gatitul le place si sa se recreeze intr-un program care arata toate stadiile pregatirii mancarurilor”, sustine Franc Roddam, referindu-se la faptul ca acest format poate functiona in locuri atat de diverse ca Bolivia, China, Albania sau Arabia Saudita.
Sursa: Agerpres