Vezi VIDEO
Peste 18.200 de copii preveniti de la separarea de familie, peste 640 de tineri sprijiniti pentru viata independenta la iesirea din institutii, 57 de institutii de tip vechi inchise si peste 5.500 de copii scosi din institutii. Acestea sunt doar cateva dintre realizarile “Hope and Homes for Children” Romania in cei 16 ani de activitate in Romania si 20 de ani de la infiintarea fundatiei la nivel international. Si, pentru a marca asa cum se cuvine cele doua decenii de activitate, fundatia HHC a fost astazi felicitata, pentru realizarile sale, atat de catre Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare, cat si de catre autoritatile judetene.
Proiectele “Hope and Homes for Children” (HHC) au inceput in Romania in anul 1998. Scopul principal al acestei organizatii neguvernamentale este acela de inchidere a institutiilor de tip vechi pentru copii, institutii care schilodesc copilaria. Cu un sistem bazat pe familie si pe prevenirea separarii copilului de familie, HHC Romania urmareste inlocuirea sistemului institutional de protectie a copilului.
“HHC, inainte de toate, e Maramures, e Baia Mare. Am avut de luat niste decizii acum 12, 13 ani cand proiectele deja luau amploare. Era undeva prin 2000-2001 si trebuia sa ne hotaram daca ne mutam la Bucuresti sau nu, pentru ca programele pe care deja le derulam aveau impact national. Am decis ca la Bucuresti sunt destule organizatii si ca Maramures si Baia Mare are nevoie de o organizatie puternica. Nu de dragul cuvintelor, ci mai ales de dragul oamenilor” a declarat Stefan Darabus, presedinte HHC Romania.
Pentru recunoasterea rezultatelor proiectelor desfasurate de HHC Romania, primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, a oferit fundatiei o diploma de excelenta. De asemenea, edilul baimarean i-a cerut presedintelui HHC Romania sa i se alature in proiectul “Integrarea romilor”. Fara sa stea pe ganduri, Stefan Darabus a acceptat ca fundatia pe care o reprezinta sa se implice in proiect.
“Multi dintre cei care muncesc in autoritatea locala trebuie sa invete de la voi. In primul rand, trebuie sa invete privind in ochii vostri si in sufletul vostru. Lucrurile nu trebuie facute mecanic, lucrurile nu trebuie facute doar ca sa fie facute. Lucrurile trebuie facute asa cum le-ati facut voi. Si le-ati facut cu inima voastra, cu timpul vostru, le-ati facut sacrificand de multe ori familiile voastre dar ati facut construind o mare familie”, a aratat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
Impresionat de realizarile pe care le-a avut HHC in cei 20 de ani de activitate, vicepresedintele Consiliului Judetean Gabriel Zetea le-a multumit celor care activeaza in aceasta organizatie pentru daruirea cu care lupta zi de zi pentru binele copiilor.
“Actionati intr-un domeniu in care autoritatile locale, autoritatile statului roman nu sunt cele mai bine pregatite si, mai ales, intr-o parte, in special, in cea financiara. De aceea poate spunea si domnul primar ca au fost probleme la inceputurile colaborarilor noastre pentru ca erau multi neincrezatori, cum pot sa vina oameni care sa dea foarte mult fara sa primeasca nimic inapoi”, a concluzionat Gabriel Zetea, vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures.
“Hope and Homes for Children” isi deruleaza astazi programele in tari din Europa Centrala si de Est dar si in Africa. Prevenirea abandonului copiilor, prin sprijinirea familiilor in care saracia, boala sau conflictele reprezinta un factor critic de risc, desfiintarea institutiilor- mamut, cu sute de copii si mutarea acestora in locuinte de tip familial, sau sprijinirea tinerilor pentru reintegrarea socio-profesionala fac parte din strategia HHC.
Sursa: Simona Vasiac