Papa Francisc le-a cerut, azi, 13 martie, pe Twitter catolicilor sa il ajute rugandu-se pentru el, dupa un an de pontificat plin de elogii, in pofida catorva voci care se ridica pentru a deplange discretia sa pe tema unor subiecte deranjante precum pedofilia. La 17 martie 2013, primul mesaj pe Twitter al primului papa argentinian din istorie le-a cerut credinciosilor sa se roage pentru el in aceasta misiune grea de sef al unei Biserici cu 1,2 milioane de adepti.
Francisc a petrecut prima anivesare ca papa in izolare, alaturi de cardinali. „Papa nu a vrut sa faca nimic diferit fata de celelalte zile. Este in perfect acord cu stilul sau de a fi sobru si de a pune accentul pe rugaciune”, a explicat pentru AFP purtatorul sau de cuvant, parintele Federico Lombardi.
Fotografiile l-au aratat asezat pe o banca intr-o capela modesta, imbracat in alb, in mijlocul prelatilor in tinuta neagra foarte sobra. Impreuna cu 82 de membri din Curie, papa a mers cu autocarul, duminica, la o casa religioasa din sud-estul Romei. Ei urmeaza aici exercitii spirituale, la care Curia se supune in fiecare an inaintea Sarbatorilor Pascale, dar care au loc pentru prima data in afara Vaticanului.
Jorge Mario Bergoglio, in varsta de 77 de ani, care duce o viata simpla intr-un apartament cu trei camere de la resedinta Santa Marta din Vatican si care a renuntat la capa rosie a predecesorului sau, se bucura de o popularitate inedita. El este urmarit pe Twitter de peste 12 milioane de „followers” si daca numaram mesajele reluate, el este mai citit decat presedintele american Barack Obama.
In Statele Unite, el a fost pe prima pagina a revistei Time, in calitate de personalitate a anului 2013, dar a aparut si in reviste precum Esquire sau Rolling Stone. In Italia a aparut un saptamanal intitulat „Il mio papa” in stilul Voici sau Gala.
Popularitatea Papei Francisc si imaginea sa de progresist contrasteaza cu diverse tensiuni in cadrul Bisericii. Reformele pe care le-a lansat, cu reducerea posturilor pe care o implica, genereaza ingrijorari. La fel ca incurajarea dezbaterilor deschise privind accesul la comuniune al persoanelor divortate si recasatorite.
Andrea Tornielli, specialist in problemele Vaticanului la cotidianul La Stampa, a recunoscut intr-un interviu acordat AFP ca exista o oarecare „rezistenta” dar ca „nu crede ca se vor constitui grupuri” impotriva lui. In mediile progresite, Francisc este vazut pozitiv, dar exista o dezamagire perceptibila in fata absentei unei turnuri puternice.
foto facebook
Sursa: Mediafax