Vezi VIDEO
Un moment de inalta incarcatura duhovniceasca a avut loc astazi, 12 martie, la Rohia. IPS Justinian Chira, arhiepiscopul ortodox al Maramuresului si Satmarului, a implinit 74 de ani de cand a intrat pe poarta manastirii. Avea doar 20 de ani. Era un tanar smerit, dar plin de dorinta de a-si inchina intreaga viata lui Dumnezeu, precum si slujirii aproapelui.
Dupa mai bine de sapte decenii de vietuire monahala, IPS Justinian Chira a fost sarbatorit in lacasul de cult de care este legat sufleteste si pe care l-a iubit toata viata: Manastirea Rohia. Alaturi de ierarhul maramuresean s-au aflat clerici, mireni, dar si autoritati. Nu l-au uitat nici rudeniile, care au venit special din satul natal, Plopis.
In urma cu 74 de ani, IPS Justinian Chira a dat curs chemarii lui Dumnezeu. A stiut ca menirea sa in viata e aceea de a-i sluji lui Dumnezeu, dar si semenilor, vestindu-le cu putere multa cuvantul Evangheliei. A ales sa fie monah, haina calugariei purtand-o intreaga viata cu multa cinste si dragoste.
Era o zi de 12 martie 1941 cand IPS Justinian Chira pe atunci in varsta de doar 20 de ani a parasit casa parinteasca, mergand spre locul in care va simti din plin ocrotirea Maicii Domnului: Manastirea Rohia.
“Aici, cand am intrat pe usa aceasta, eram un tanar de 20 de ani. N-aveam nici traista, nici merinde, am venit pe jos din casa parinteasca si pe jos am plecat in zorii zilei si am venit pe jos pana cand se insera”, a marturisit IPS Justinian Chira.
Timpul pare sa se fi scurs nemilos, cele mai bine de sapte decenii trecand la fel ca o clipa. Astazi, IPS Justinian Chira n-a mai fost singur la fel ca atunci cand a intrat pe poarta manastirii, ci inconjurat de cei dragi, de cei care il iubesc si care il pretuiesc ca pe un adevarat parinte duhovnicesc. Pentru a marca momentul aniversar, la Manastirea Rohia a fost oficiata o slujba de Te-Deum in care au fost adresate rugaciuni de multumire pentru binecuvantarile revarsate de Dumnezeu asupra ierarhului maramuresean, dar si al intregii eparhii.
“Iar acum ma vad inconjurat de suflete, de inimi si de oameni si de persoane atat de minunate si de luminoase. Nu cumva e lucrarea Sfantului Nicolae? Nu cumva Sfantul Nicolae a facut minunea aceasta? Sunt 74 de ani de cand am intrat aici, Maica Domnului si sfintii m-au ajutat si am ajuns aceasta zi dupa 74 de ani, e aproape de necrezut cand ma vad acum intr-o biserica frumoasa. Cu un episcop luminat langa mine, cu oameni cu care ne cunoastem demult, care slujesc lui Dumnezeu din Baia Mare si din judet, autoritatile noastre. Si ce este mai minunat vad in fata mea o adunare foarte importanta si sfanta: sunt rudeniile mele, neamurile din care m-am nascut, ii vad ca ma inconjoara si ca au ascultat cererea pe care le-am facut-o sa vina sa ne intalnim in aceasta zi frumoasa de 12 martie”, a mai punctat IPS Justinian Chira.
Despre fostul staret al manastirii Rohia care a ajuns in timp sa urce treapta arhieriei, PS Iustin Sigheteanul, arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului a remarcat faptul ca acesta a intrat in lacasul de cult intr-o perioada tulbure pentru tara, dar mai ales pentru Ardealul de Nord. IPS Justinian Chira n-a abandonat nicio clipa lupta pe care a avut-o de dus cu autoritatile si cu greutatile vremii, nu s-a lasat doborat de incercari si n-a parasit manastirea nici macar in 1959, cand un decret comunist a dat afara multime de calugari si calugarite.
