Vezi VIDEO
Luceafarul poeziei romanesti, Mihai Eminescu, a fost omagiat azi si la colegiul baimarean care ii poarta numele. De Ziua Culturii Nationale, stabilita la aniversarea nasterii poetului nepereche, autoritatile au depus coroane la bustul poetului, aflat in fata Colegiului National „Mihai Eminescu”.
La 15 ianuarie sarbatorim aniversarea zilei de nastere a lui Mihai Eminescu si Ziua Culturii Romane, stabilita la aceasta data in semn de respect profund pentru figura emblematica a poetului, prozatorului si jurnalistului. Actiunea de azi a debutat cu un omagiu adus lui Mihai Eminescu, oferit celor prezenti de catre actorul Paul Antoniu. Acesta a recitat cateva versuri scrise de Grigore Vieru si Geo Bogza, inchinate lui Eminescu, si a incantat publicul cu o scurta povestioara.
„Mihai Eminescu este ceea ce a spus, peste ani, Ioan Alexandru: <<Mihai Eminescu, aceasta mare batalie castigata a poporului roman>>, asta este si pentru mine Mihai Eminescu, o mare batalie castigata a poporului roman”, dupa cum a declarat actorul Paul Antoniu.
A urmat apoi o depunere de coroane din partea autoritatilor locale si a oamenilor de cultura, la bustul poetului amplasat in fata colegiului baimarean.
„Un eveniment deosebit, pentru ca 15 ianuarie, din punctul meu de vedere, reprezinta una dintre zilele extem de importante ale Romaniei. Sa nu uitam ca Eminescu se confunda cu natiunea romana. Este luceafarul poeziei romanesti si eu cred ca nu trebuie sa uitam niciodata de aceasta zi deosebita”, au fost cuvintele rostite de Marius Craciun, directorul Colegiului National „Mihai Eminescu” din Baia Mare.
Mai multe actiuni au marcat astazi ziua de nastere a marelui poet, la Colegiul „Mihai Eminescu”: liceenii si dascalii au organizat un spectacol, au impartit pliante cu mici pasaje din poeziile poetului si au participat la o lansare de carte.
La 165 de ani de la nasterea marelui poet, versurile sale sunt inca actuale si cunoscute de o mare parte a baimarenilor, indiferent de varsta. Intr-un scurt sondaj, chiar daca unii declara ca au uitat, am vazut ca exista si persoane iesite de mult din bancile scolii care pot sa recite versurile poetului. „La mijloc de codru des” a fost poezia ale carei versuri si le-a adus aminte un domn trecut de prima tinerete, iar o pustoaica ne-a recitat „Ce te legeni, codrule”.
Sursa: Sonia Rajnita