Vezi VIDEO
Ocolul Silvic Municipal Baia Mare a implinit, astazi, zece ani de la infiintare. In urma realizarilor din acest deceniu, institutia a ajuns sa administreze un patrimoniu de peste 10.000 de hectare, cea mai mare suprafata fiind amplasata pe raza municipiului Baia Mare. Pentru a marca cei zece ani de existenta, reprezentantii Ocolului Silvic Municipal Baia Mare au prezentat bilantul anilor de activitate precum si dezvoltarea pe care a cunoscut-o institutia pe diverse paliere.
Ocolul Silvic Municipal Baia Mare a fost infiintat in anul 2005 iar scopul infiintarii a fost de a realiza gospodarirea silvica precum si gestionarea durabila a padurilor si a altor terenuri cu vegetatie forestiera din proprietatea municipiului Baia Mare. Aceasta gospodarire se realizeaza pe baza amenajamentelor silvice si a normelor tehnice specifice.
“Pentru noi este o bucurie mare, fiind una dintre institutiile silvice private din Romania care este de-un profesionalism deosebit si care vrea sa gospodareasca aceste paduri ale municipiului Baia Mare si ale zonelor limitrofe. Ocolul Silvic Municipal Baia Mare este o regie locala cu specific exclusiv silvic care s-a infiintat ca urmare a prevederilor Codului Silvic, legea 26 din 1996, hotararea Consiliului Local 550 din 2004 si a obtinut autorizatia de functionare de la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale”, a declarat Calin Lupse, directorul Ocolului Silvic Municipal Baia Mare.
Ocolul Silvic Municipal este un ocol care gestioneaza averea publica a municipiului Baia Mare iar in momentul de fata, unul dintre proiectele importante sustinute de institutie este infiintarea Parcului natural Firiza.
“Sunt cateva lucruri pe care mi le doresc sa le putem realiza impreuna si lucrul acesta tine de Parcul natural Firiza chiar daca asta ar insemna, din punct de vedere economic, asa cum astazi se intelege activitate economica al acestui ocol, sa existe un anumit regres dar inseamna o deschidere de oportunitati in zona turismului, in zona turismului ecologic, in zona agriculturii si a zootehniei ecologice si in zona de agrement. Cred ca acesta este destinul acestui ocol, sa se deschida pe aceste trei paliere: agrement, turism ecologic si agricultura, zootehnie. Sport montan, daca tot vorbim de agrement, pentru ca sportul montan si sportul extrem reprezinta o anumita nisa pe care municipiul Baia Mare si judetul Maramures se pot axa si unde se pot castiga bani”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
In urma cu zece ani, cand a fost infiintat Ocolul Silvic Municipal Baia Mare, inginerul silvic Maftei Lesan a avut un aport important pentru realizarea primelor demersuri.
“Este zi de bilant, pentru mine fiind mai festiv decat pentru dumneavoastra ca am ajuns astazi sa sarbatorim, pentru ca se implinesc zece ani de la infiintarea acestei institutii. De asemenea, luna viitoare se implinesc 25 de ani de cand am mai infiintat un ocol silvic, Ocolul Silvic Baia Sprie. Cele doua ocoale silvice au fost desfiintate in 1948, din motive administrative si politice. Pe urma au trecut la stat, s-au gandit ca nu e nevoie si ca urmare toate padurile fiind administrate de stat, lucrurile au fost cum au fost”, a spus inginerul silvic Maftei Lesan.
Ocolul Silvic Municipal Baia Mare este custodele Sitului Natura 2000 Arboretele de castan de la Baia Mare si a Rezervatiei naturale de castan comestibil, din anul 2010.
Sursa: Simona Vasiac