“Se implinesc 74 de ani de cand IPS Justinian a intrat in manastirea Rohia. Se intampla in 12 martie 1941, cand Ardealul de Nord traia o adevarata drama, in mod nedrept a fost rupt de la trupul tarii. Manastirea Rohia era la inceputurile vietii sale, avea cateva decenii de viata si daca n-ar fi avut speranta unor noi vietuitori poate s-ar fi pustiit si s-ar fi ruinat. Dumnezeu a dorit sa vina IPS Justinian care a ramas fidel Manastirii Rohia si se considera un calugar adevarat care s-a format intr-o manastire foarte importanta din Nord-Vestul Romaniei, cum este manastirea Rohia, dar careia consacrandu-i viata Inaltpreasfintiei Sale a innobilat-o, pentru ca a culturalizat-o, i-a daruit o biblioteca care astazi numara 40.000 de volume si care ii va purta numele. A culturalizat si a tinut in credinta poporul si l-a luminat, a facut obste in acele vremuri grele, a rezistat decretului din 1959 si nu a parasit Rohia. Toate acestea se dovedesc a fi planul lui Dumnezeu cu Biserica Sa”, a accentuat PS Iustin Sigheteanul.
Un moment emotionant pentru ierarhul maramuresean a fost revederea cu rudeniile sale, care au venit la invitatia IPS Justinian Chira. “Eu sunt nepoata IPS din Plopis, nora surorii sale. Noi sedem pe vatra lui parinteasca si ne-o invitat aici si am venit cu aceasta ocazie. Noi ne mandrim, inseamna un om mare pentru noi si noi ne mandrim, n-o facut rau la nimeni niciodata, a fost un om corect si cumsecade”, a spus una dintre nepoate, Eudochia Rus.
O alta nepoata a afirmat ca “am venit la invitatia dumnealui. Cum sa nu fim mandri de el? Am mai fost noi mult la manastire, si la Baia Mare”.
La eveniment a fost prezent si vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Clujului, preotul Iustin Tira, al carui tata a fost var primar cu arhiepiscopul Justinian. Preotul Iustin Tira a adaugat ca fostul staret al Manastirii Rohia a avut un rol aparte in formarea si in educatia sa.
„Inseamna foarte mult pentru ca PS Justinian in viata mea insemneaza cred ca nu gresesc spunand chiar mai mult decat parintii care m-au nascut si m-au crescut in Plopis, in sensul ca am fost crescut, si educat, si ajutat, si intretinut la scoala de catre aceasta manastire, al carei staret din vremea aceea era PS Justinian. Asa ca fac parte dintre privilegiatii care au avut binecuvantare de la Dumnezeu de a fi ocrotiti si crescuti de aceasta personalitate a neamului romanesc si a Bisericii Ortodoxe din aceste tinuturi binecuvantate ale Maramuresului”, a precizat preotul Iustin Tira.
La finalul slujbei, IPS Justinian Chira a fost felicitat de cei prezenti, primind in dar cosuri de flori din partea clericilor, autoritatilor, rudeniilor, dar si a credinciosilor care au tinut sa-i fie aproape si in acest moment special.
“Si iata, aici, ne-am intalnit cu totii si il rog pe Dumnezeu din toata inima sa ne intalnim si la poarta raiului”, a mai spus IPS Justinian Chira.
IPS Justinian Chira a ajuns staret al Manastirii Rohia la doar 23 de ani, conducand acest sfant lacas timp de aproape 30 de ani. Pentru meritele sale in conducerea manastirii, la propunerea P.S. Teofil al Clujului, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane i-a conferit, in anul 1967, rangul de arhimandrit, iar in anul 1973 a fost ridicat la rangul de arhiereu, fiind ales episcop-vicar la Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului.
In septembrie 1990 a fost ales episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului, fiind instalat in functie la 11 noiembrie 1990.
Sursa: Camelia Tocaci