Vezi VIDEO
O carte mai putin obisnuita, fata de volumele stiintifice scoase pana acum, a lansat azi, 12 iunie, conf. univ. dr. Nicolae Iuga. De ziua lui, el a ales sa faca public un comentariu personal asupra unui dosar de urmarie intocmit de Securitate in anii ’70, in perioada cand era student la Bucuresti. Lucrarea “Securitatea, Cezarul si sfoara de calti a lui Elie Wiesel” s-a dovedit a fi de un real interes, multi dintre cei care au reusit sa o citeasca recunoscand ca “nu au mai putut sa o lase din mana”.
Eseul memorialistic lansat face referire la un episod din trecutul lui Nicolae Iuga, din vremea studentiei, cand a intrat in relatii cu Paul Goma, cunoscut scriitor si militant anticomunist. Implicit, Securitatea i-a intocmit si lui Iuga un dosar de urmarie despre care acesta nu a aflat decat intamplator, in 2008, cand a candidat pentru Parlament.
“Dupa lectura si relectura facsimilelor, m-am gandit ca ar fi bine sa prezint si propria mea viziune. Exista acolo consemnata si versiunea celor de la politia politica, a unor colegi care furinzau informatii, dar ca sa fie lucrurile complete, a trebuit sa adaug si comentariul meu. E un demers care poate sa dea seama despre o mentalitate din anii ‘70 si despre zbaterile, iluziile, proiectele si dorintele unei generatii din care am facut si eu parte atunci”, a spus Nicolae Iuga.
In carte, Nicolae Iuga face referiri si la perioada 1986-1990, cand a corespondat cu Elie Wiesel, castigator al Premiului Nobel pentru Pace, originar din Sighetu Marmatiei.
“Elie Wiesel inchidea plicurile prin lipire cu banda adeziva, iar cei care le deschideau, nu stiu, de la securitate, posta sau de altundeva, scotoceau in plic si nu aveau banda adeziva sa le lipeasca si atunci le legau cu sfoara de calti. L-am intrebat pe Elie Wiesel intr-o scrisoare unde a gasit o astfel de sfoara de calti in America”, a povestit autorul.
Volumul “Securitatea, Cezarul si sfoara de calti a lui Elie Wiesel” este a 12-a carte scrisa de Nicolae Iuga.
Sursa: Diana Grad