Vezi VIDEO
Tripla aniversare pentru Muzeul de Mineralogie “Victor Gorduza” din Baia Mare. Institutia de cultura a implinit 25 de ani de la deschiderea expozitiei permanente in actualul sediu, 22 de ani de la infiintare si 40 de ani de ani de la prima expozitie de minerale organizata in Baia Mare. Evenimentul aniversar a fost cu atat mai special, cu cat astazi, 11 decembrie, a fost dezvelita si denumirea inscriptionata pe frontispiciul cladirii, care aminteste de fondatorul muzeului, Victor Gorduza.
Pentru a marca asa cum se cuvine momentele speciale din existenta uneia dintre cele mai importante institutii de cultura din judet, inca din 9 decembrie la Muzeul de Mineralogie “Victor Gorduza” din Baia Mare au fost puse la cale diverse activitati. Punctul culminant a fost astazi, 11 decembrie, atunci cand a fost dezvelita si denumirea actualizata a muzeului, de pe frontispiciul cladirii. Conform deciziei alesilor maramureseni adoptata la finele lunii august, Muzeul de Mineralogie poarta numele fondatorului acestei institutii, Victor Gorduza, cel care s-a aflat la conducerea institutiei din 1989 si pana in 2010. In memoria acestuia a fost organizata si o mini-expozitie care a punctat crampeie din viata lui Victor Gorduza.
“Oricate am incerca sa facem noi pentru Victor Gorduza nu va fi suficient ca sa rasplatim ce a facut dansul pentru noi. Lucrand 45 de ani in domeniul muzeografiei, la Muzeul Judetean, apoi la Muzeul de Mineralogie pe care l-a condus peste 25 de ani, adunand cu profesionalism si daruire esantion cu esantion care sa constituie in final aceste colectii de care ne bucuram noi astazi. Noi am incercat aici, la muzeu, sa organizam o mini-expozitie in memoria lui Victor Gorduza punand crampeie din cele mai importante momente ale vietii si activitatii lui”, a declarat actualul director al Muzeului de Mineralogie, Ioan Denut.
Tot astazi a fost lansat si un “documentar bio-bibliografic omagial” pentru Victor Gorduza, care a fost realizat de Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu”. “Iata, suntem la un moment in care se asaza recunoastere langa cunoastere. Cunoastere e intregul muzeu, recunoastere e acea floare rara, cea mai rara floare e cea a recunostintei, dar ea trebuie intretinuta chiar daca este intre speciile ocrotite”, a explicat Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judetene “Petre Dulfu” din Baia Mare.
La randul sau, coordonatorul volumului omagial, Janeta Ciocan, a marturisit ca “Victor a fost pentru mine si sotul meu unul dintre cei mai buni prieteni, cu care am petrecut peste 40 de ani. Initial, impreuna cu Victor ne-am gandit sa scriem o istorie a muzeului, a muzeului in care noi am inceput sa lucram si care s-a transformat mai apoi in atatea muzee pe care astazi le are Baia Mare. Cam la doua luni dupa ce am inceput acest demers impreuna cu Victor a venit bomba: vestea acestei boli necrutatoare si atunci, automat, cand am aflat, am schimbat macazaul si am apelat la domnul director Teodor Ardelean sa ma ajute sa scoatem un documentar bibliografic pentru Victor”, a adaugat etnologul Janeta Ciocan.
Evenimentul festiv a inclus si o sedinta comemorativa, in amintirea fondatorului muzeului, Victor Gorduza, dar si pentru a marca cei 25 de ani de la deschiderea expozitiei permanente. “Muzeul de Mineralogie e o piatra pretioasa care straluceste foarte tare intre cele multe ale judetului Maramures. Eu ma bucur ca o astfel de institutie, cu care toti ne mandrim, exista in judetul Maramures”, a afirmat vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea.
La randul sau, viceprimarul municipiului Baia Mare, Gabriela Hofer, a aratat ca “este foarte important pentru noi sa organizam astfel de comemorari si astfel de evenimente deoarece, asa cum stim, domnul Victor Gorduza si-a lasat amprenta asupra ceea ce tine de trecutul, prezentul si viitorul municipiului, respectiv sa nu uitam ca suntem o zona miniera. Ori tot acest lucru deosebit pe care l-a facut, faptul ca a adunat aceste piese de tezaur in muzeu nu fac altceva decat sa scoata in evidenta bogatia judetului si a orasului nostru, acest muzeu este unul dintre atractiile principale ale Baii Mari si pot sa spun ca e punctul turistic principal al orasului”.
La ceas aniversar, autoritatile locale si judetene au inmanat diplome de excelenta conducerii Muzeului de Mineralogie.
Sursa: Camelia Tocaci